Sobe Gazetesi 2024 - Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti

Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti

Mimarlar: Dava açılıyorsa mutlaka bir yanlış vardır

Tüm baskılara raÄŸmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, AltındaÄŸ Örnek Mahallesi’nde Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan, AltındaÄŸ Belediyesi tarafından hazırlanan nazım ve uygulama imar planını yargıya taşımış, yargı da ÅŸehircilik ilkelerine, planlamaya ve kamu yararına aykırı olan planı iptal etmiÅŸti.  Mimarları hedef gösteren, halkı provoke eden ve rantta ısrar edenler bölgede yeni bir plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmıştı. Mimarlar bilim ve teknikten aldığı güçle bu planı da yargıya taşımıştı.

Yargı, Ankara’nın doÄŸal ve kültürel deÄŸerlerini koruyan ve kamu yararı savunan mimarların haklılığını bir kez daha ortaya koydu. Ankara 17. Ä°dare Mahkemesi, ikinci plan deÄŸiÅŸikliÄŸi olan AltındaÄŸ ilçesi, Örnek mahallesi sınırları içerisinde bulunan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca riskli alan ilan edilen yaklaşık 5 hektarlık ve 10.3 hektarlık alanlara iliÅŸkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi ve bu planın dayanağı olan 1/5000 ölçekli nazım imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸinin de hukuka aykırı olduÄŸunu belirterek, dava konusu iÅŸlemleri iptal etti.

 

Candan: Mimarlar Odası dava açıyor diye hedef gösteriyorlar. Kim yanlış yapar ve kentleşme politikalarına aykırı rant odaklı plan yapar, kamu kaynaklarını çarçur ederse, yargıya taşımak bizim görevimizdir. Yapmazsak kamu görevimizi ihmal etmiş oluruz.

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Kamu yararı savunan mimarlar bir dava açıyorsa bilin ki orada yanlış bir ÅŸey vardır.  Yanlış yapan idareler, kendi yanlışlarını gizlemek için Mimarlar Odası’nı hedef gösteriyorlar: Mimarlar Odası dava açıyor. Hele bir sorun bakalım neden dava açıyor Mimarlar Odası. Kim yanlış yapar ve kentleÅŸme politikalarına aykırı rant odaklı plan yapar, kamu kaynaklarını çarçur ederse, yargıya taşımak bizim görevimiz. Yapmazsak kamu görevimizi ihmal etmiÅŸ oluruz. Mimarlar Odası dava açar, kararı yargı verir. Demek ki bir ÅŸeyi yanlış yapmışsınız ki yargı iptal kararı veriyor ” dedi. 

“AltındaÄŸ Örnek Mahallesi sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 5 ve 10,3 hektarlık iki ayrı alan, 2017'de, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilmiÅŸ hemen ardından bu iki alan için 1/1000 ölçekli uygulama imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi ve bu planın dayanağı olan 1/5000 ölçekli nazım imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmıştır” diyen Candan şöyle devam etti:

“Bu süreçte bölgede yaÅŸayan insanlar yerlerinden edilmiÅŸ, özgün mahalle dokusu çöküntü haline getirilmiÅŸti. Yapılar yangınlarla da karşı karşıya kalmış, içinde oturulamayacak yapılar yüksek fiyatlarla Suriyeli mültecilere kiralanmıştı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak söz konusu alanda yapılan deÄŸiÅŸikliklerinin iptali için dava açmış ve yargı da bu planları iptal etmiÅŸti. Yargı kararını hiçe sayarak rant odaklı bir dönüşüm öngörenler ise  yeniden plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmış, bölge halkına Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ni hedef gösteren  el ilanı ve açıklama dağıtarak halkı provoke etmiÅŸti. Yargı bu ikinci planı da iptal ederek, bir kez daha haklılığımızı koymuÅŸtur”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Basın Birimi


Toplam Görüntülenme : 6840
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!