Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ’de inşaatlar durmalı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ’de inşaatlar durmalı

AOÇ’de inÅŸaatlar  durmalı

AOÇ ana plan davasının 30 sayfalık mahkeme kararını değerlendirildi.

Meslek Odaları  AOÇ’de ana plan davasında Ankara 5. Ä°dare mahkemesince  verilen  yürütmeyi durdurma kararını bugün ortak basın toplantısı yaparak deÄŸerlendirdi. Toplantıya Mimarlar Odası ankra Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, ÅžPO Ankara Åžube BaÅŸkanı Orhan Sarıaltun, Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, Ziraat Mühendisleri Odası Genel BaÅŸkanı Özden Güngör katıldı.  Mahkeme kararlarına iliÅŸkin olarak Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Orhan Sarı Altun : “ Yaklaşık dört yıldır devam eden davalar peÅŸi sıra sonuçlanmaya baÅŸladı. Tüm dava konularını içine alan tüm AOÇ’yi de içine alan dava konusunda son olarak yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme Nazım planda planın en temelde Atatürk’ün mirası esnasında verilen görevlerin yerine getirilmediÄŸini tespit ediyor. Tarımın öncelikli olması gerekirken, geri plana atıldığını hatta tarıma ayrılan alan %7.65 iken yollara ayrılan alanın %13.26 olduÄŸu tespiti yapıyor. Bizi üzen tarafı Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’ndeki ÅŸehir plancılarının da ekibe dahil olması. Mahkeme de plan kararlarının plan kararı niteliÄŸinde deÄŸil, mevcudu tespit eden bir analiz niteliÄŸinde kararlar olduÄŸunu söylüyor. Bir nazım plan karar verir ve ileriye dönük ne yapılması gerektiÄŸini söyler. Yani nazım plan olarak da yetersizdir. Ulaşım ana planı tamamlanmaksızın ise kenti içi trafiÄŸi de çözeceÄŸi iddia edilen bulvarlar yapıldı. Oysa sınırlı hizmetler dışında hiçbir iÅŸe yaramayacağını tek görevinin de AOÇ’deki baÅŸbakanlık sarayına hizmet etmek için onu parçalayan bir ÅŸema olduÄŸunu söyledik. Bizi teyid eden tespitleri aynı ÅŸekilde mahkeme raporunda da yapılmış. Mahkeme kararı ile birlikte yürüttüğümüz mücadelede doÄŸru noktada ve bilimsel çalışmalarla bu itirazları yerine getirdiÄŸimiz görmek bizi mutlu etti.” ÅŸeklinde özetledi.

Atatürk’ün mirasına vasiyet davası

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan mahkeme kararlarını deÄŸerlendirirken  AOÇ’nin eski haline dönmesi için Atatürk’ün mirasına yönelik bir vasiyet davası  açabileceklerinin sinyalini verdi.  Candan: “ Ãœlkemiz bir savaÅŸ eÅŸiÄŸinde, AOÇ, Kuzey ormanları, 3. Havalimanı, SaraçoÄŸlu derken hükümetin sayesinde kent toprakları ile de yaÅŸadığımız bir savaÅŸ ortamı var. 2006 yılından sonra Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’ne AOÇ’de  plan yapma yetkilerinin devredilmesiyle hem kentsel rant açısından hem de büyük bir yeÅŸil alanın kullanılmasının bir savaÅŸ ortamına dahil edilmesi ile karşı karşıya olduÄŸumuzu söyleyebiliriz. Son mahkeme kararı AOÇ’nin bütününe iliÅŸkin bir karar. AOÇ’de   açtığımız 22 dava var, bu 22 davanın hepsinde haklı olduÄŸumuzu ve lehimize sonuçlanacak bir ana karar yazmış mahkeme.  Korumakla yükümlü olan Koruma Kurulu’na büyük bir ders niteliÄŸindedir. BilirkiÅŸi raporlarında  AOÇ’nin sit alanı olmadığını korunacak bir ÅŸey olmadığını ifade eden bilirkiÅŸilere büyük ders vermiÅŸtir. Belediye’de teknik personelde görev alan ÅŸehir plancıları, mimarlara mühendislere büyük ders vermiÅŸtir. Gökçek’in oluÅŸturduÄŸu parçacı yaklaşımı planlama noktasına getiren Gazi Ãœniversitesi’ne büyük ders vermiÅŸtir. Mahkeme kararlarında gördüğümüz önemli bir ÅŸey daha var ki  Atatürk’ün vasiyeti ile birlikte ÅŸartlı bağışın sorgulanabileceÄŸine dair meslek odaları olarak  tartışmamız vardı. Mahkeme de Atatürk’ün ÅŸartlı bağışı var ve ÅŸartlı bağışa aykırı düzenleme var diyor. Vasiyet üzerinden de bir davanın görülmesi AOÇ açısından yol gösterici olabilir.” Åžeklinde konuÅŸtu.

