GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Meclisi dilekçeler kuşattı

Meclisi dilekçeler kuşattı  

Afet yasasına itiraz dilekçeleri, meclisi kuşattı.  

“Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun tasarısı”na itiraz amacıyla, on beş kurumun çağrısıyla meclis önünde buluşan vatandaşlar afet yasası için meclise itiraz dilekçelerini ilettiler. “Afet bahanesiyle,  evimize el koyulmasına Tarihi ve kültürel yapıların yıkılmasına, Gençlik Parkı’nın, 19 Mayıs Stadyumunun, Atatürk Spor Salonunun, Hipodromun, Müzeler alanının talan edilmesine, yaşam alanlarımızın daraltılmasına,kent kimliğinin yok edilmesine İTİRAZ EDİYORUZ”  çağrısıyla TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mülkiyeliler Birliği, Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu, Halkevleri, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Mimarlar Derneği 1927, Ankara Barosu, TOBAV, CHP Çankaya İlçe, Emep Ankara İl’in yöneticileri, üyeleri ve vatandaşlar dilekçe eylemine katıldılar. Meclis Dilekçe Komisyonu’na sunulmak üzere dilekçeleri imzaladılar. Dilekçe verenler arasında CHP Milletvekili Levent Gök, Sakine Öz ve Aylin Nazlıaka da bulundu. Dilekçeli eylemde , 20 nisan da kurumları toplantıya çağıran Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticilerinden Tezcan Karakuş Candan, Ali  Atakan ve Ali Hakkan kurumlar adına eylemin organizasyonu üstlendiler, basın açıklaması Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan tarafından yapıldı.  Hakkan, “ Tasarı anayasaya aykırıdır, ülkenin tüm toprakları bu yasa ile ranta açılmaktadır, mülkiyet hakları ortadan kaldırılmaktadır” dedi. 

Meclise en uzun dilekçe: “İtirazımız Var” 

Dilekçe bırakmak için içeri girmelerine izin verilmeyen vatandaşlar, dilekçelerini toplu iğnelerle birbirlerine bağlayarak meclis önünde eylem gerçekleştirdiler. Uzadıkça uzayan dilekçelere bu kez de polis engeli çıktı. TBMM Dikmen kapısı önünden kavşağa kadar uzanan dilekçeleri ile sıralanan vatandaşlara, meclisin etrafını kuşatma izni verilmedi. Bunun üzerine meclis önünde çift sıra dilekçe kuyruğu oluştu. “Dünyanın en uzun dilekçesidir bu” diyerek sloganlarla yasa tasarısını protesto ettiler. “Evlerimizi yıktırmayacağız”, “Direne direne kazanacağız”, “Afet yasasına hayır”, “Kentlerimizin rant uğruna pazarlanmasına hayır” sloganları uzayıp giden, sonu gelmeyen dilekçelere eşlik etti. Yaklaşık bir kilometreyi bulan “itirazımız var” dilekçesinde itirazcılar, Afet Yasa Tasarısı’nın hukuk ihlalleriyle dolu olduğunu, ülke topraklarının tamamının riskli alan ilan edilebileceğini, belirterek dilekçelerinde “ Sağlam yapılara el koyulduğunda, dava açılabilecek ancak bu davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemeyecektir. Yargı sürecine açıkça müdahale edilmektedir. Ulusal ve uluslar arası hukuk tarafından güvence altına alınan hak arama hürriyeti yok sayılmaktadır” ifadelerine yer verdi.  Dilekçede Afet Yasa Tasarısı’nda yer alan ifadelere ilişkin olarak “Yapının yıkılmaması için direniş gösterilemeyecek, aksi halde hakkınızda suç duyurusunda bulunulacaktır. Barınma hakkı mücadelesi suç olarak nitelenmiştir. Yurttaşı tehdit eder bu ifadenin kamu yararı olması gereken bir yasal düzenlemede yer alması, hukuk devleti ile bağdaşmamaktadır” itirazı yapıldı. İtiraza neden olan diğer bir konu “Afet riski altında olan ya da olmayan tüm mülkler, tarihi ve kültürel varlıklar, ormanlar, mera alanlarının korunması ile ilgili kanunlar ve bu kanunların maddeleri geçersiz kalacaktır” noktasında gerçekleşti ve tasarının geri çekilmesi talep edildi.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Toplam Görüntülenme : 56049
Kategori Haberleri

Yargı, geçmişte heyelanların yaşandığı Büyükesat Vadisi’nde noktayı koydu
Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  olası bir depremde büyük risk altında olan, geçmişte heyelanların ve yol çökmesinin yaşandığı Büyükesat Vadisi’nde yüksek katlı yapılaşma ısrarıyla mücadele etmekte kararlı.
06 Haziran 2023
Yargı, “Yıkılan Ankara Tenis Kulübü tescilli kültür varlığıdır” dedi
Yargı,  bilirkişi raporlarına rağmen yıkılan Ankara Tenis Kulübü’nün tescil talebinin reddine dair Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını iptal etti.
27 Şubat 2023
Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi planları iptal edildi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda, Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Cumhuriyet’le mekânsal hesaplaşmanın ürünü olarak inşa edilen millet bahçesinin planları iptal edildi.
02 Kasım 2022
Bilirkişiler: İmrahor’da Millet Bahçesi ekolojik dengeye zarar verir
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başkent’te ekolojiyi katledecek, doğanın ve kentin dengesini bozarak vadileri yapılaşmaya açan plan değişikliklerine karşı mücadeleye devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nde  “Kanal Ankara olarak pazarlanan İmrahor  Millet Bahçesi planlarını yargıya taşımıştı. 
08 Nisan 2022

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!