Sobe Gazetesi 2024 - Kurul’un korumadığını mahkeme korudu
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kurul’un korumadığını mahkeme korudu

Kurul’un korumadığını mahkeme korudu

8. Ä°dare Mahkemesi  AOÇ alanında, Koruma Kurulu’nun korumama  kararını iptal etti.   

AOÇ Bira fabrikası yerleÅŸkesinde Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin Koruma Kurulu’na yaptığı tescil baÅŸvurusunda yapıların bir kısmı tescil edilmemiÅŸti. Tescil edilmeyen yapılar arasında, TBMM sosyal tesisinin yapılacağı alanda bulunan işçi memur konutları ve işçi memur lokantası oldu. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Koruma Kurulu kararının iptali için dava açtı. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan " Oda olarak açtığımız davayla 8.idare mahkemesi Koruma Kurulu’nun kararını  iptal etti. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanlarının korunmasına yönelik mücadelemiz inatla sürdürüyoruz” dedi.

“AOÇ’ye TBMM tesis yapamayacak”

TBMM’nin de müdahil olduÄŸu davadan iptal kararı çıktığını açıklayan Candan " Koruma noktasında çekimser davranan Koruma Kurulları hukuk mücadelemizle mahkeme kararı ile koruyacak gibi görünüyor.   İşçi ve Memur Lojmanlarının yıkımına  yönelik, karar veren, uygulayan ve her aÅŸamasında sorumluluÄŸu olan herkesle ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi içinde bulunan  memur ve işçi konutları  ile Bira Fabrikası güneyinde bulunan işçi memur lokantasının, koruma kurulu tarafından tescil edilmemesine yönelik, açtığımız davaya Türkiye Büyük Millet Meclisi de müdahil olmuÅŸtu. Dava aÅŸamasında iken işçi memur Lokantası yıkıldı. BilirkiÅŸi keÅŸfinden sonra mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiÅŸti. Bu iptal kararı ile AOÇ’de TBMM sosyal tesisleri artık o alanda yapılamayacak. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi mücadelemiz hukuksal kazanımlarla devam ediyor.Anayasa Mahkemesi'nin artık AOÇ'de ki hukuksuzluÄŸu durdurmasını bekliyoruz" dedi.

Yargı hukuka uygun bulmadı

Söz konusu yapılar ve alanla ilgili 8.idare mahkemesi kararında; "sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları olarak, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş döneminde,Birinci İktisat Kongresi sonrasında, Başkent için öngörülen tarım ve sanayi hamlesinin fiziki belgeleri olarak, yukarıdaki tanımlara doğrudan uyduğu ve 2863 sayılı Yasa kapsamında bulunduğu, her iki yapı grubunun da, döneminde oluşturulan tarım ve sanayi hamlesi ve beraberinde toplumsal yaşam düzeni ve standartları için devlet tarafından planlanmış sistemin örnek bir temsili ve yerleşime yansıyan belgesinin ayrılmaz parçaları olduğu, dolayısıyla bu yerleşim ve yapılar grubunun değerlerinin mimarlık, sanat tarihi ve toplumsal tarih ölçütleriyle birlikte ele alınması gerektiği, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş döneminde önemli yeri olan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) kuruluşunun mekansal birlikteliği ve peyzaj bütünlüğünün, alan bütünlüğünün korunmasının şart olduğu, bu alanın içinde daha öncesinde alınan haklı kararlarla tescili sağlanan Memur ve İşçi Lojmanları Hamamı (1988), Merkez Lokantası (2013), Bira Fabrikası (2013) ve Ülkü Adatepe Evi (2013) yapı ve bölgelerinin birbirinden bağımsız biçimde, tekil örnekler olarak korunmasının anlamsız olduğu, kültürel belleğin korunmasının, ancak bu yapıların birlikteliği, bir arada korunup sürdürülmesi yoluyla mümkün olacağı sonucuna varılarak aksi yönde tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır" ifadelerine yer verildi.


Toplam Görüntülenme : 108247
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!