GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AKP Karanlığına Karşı TMMOB Meşalesi...

AKP KARANLIĞINA KARŞI TMMOB MEŞALESİ….

Bir ağaç kesildiğinde, bir dere kuruduğunda, bize ait olan ormanlar, meralar yeşil alanlar yok edilmek istendiğinde, hidro elektrik santraller kurmak için derelerimizin akışına kelepçeler vurulmak istendiğinde, madenlerimiz kaynaklarımız gasp edilmek istendiğinde, yaşanılır bir dünya, sağlıklı kentler ve çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakma mücadelesi içerisinde hep onlar vardı.

Evimizi bir mimar tasarlamış, evimizin yerini bir şehir plancısı belirlemiş, evimizin ayakta kalmasını sağlayacak sistemi inşaat mühendisi kurmuş, elektrik, su, asansör, kanalizasyon, kaldırım yol, durak otobüs,metro,gar havaalanı,çocuklarımızın gittiği okullar, onları taşıyan araçlar, barajlar, köprüler,arıtma tesisleri hastaneler, pastaneler, tiyatro,sinema salonları yani bir yerleşimde neye ihtiyacımız varsa, hepsi onların ellerinde şekillenmiş.

Depremde, selde, afette, onlar hep halkının yanında olmuşlar. Hiç tanımadıkları insanlar daha sağlıklı kentlerde yaşasınlar diye bütün öğrendiği teknik bilgilerini mühendisliği mimarlığı ve şehir plancılıklarını toplumdan yana kullandılar.Kullanmaya da devam edecekler..Tamda bu noktada teksesli tek kasalı ve tek kimlikli bir rejim  hedefli AKP hükümeti yasal düzenleme ile mühendislerin mimarların, şehir plancılarının örgütlü yapısı Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni dağıtmak istiyor.

TMMOB yasa tasarısı tesadüfî bir yasa değil.

TMMOB yasa tasarısı tesadüfî bir yasa değil. Hedefte TMMOB var,  hedefte 1954’te kurulan kamu yararına, toplum yararına mücadele yürüten bir örgütü bu haliyle ortadan kaldırmak var. AKP Hükümeti, 2023 totaliter rejim hedefi ile ona kaynak sağlayacak meralarımızı, ormanlarımızı, kıyılarımızı göllerimizi, ülke topraklarımızı,yeşil alanlarımızı  yapılaşmaya açarak satarak kentteki rantı tekelleştirerek  yaşam alanlarımızı daraltarak ,yaşanılmaz hale getirmek istiyor…  Bütün alanlarda ben olayım diyen bir siyasi yaklaşımla, Federasyonda da ben olayım, yargıda da ben olayım, TMMOB’de de ben olayım, belediyelerde de ben olayım her yerde ben olayım diyen bir totaliter anlayışla karşı karşıyayız. Doğal olarak ta bunu yaparken de buna karşı mücadele edecek bütün odaklara bütün muhalefet odaklarına ortadan kaldırmaya sessizleştirmeye dağıtmaya yönelik bir operasyon sürdürüyor. Burada da yapılı ve doğal çevre rantının tekelleşmesine olanak sağlayan 4lü sac ayağı olan Kentsel Dönüşüm Yasası, Afet Riski Altındaki Alanların dönüştürülmesi hakkında Kanun, 2B, Büyükşehir Belediye Kanunu ve en sonunda da Yapı Denetim Kanunu karşımıza çıkıyor. Yapı denetim kanunuyla bütün yapı üretim süreci yeniden kuruluyor.  Teknik müşavirlik firmaları devreye girmesiyle, meslekten olmayan işin ehli olmayan insanların elinde yaşadığımız yerler şekillenecek, evlerimizin, okullarımızın güvenliğinden kuşku duyacağız.  Mimar mühendis gibi meslek odaları denetimden dışlanarak denetimsiz inşaat sektörü yaratılacaktır. DAh fazla kar,daha fazla rant için.

*Tasarıda İmar kanunu değiştirilerek,  kamu yararı tamamen ranta teslim oluyor. Özellikle bedelsiz terk alanlarıyla düzenleme ortaklık paylarını yeniden düzenliyor yani sizin bir arsanız var ve o arsayla ilgili yüzde 45 oranında düzenleme ortaklık payıyla kamusal kullanım için bedelsiz terk yapacaksanız yol için, park için, yeşil alan için, okul için, sağlık için bunların tamamını kademeli olarak paraya dönüştürüyor. Paranız var ise arsanızı yol park,hastane okul gibi hepimizin kullandığı alanlara vermeyeceksiniz.

Tasarı Kıyı kanunu değiştirerek, denizlerimizi betonla kuşatıyor, kıyılarda 10 metreye kadar yapılaşma öneriyor.Paranız yoksa deniz yüzü görmek hayal olacak.

AKP hükümeti yaşam tarzımıza müdahale ediyor ve kendi tarzını dayatıyor. Lokantalarda, toplu konutlarda, eğlence yererinde, okullarda insanın olduğu her alana mescit inşa etme zorunluluğu getiriyor. Tasarı doğaya savaş ilan ediyor doğal alanlar, kıyı alanları, meralar, tarım alanları gibi alanlar da koruma kapsamı sınırlarından çıkarılıyor.

Bütün bunların ranta dönüşmesine kim karşı çıkacak TMMOB, o zaman hemen ferman yayınlanıyor. Tez TMMOB dağıtıla, odaları parçalana, bakanlığın müdürlüğü haline getirile…TMMOB AKP Hükümetine karşı yürüttüğü mücadeleyi vatanın her karış toprağına göz dikenleri bertaraf etmek için mücadele meşalesini yaktı.Şimdi bu meşale elden ele dolaşarak tüm Türkiye’yi saracak güce dönüşecek…Çocuklarımızın geleceği için…

 

 

 

 


Toplam Görüntülenme : 40750
Kategori Haberleri

Yargı, geçmişte heyelanların yaşandığı Büyükesat Vadisi’nde noktayı koydu
Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  olası bir depremde büyük risk altında olan, geçmişte heyelanların ve yol çökmesinin yaşandığı Büyükesat Vadisi’nde yüksek katlı yapılaşma ısrarıyla mücadele etmekte kararlı.
06 Haziran 2023
Yargı, “Yıkılan Ankara Tenis Kulübü tescilli kültür varlığıdır” dedi
Yargı,  bilirkişi raporlarına rağmen yıkılan Ankara Tenis Kulübü’nün tescil talebinin reddine dair Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını iptal etti.
27 Şubat 2023
Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi planları iptal edildi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda, Atatürk Kültür Merkezi alanlarında Cumhuriyet’le mekânsal hesaplaşmanın ürünü olarak inşa edilen millet bahçesinin planları iptal edildi.
02 Kasım 2022
Bilirkişiler: İmrahor’da Millet Bahçesi ekolojik dengeye zarar verir
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başkent’te ekolojiyi katledecek, doğanın ve kentin dengesini bozarak vadileri yapılaşmaya açan plan değişikliklerine karşı mücadeleye devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nde  “Kanal Ankara olarak pazarlanan İmrahor  Millet Bahçesi planlarını yargıya taşımıştı. 
08 Nisan 2022

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!