Sobe Gazetesi 2024 - KIZILIRMAK SİNEMASI
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
KIZILIRMAK SÄ°NEMASI

KIZILIRMAK  SÄ°NEMASI

1960 yılında açılan sinema, 15 yıla yakın bir süre sadece Türkiye'de yaÅŸayan ABD'li diplomat ve ABD vatandaÅŸlarına gösterim yapmıştır. 1975’li yıllara gelindiÄŸinde iç mimari yapısında yeniliÄŸe giden sinema, bünyesine eklenen yeni salonlarla birlikte halka açık bir yapıya kavuÅŸmuÅŸtur.

Sinemanın diğer bir özelliği ise şu an 3. kuşağın yönetiminde olan bir aile sineması olmasıdır. Küçük bir aile şirketi olmasının yanı sıra, bina mülkiyetinin de ailede olması sinemanın kültürel aktivitelerde daha rahat olmasını sağlamıştır. Bu çerçevede birçok festivalin ev sahipliğini yaparak, kıyıda köşede kalmış filmleri topluma ulaştırmıştır. Bu festivallerden en önemlisi ve halen yapılmakta olan Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivalidir. Ayrıca Ankara Film Festivali, gezici festival ve Liseler arası Kısa Film festivaline de ev sahipliği yapmaktadır.

Kızılırmak Sineması denince akla gelen diÄŸer bir özellik ise Avrupa filmlerine vermiÅŸ olduÄŸu önemdir. Sinemaların hemen hepsinin öncelikli tercihi olan ABD yapımı filmleri göstermek yerine, Ä°spanyol, Fransız, Ä°talyan yapıklarına yüzünü dönen Kızılırmak Sineması, bu seçiminin faydalarını da fazlasıyla görmüştür. Bugün için Ankara’da Avrupa Sineması'nın tek adresidir.

GiÅŸede, maddi sorunları nedeniyle yer bulamayan birçok filmi yine Kızılırmak’ta görmek mümkün. Bu özelliÄŸi ise ona Bağımsız sinemanın da Ankara’da ki tek adresi olma özelliÄŸi kazandırmıştır. Ä°ki Dil Bir Bavul, Sonbahar ve Son olarak Press filmleri bunlara verilecek en iyi örneklerdir.

Kocatepe caminin hemen yakınında, Olgunlar Caddesi ile sinemaya da ismini veren Kızılırmak Sokak'ın kesiÅŸim noktasında bulunan tarihi ve aynı zamanda modern olan Kızılırmak Sineması 50 yıldır halka hizmet veriyor. Bu uzun soluklu serüvende onlara baÅŸarılar dilemektir bize düşen. (Nefes Bar’ın röportajı)

Nfs: Kızılırmak Sineması ne zaman açıldı? Kısaca tarihçe hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kızılırmak: Kızılırmak Sineması 1960 yılında açıldı. Bugünkü anlamıyla, ticari sinema olarak faaliyetine 1971’de baÅŸladı.

Nfs: Kuruluş amacınız neydi? Bugün gelinen noktada bu amacı gerçekleştirebildiğinizi düşünüyor musunuz?

Kızılırmak: İlk başta amacımız salt ticariydi ancak, herhangi bir zincire veya gruba bağlı olmamayı düşünüyorduk. Bunu da şimdiye kadar başardığımızı düşünüyoruz.

Nfs: Bağımsız sinema hakkında ne düşünüyorsunuz? Bugün için Ankara’da bağımsız sinemanın tek adresi sizsiniz. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Kızılırmak: Bağımsız sinemayı, biraz da, popüler kültürde kendine yer bulamayan eserlere gişede verilen bir olanak olarak tanımlayabiliriz.

Nfs: Avrupa filmlerine özel bir yer veriyorsunuz? Bunun sebebi nedir?

Kızılırmak: Aslında kendiliÄŸinden geliÅŸti, baÅŸlangıçta amacımız bu deÄŸildi ancak bu alanın boÅŸ olduÄŸunu gördük. Herkes gibi ABD’li ÅŸirketlerce yapılan Hollywood filmlerini göstermektense Avrupalı filmleri göstermeyi tercih ettik.

Nfs: Haftanın belli günleri “Halk Günü” olarak geçiyor, aldığınız tepkiler nasıl?

Kızılırmak: Tepkiler olumlu. Derdimiz de toplumun her kesiminden insanların sinema izleyebilmesine olanak sağlamak.

Nfs: Birçok sinemanın sırtını dönmüş olduğu, maddi getirisi olmayan festivallere ev sahipliği yapmaktasınız. Nedenini sorabilir miyiz?

Kızılırmak: Sinema bir emek işidir. İçinde emek ve alın teri gördüğümüz her kaliteli işe kapılarımız açıktır.

Nfs: Aklınızda kalan festivallerden birkaç örnek verir misiniz?

Kızılırmak: Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, Liselerarası Kısa Film Festivali, Avrupa Filmleri Festivali.

Nfs: Bu zaman dilimine kadar bağımsız sinema alanında sizi en çok etkileyen film hangisiydi?

Kızılırmak: Paramparça


Toplam Görüntülenme : 15267
Kategori Haberleri

"Bu Millet Adam Olmaz Diyenlere" Karaözü Köyünden Selam Var
Anadolu gezisi sırasında Sivas’ın Karaözü köyünü, köylülerin kendi elleriyle yapmış oldukları okul binasını gören gazeteci Fikret Otyam, 21 Ekim 1963 tarihli Cumhuriyet gazetesi yazısında heyecanını, sevincini paylaşır
22 Ekim 2013
Vakit nakittir
Zumbaradakiler evvel zaman içinde bir zaman borçlanarak, bu borcu baÅŸka bir zamandaki emekle deÄŸiÅŸ tokuÅŸ ediyorlar. 
16 Ocak 2013
TANSEL ÖNGEL
Ankara’dan gittiÄŸim de bir DoÄŸu Avrupa Åžehriydi Ankara. Ben Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulmuÅŸ binalara hayrandım.
22 Åžubat 2012
ADI CÄ°NAYET
Medya yaÅŸananların karşısında “Yeni Acı” diye baÅŸlıklar attı, virgüller attı, noktalar koydu, soru iÅŸaretleri bıraktı.
19 Åžubat 2012

1 2 3
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!