“AOÇ mücadelesi uluslararası boyuta taşınacak”

Candan AOÇ mücadelesinin ulslararası boyuta taşınabileceÄŸini söyleyerek, “ Peyzaj Mimarları Odası ile birlikte Kültürel Peyzaj alanı olarak UNECSO’ya bir dosya hazırladık. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan bu dosyayı UNECSO’ya  göndermesini istedik , göndermedi. Neden göndermediniz diyerek dava açtık? Bu mahkeme kararı yine davamızın sonuçlanmasında önemli bir altlık oluÅŸturuyor. Kültürel peyzaj kararı geldiÄŸinde AOÇ mücadelesi uluslararası boyuta taşınacak.” Ä°fadelerini kullandı.

Melih Gökçek’in mahkeme kararının ardından  “ geriye dönüş olamaz, gerekirse BaÅŸbakan kanun çıkartır” sözlerine sert çıkan Candan: “ BaÅŸbakana akıl veren bir belediye baÅŸkanının hukuku hiçe saydığını gösteren bir açıklamadır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir.  Belediye BaÅŸkanı hukuka direnmekle görevli deÄŸil, hukuku uygulamakla görevlidir. Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunacağız ” dedi.

“Aksaray’da 1 kiÅŸi öldü gizleniyor”

Candan AOÇ BaÅŸbakanlık Hizmet binası inÅŸaatında 1 kiÅŸinin öldüğünü açıkladı. Candan: “BaÅŸbakanlık Hizmet binası alanında tarihi sit statüsünün kaldırılmasına iliÅŸkin açtığımız davada iptal kararı 17 Åžubat’ta veriliyor. 3 Mart’ta bize tebliÄŸ edildi. AOÇ Aksaray binasında 3 Mart’ta saat: 18.50 itibariyle bir taÅŸeron işçinin adı SavaÅŸ OÄŸuz olan 27 yaşında bir işçinin inÅŸaattan düşüp öldüğü duyumunu aldık.  Kararlar verilmiÅŸken SavaÅŸ OÄŸuz niye orada çalışmaktadır. Bir işçi saat yediye on kala hala niye çalışmaktadır? Gece gündüz çalışılması ve binanın yetiÅŸtirilmesi istendiÄŸi için çalıştırıldığı duyumları bize geldi. Milletvekillerini soru önergeleri ile süreci açık hale getirmeye çaÄŸrı yapıyoruz. Hem de Rönesans Holding’in taÅŸeron firması olarak çalışan Kontürser  Alüminyum firmasını da açıklama yapmaya davet ediyoruz.” Åžeklinde konuÅŸtu.  

Peyzaj Mimarlar Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak: “ Planlar bazında gerçekten savaÅŸ yaşıyoruz. Kuzey Ankara, Gölbaşı, Ä°ncek Vadisi, Ä°mrahor Vadisi AOÇ planlamalarına baktığımızda özel alanlarımızı kaybettiÄŸimiz görüyoruz. Bilim ve tekniÄŸin hala halkın yararına olduÄŸunu gösteren bir mahkeme kararı oldu. Kent planı içerisinde ekosistem bütünlüğünün planlama içerisinde vazgeçilmez olduÄŸunu belirtiyor. Kentin kirlilik, su, gri yapılar nedeniyle ÅŸar olur kentin deÅŸarj noktaları bulamaz ve deÅŸarj noktalarını kapatırsanız afet riski ile karşı karşıya kalırsınız. AOÇ nasıl geriye döner Melih Gökçek’e seslenmek istiyoruz 500 milyon yatırım yaptım diyor bizim paramızı harcadınız beklentimiz hukukun üstünlüğüdür. Hukuka saygı duyacaksınız. ” Åžeklinde konuÅŸtu.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel BaÅŸkanı Özden Güngör : “AOÇ’nin mirası yok edildi, Meslek odaları olarak mücadelemizle AOÇ’de dur dedik. Yetkililer mahkeme kararlarına en kısa zamanda uymalı yerine getirmeli “dedi.


Toplam Görüntülenme : 83638
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!