Sobe Gazetesi 2024 - Cinayetin sorumlusu AKP hükümeti
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Cinayetin sorumlusu AKP hükümeti

Cinayetin sorumlusu AKP hükümeti

Yapımı devam eden 3. köprü güzergahında meydana gelen göçükte üç işçi hayatını kaybetti. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi konuyla ilgili basın açıklaması yaparak, ölümle sonuçlanan iş cinayetinden AKP hükümetinin sorumlu olduğunu ifade etti. Açıklamanın tamamını yayınlıyoruz;

“3. Köprü güzergahında yaÅŸanan ölümlü iÅŸ kazasından   AKP Hükümeti sorumludur.

Ä°stanbul’un yaÅŸam kaynağı olarak nitelendirilen kuzey ormanlarındaki doÄŸa cinayetine, ÅŸimdide insan cinayeti eklendi.

Tüm tepkilere raÄŸmen hukuksuz olarak sürdürülmekte olan 3. Köprü Beykoz ÇavuÅŸbaşı mevkii baÄŸlantı yolu çalışmaları kapsamında inÅŸası süren viyadükte, beton dökme çalışmaları sırasında göçük meydana geldiÄŸini basından öğrendik.   Ä°tfaiye ekipleri ve inÅŸaat işçilerinin kurtarma çalışmaları sonucu üç işçinin cansız bedenine ulaşıldı.

Ä°stanbul’un göbeÄŸinde ve kazadan bir gün önce BaÅŸbakan’ın helikopterle denetimini yaptığı güzergâhta iÅŸ kazası kabul edilemez. Bu kaza iÅŸ kazası olarak geçiÅŸtirilemez, iÅŸ cinayetidir. Sorumlusu da bizzat baÅŸbakandır.

 GeliÅŸen teknolojik olanakların artmasına raÄŸmen AKP Hükümetleri sonrasında ölümlü iÅŸ kazalarının yüzde yüz artmış olması, asıl sorumluların kimler olduÄŸuna iÅŸaret etmektedir. Bu acı durumlar bir tesadüf deÄŸildir ve ne yazık ki ölümler sürmektedir. Sorumlular hesap vermedikçe iÅŸ kazaları artarak devam edecektir.

Meslek Odalarının ve ilgili sendikaların öneri ve uyarılarını dikkate almayan hükümet; iş kazaları öncesinde olduğu gibi sonrasında da sorumluluklarını yerine getirmeyerek taşeronlaşmanın da katkısı ile teknik kurallardan uzak, çalışanların güvenliğini önemsemeyen bir ortamının yaratıcısı olmuştur.

  • Ä°ÅŸ güvenliÄŸi konusunda yalnızca iÅŸverenleri düşünen mevzuat, yürürlükten derhal kaldırılmalıdır.
  • "iÅŸ cinayetleri konusunda " TMMOB’nin ve sendikaların kamusal denetim" uyarısına derhal kulak verilmelidir.
  • Kamuda ki  yetersiz istihdamın ve taÅŸeron sisteminin sonucu ortaya çıkan "iÅŸ cinayetleri"nin sorumluları, hesap vermelidir.
  • Yasal ve yönetmelikler, ilgili meslek odaları ve sendikaların dahil olacağı bir biçimde yeniden düzenlenmelidir.
  • AKP Hükümeti rantı deÄŸil, insan yaÅŸamını planlamayı artık gündemine almalıdır.
  • Çalışma koÅŸulları çalışanların lehine yeniden düzenlenmeli, kamu ve toplum yararı gözeterek bilimin önderliÄŸinde çalışmalar yapan meslek odaları ile sendikaların denetim ve gözetimi dışında her türlü çalışma derhal durdurulmalıdır.

Meslek odası olarak, 3. Köprü projesinin doğa cinayetini takip ettiğimiz gibi yaşanan bu iş cinayetinin de takipçisi olacağımızı, kamu adına sorumluların yargılanması ve bir daha bu "kazaların" yaşanmaması için çaba göstereceğimizi kamuoyuna duyururuz.

Kazada hayatını kaybeden işçilerin ailesine ve yakınlarına baÅŸsaÄŸlığı, yaralanan işçilere acil ÅŸifalar dileriz.”

 


TMMOB Mimarlar Odası
Ä°stanbul Büyükkent  Åžubesi


Toplam Görüntülenme : 78614
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!