Sobe Gazetesi 2024 - Çocuklar için bayram tadında güvenli kentler
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Çocuklar için bayram tadında güvenli kentler

Çocuklar için bayram tadında güvenli kentler

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, 23 Nisan ulusal egemenlik ve Çocuk Bayram’ında  çocukların saÄŸlıklı güven içerisinde yaÅŸayacağı  bayram tadında kentler ve mekanlar yaratmak için çalışıyoruz dedi  

“Mimarlar Odası Ankara Åžubesi , Çocuk ve Mimarlık Çalışmaları Merkezi  bünyesinde 12 yıldır çocuklarla yaptığı kent ve mimarlık kültürü ile çocuk kültürünü buluÅŸturan deneyimlerini  Ã§ocukların daha saÄŸlıklı çevrelerde yaÅŸaması, çocuk dostu kentler yaratma inancıyla okullarda, okul dışlarında, uluslararası alanda  Ã§alışmalarını çoÄŸaltıyor.  YaÅŸam alanlarının ÅŸekillenmesinde  Ã§ocukların da katılımını önemsediklerini belirten Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı  Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Çocuk seslerinden arındırılmış kentler ölürler, çocukların güvenliÄŸini saÄŸlayamayan  kentler  geleceÄŸe taşınmaz, yapılı çevrenin oluÅŸumunda, mekanların kullanımında çocuklarını unutan kentler katılımcı olamazlar.  Biz çocuklarla birlikte, çocuklar tarafından, çocuklar için bayram tadında kentler ve mekanlar yaratmak için çalışıyoruz” dedi. Aynı zamanda Uluslararası Mimarlar BirliÄŸi Çocuk ve Mimarlık Çalışma Grubu Türkiye Temsilcisi olan Candan “ 23 Nisan çocuk bayramında, çocukların hayal güçlerinden yetiÅŸkinlerin öğrenecekleri çok ÅŸey var, çocuklar geleceÄŸe dair en   saf ve içten çözümleri üretmektedir. Çocuklarla yaptığımız tüm çalışmalarda, çocuklar yetiÅŸkinlerden  yöneticilerden ÅŸikayetçiler, çocuk dostu  kenti , yetiÅŸkinlerin giremeyeceÄŸi kentler olarak tanımlıyorlar. DoÄŸada ve ya kentte yürüttüğümüz çalışmalarda çocukların sınırsız hayal gücüne tanıklık ediyoruz. Bu hayal gücüne karşın, Çocukların oyun alanlarını çalan ve çocukların hayal gücünü gasp eden tek tip yapılı çevre çocukları mutsuz ediyor. Oysa Kent bir eÄŸitim alanı olmalı, keÅŸfedilmesi gizemli bir oyun alanı olmalı, her sokağında sizi alıp hayallere götürmeli  , keÅŸfedilmeli” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“SonsuzluÄŸa düşen gülüşlerin ağırlığı”

Candan, dünyada çocuk bayramı olan tek ülke Türkiye bu yıl 23 Nisan Çocuk bayramını hüzünle karşılıyor. Çocukların bayramına,  gülüşü 14 yaşında kalan Berkin Elvan’nın , 12 yaşındaki  UÄŸur Kaymaz’ın, 14 yaşındaki Ceylan Önkol’un, 12 yaşında Koray Kaya’nın, 15 yaşında MenekÅŸe Kaya’nın sonsuzluÄŸa düşen gülüşlerinin ağırlığı  karışıyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Çocuklarımıza onurlu bir kent mücadelesi bırakacağız”  

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Gökhan Yıldırım ise, çocukların sokaklarda güven içinde kutlayabileceÄŸi 23 Nisan’lar dilediÄŸini ÅŸu sözlerle ifade etti: “Bugün sokaklar kadınlara, LGBTÄ° bireylere ne kadar özgürlük saÄŸlayabiliyorsa o kadar çocuklara özgürlük, mutlu bir gelecek vaat edebilirler. Tamamen kuytu, gri mekansal nitelikleri barındırmaya baÅŸlayan yeni kent algımız, çocuklarımızın evinden ekmek almaya giderken dahi vurulabileceÄŸi, yolda yürürken çukurlara düşebileceÄŸi kadar güvenli ancak. Bizler çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmak için yola çıktığımız kent mücadelesinde, sosyal ve kültürel kent mekanlarının nitelikli ve güvenli olmasını umuyor, bu 23 Nisan’da olmasa bile gelecekte 23 Nisanların çocuklar tarafından sokaklarda güven içinde kutlanabileceÄŸi bir geleceÄŸi arzuluyoruz”


Toplam Görüntülenme : 88850
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!