GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mamak Askeri Cezaevi

MAMAK ASKERİ CEZAEVİ

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Mamak Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi için çalışmalara başladı. Bugün Mamak Cezaevi hakkında bir basın toplantısı yaparak Mamak Cezaevi’nin anımsanması gereken, kente kazandırılması gereken mekânlardan olduğu vurgulandı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan yaşanmışlıklar nedeni ile Ulucanlar Cezaevi gibi önemli bellek mekânlarından olduğunu belirterek “Mamak Cezaevi’nin bulunduğu alanı açığa çıkartmak, mimarlık alanına kazandırmak, kente kazandırmak, hesaplaşmayı mekân üzerinden yapmak istiyoruz” dedi. Bununla ilgili girişimlerde bulunduklarını açıklayan Hakkan “Ulucanlar Cezaevindeki süreci işletmek istiyoruz” diyerek Ulucanlar Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi sürecini hatırlattı. Ali Hakkan’ın ardından söz alan Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, Mamak Askeri Cezaevi’nin, Türkiye’nin insan hakları ihlallerinin en yoğun olduğu cezaevlerinden birisi olarak, her darbe sonrasında, darbelerin “toplama kampı” işlevini yüklendiğini vurgulayarak “Deniz Gezmişlerden, Erdal Erenlerden, İlhan Erdostlar’a kadar 12 Eylül sürecinin bütün partilerin, siyasi örgütlerin kaldığı ve işkencelerin yapıldığı bir alan olan Mamak Cezaevi’nin  müze olmasını önemsiyoruz. Kolektif bellek arazisi ve üzerindeki yapıları ile birlikte müze olması için çalışmalara başladık” dedi.

 

Mimarlara Yönelik Fikir Yarışması açılıyor…

Candan Mamak Cezaevi’ni gezerek, yapıların tespiti ve rölevesini çıkarabilmek için Genelkurmay Başkanlığı’na izin yazısı yazdıklarını ifade ederek “Cezaevinin projelerini elde ederek, görsellerini çekerek bu alanın Başkent’e insan hakları ihlallerinin yaşandığı kolektif belleğin taşınması olarak bir müzeye dönüşmesi konusunda çaba sarf edeceğiz. Mimarlara yönelik bir fikir yarışmasına dönüştürmek istiyoruz. Gerekirse Mamak Belediyesi’nin hinterlandı içinde olduğu için desteklerini isteyeceğiz. Bu bir fikir projesi yarışması ama her şey fikirle başlıyor, fikirlerin takipçisi olduğunuzda, örgütlendiğinizde, kampanyaya dönüştürdüğünüz anda fikirler, gerçekleşebilir düşler olmaya başlıyor, Ulucanlar Cezaevi bunun bir örneği. istemediğimiz bir restorasyon süreci yaşanmış da olsa Mimarlar Odası ile birlikte bir çok sivil toplum örgütünün, destek veren kuruluşların katkısıyla yıkılmaktan ayakkabıcılar çarşısına dönüşmekten kurtuldu bu da önemli bir kazanımdır.  Mamak Cezaevi’nin de müzeye dönüşmesi konusunda herkesten katkı bekliyoruz” dedi.

12 Eylül ile hesaplaşmak

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Bülent Batuman iseUnutturulmaması gereken, bellek mekânlarına dönüştürülmeyi bekleyen çok mekân olduğunu daha önce söylemiştik. Mamak Cezaevi bunlardan bir tanesi. Hem sembolik hem de yaşanılan acılarla ele alınması elzem olan bir mekân. Bu günlerde sürmekte olan 12 Eylül davasının bir hesaplaşma olup olmadığı tartışılıyor. Bu açıdan baktığımız zaman, bir hesaplaşmanın sadece iki tane darbeci paşayı yargılamakla olmayacağını, bunun aslında toplumsal bir süreç olması gerektiği ve yaşanılanların cereyan ettiği mekânlar üzerinden kurulması, örgütlenmesi ve toplumsallaştırılması önemli. 12 Eylül ile hesaplaşmak Mamak Cezaevi’nin dönüştürülmesi ve bu tip eylemliklerle olabilir” şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mamak Askeri Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi amacı ile yarışma hazırlıklarını sürdürürken, Genelkurmay’ın izni ile 12 Mayıs’ta Mamak Cezaevi’nde yerinde inceleme yapmayı planlıyor.


Toplam Görüntülenme : 44395
Kategori Haberleri

Yargı, geçmişte heyelanların yaşandığı Büyükesat Vadisi’nde noktayı koydu
Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  olası bir depremde büyük risk altında olan, geçmişte heyelanların ve yol çökmesinin yaşandığı Büyükesat Vadisi’nde yüksek katlı yapılaşma ısrarıyla mücadele etmekte kararlı.
06 Haziran 2023
Yargı, “Yıkılan Ankara Tenis Kulübü tescilli kültür varlığıdır” dedi
Yargı,  bilirkişi raporlarına rağmen yıkılan Ankara Tenis Kulübü’nün tescil talebinin reddine dair Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını iptal etti.
27 Şubat 2023
Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi planları iptal edildi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda, Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Cumhuriyet’le mekânsal hesaplaşmanın ürünü olarak inşa edilen millet bahçesinin planları iptal edildi.
02 Kasım 2022
Bilirkişiler: İmrahor’da Millet Bahçesi ekolojik dengeye zarar verir
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başkent’te ekolojiyi katledecek, doğanın ve kentin dengesini bozarak vadileri yapılaşmaya açan plan değişikliklerine karşı mücadeleye devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nde  “Kanal Ankara olarak pazarlanan İmrahor  Millet Bahçesi planlarını yargıya taşımıştı. 
08 Nisan 2022

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!