Sobe Gazetesi 2024 - Milli Parklar tehdit altında
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Milli Parklar tehdit altında

Milli Parklar tehdit altında

Milli parklar yönetmeliÄŸinde deÄŸiÅŸiklik yapıldı. 18 Mart’ta resmi gazetede yayımlanan Milli Parklar YönetmeliÄŸinde deÄŸiÅŸiklik öngören yeni yönetmelikle birlikte Milli Parklar yapılaÅŸmaya açılabilecek. Milli Parklar’ın yapılaÅŸmaya açacak olan yönetmeliÄŸe Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan sert tepki gösterdi. Candan, “Ankara’da tüm kentlerimiz tehdit altında bu tehdit talan tehdidir, bu yönetmelik talan yönetmeliÄŸidir.  Ankara’da  SoÄŸuksu Millî Parkı , Tunceli’de Munzur Vadisi Milli Parkı’nı,  Antalya’da Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı kamu yararı diyerek yapılaÅŸmaya mı açacaklar? Bu kabul edilemez.  Türkiye’deki tüm milli parklar rant tehdidi altındadır. Milli parklar içerisinde yapılaÅŸmalar, enerji nakil hatları, hesler görebileceÄŸimiz anlamına gelen bu yönetmelik açıkça talandır. GeliÅŸme planı milli parkların esasını belirlemekte, yönetmelikte  geliÅŸme planı geliÅŸme ÅŸartı aranmaması Milli Parklar Kanununa da aykırı. Ankara’daki soÄŸuksu parkı soyu tükenmekte olan nadir kuÅŸ türü üretim alanı ve doÄŸal yaÅŸam alanıdır. Kamu yararı açısından vazgeçilmez olan tek ÅŸey zaten sayıca az olan  Milli Parklarımızdır. Milli park yapılaÅŸması için yönetmeliÄŸe bir de ‘kamu yararı açısından vazgeçilmez’ ibaresi eklenmiÅŸ. Ä°ktidar park tanımıyor, mili park tanımıyor, tabiatı tanımıyor açıkçası rantta sınır tanımıyor. HES ÅŸirketlerine Milli Parklarımızı idare güvencesi ile mi satacaklar? ” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

  

Resmi gazetede yayımlanan yeni yönetmelikte Milli Parklar’a iliÅŸkin ; “Ancak; içme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arzeden tesisler için uzun devreli geliÅŸme planı/geliÅŸme planı ÅŸartı aranmaz. Ä°lgili kurumların görüşleri alındıktan sonra yapılan bu tesisler uzun devreli geliÅŸme planlarına/geliÅŸme planlarına iÅŸlenir” ifadeleri yer alıyor. 


Toplam Görüntülenme : 80760
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!