Sobe Gazetesi 2024 - ABD AOÇ arazisinde, gözler Çankaya Belediyesi’nde
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
ABD AOÇ arazisinde, gözler Çankaya Belediyesi’nde

ABD AOÇ arazisinde, gözler Çankaya Belediyesi’nde

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazisi iken 1983 yılında eÄŸitim amaçlı kullanılması için Gazi Ãœniversitesi’ne devredilen Çukurambar’daki  29095 ada 1 parsel, Gazi Ãœniversitesi tarafından TOKÄ°’ye devredilmiÅŸ, TOKÄ°’den de  ABD BüyükelçiliÄŸi’ne satılmıştı. Bu satış sürecine dair ön yazışmaları, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ele geçirerek kamuoyu ile paylaÅŸtı. Mimarlar Odası ABD BüyükelçiliÄŸi önünde araziden vazgeçmesi için eylemler yaptı. Elçilikle görüşerek, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazisinden vazgeçmesini iletti.

Çevre Åžehircilik Bakanlığı tarafından gizli kapaklı yürütülen plan deÄŸiÅŸikliÄŸi ve satış iÅŸlemleri ile ilgili Mimarlar Odası Ankara Åžubesi AOÇ mücadelesinin peÅŸini bırakmıyor. Mimarlar Odası geçtiÄŸimiz haftalarda, mahkemenin verdiÄŸi yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına raÄŸmen AOÇ’de yapımı süren BaÅŸbakanlık hizmet binasını, Disneyland ve yolları meslek odaları ile birlikte Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin kuruluÅŸ yıldönümünde Odalarla birlikte, Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına ihlal davası açan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, AOÇ arazisinin ABD’ye satışını bağımsızlık mücadelesine vurulmuÅŸ bir hançer olarak nitelendirdi. AOÇ arazisi iken  el deÄŸiÅŸtirerek, Sayıştay raporlarına ve AOÇ’nin kuruluÅŸ amaçlarına aykırı ÅŸekilde ABD BüyükelçiliÄŸi’ne satılan  29095 ada 1 parselin akıbetine iliÅŸkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı  Tezcan KarakuÅŸ Candan, AOÇ arazisi iken ABD BüyükelçiliÄŸi’ne satılan arazi  ve protokol sürecinin gizli kapaklı yürütüldüğünü ifade etti.

“AOÇ’de her ÅŸeyi gizli yapıyorlar”

Candan ÅŸunları söyledi: “Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin talanına karşı yürüttüğümüz mücadelede, sürecin ısrarlı ÅŸekilde takip edilmesi bizim için önemli. AOÇ arazisinin, ABD BüyükelçiliÄŸi’ne satılması sürecinde, bilgi edinme kanuna göre satış protokolünü istedik, ticari sır diyerek vermediler. Bir üst kurula ÅŸikâyet ettik, onlardan da bilgi edinemedik, hukuksal süreç baÅŸlattık.” ABD BüyükelçiliÄŸi’nin AOÇ arazisi üzerinde elçilik binası yapabilmesi için, plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılması gerekiyor diyen Candan, “Bakanlığın gizli kapaklı 30.09.2013 tarihinde plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yaptı. Bakanlık tarafından 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar Planı ve 1/1000 Uygulama imar Planı’nda  1,80 emsalle hmax serbest olarak “Diplomatik KuruluÅŸ Alanı” olarak planın onaylandığını öğrendik. AOÇ ile ilgili her konuya dava açma kararı aldığımız için, plan deÄŸiÅŸikliklerini de gizli saklı yapıyorlar. Korkuyorlar… Bir ülkenin emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi veren liderinin adını taşıyan,  bir arazinin ABD BüyükelçiliÄŸi’ne satılmasının ne anlama geldiÄŸini biliyoruz. BaÅŸbakan’ın AOÇ’ye hizmet binası yapmasına da karşı çıkıyoruz, arazinin ABD BüyükelçiliÄŸi’ne satılmasına da. Bu konuda sorumlulukları olan, siyasi partileri ve yerel yönetimleri duyarlı davranmaya davet ediyor, yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz” dedi

Çankaya Belediyesi dava açacak mı? 

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkan plana, askı sürecinde Çankaya Belediyesi’nin plan deÄŸiÅŸikliÄŸine itiraz ettiÄŸini, itirazın reddedildiÄŸini, dava açma süresinin bugünlerde dolacağını öğrendiklerini ifade eden Candan, “Çankaya Belediyesi’nin plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için hukuksal süreç baÅŸlatıp baÅŸlatmadığını bilmiyoruz, Atatürk’ün emanetine sahip çıkılması gerekiyor”  ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AOÇ arazisinde ABD BüyükelçiliÄŸi’nin yapılmasına karşı dava açma sürecinde son tarih bugünlerde dolarken Çankaya Belediyesi dava açacak mı sorusu yanıtsız kalıyor.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Basın Birimi 


Toplam Görüntülenme : 96536
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!