GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Odalara denetime tepki: “Hükümetin müdürlüğü değiliz”

Odalara denetime tepki: “Hükümetin müdürlüğü değiliz”

Hükümet TMMOB Muhalefetini engelleme politikasını hayata geçiriyor. Bugün resmi gazete de yayımlanan yönetmelikle TMMOB’un sesinin kısılmak istenmesine Mimarlar Odası Ankara Şubesi tepki gösterdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Hükümetin müdürlüğü değiliz, hükümet yararına değil, toplum yararına hizmet veriyoruz” dedi.   

TMMOB ve TMMOB’a bağlı odalara ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Odalar üzerinde idari ve mali denetim yapılmasına dair tebliği resmi gazetede yayımlandı.  Konuyu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, “TMMOB Odaları ve şubeleri Anayasa’nın verdiği hükümler gereği halka hizmet eder. Resmi Gazetedeki yönetmeliklerinde halka değil de hükümete hizmet edeceğiz havası verilmiş. Yurt dışına çıkışlarımız da kongrelere katılırken Bakanlık’tan izin alacakmışız. Bakanlık’ın uygun gördüğü kongrelere katılacakmışız.  Kurullarımızı toplantıya çağırıp, sorular soracaklarmış. Seçimle gelmiş bir yönetimiz. Hükümetin Genel Müdürlüğü değiliz, olmayacağız da.  Hükümetin maaşlı elamanı değiliz. Uluslar arası toplantılara katılımımızı fiilen engelleseniz de fikren katılımımızı engelleyemezsiniz.“ Şeklinde tepkisini gösterdi.

“Aklansın gelsinler” 

Kaçak saray’a gönderme yapan Candan “ bizim her şeyimiz şeffaf, idari ve mali olarak denetlenecekmişiz, bizi denetleyecek olanlar, üzerindeki şaibeleri kaldırarak gelmeliler, bizim 1000 TL’lik bardaklarımız yok, kağıt bardaklarımız var onları mı denetleyecekler. Maaşını hükümetten alan  insanlar bizi idari ve mali konuda denetleyemezler.  Bina inşaatının denetimine benziyor durum, Müteahhit firmayı firmanın maaşlı elemanının denetlemesi gibi. Bu bir komedi ve tiyatro. Hükümet Sayıştay denetiminden kaçacak sonrada gerçekleri söylüyoruz diye bizi susturmaya çalışacaklar.  Önce kendileri denetime açık olsun, kaçak ve hukuksuz yaptıkları saraylarının hesabını açıklasınlar. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri olarak, gönüllü çalışıyoruz. Anayasadan aldığımız güçle halkımızın hizmetindeyiz, bilimsel bilgimizi halkımıza sunmaya devam edeceğiz. Biz hukuktan yanayız, hükümet hukuku çiğniyor… Artık tuz koktu…Korkmuyoruz… Tuvaletlerimizde ipekli duvar kağıtları değil seramik ıslak zeminler var, sanırım onları denetlemeye geliyorlar bu bir komedi  ” Şeklinde konuştu.

“Amaçları muhalif sesleri kısmak”

Amaç meslek odalarının sesini kısmak ve mücadelesini engellemektir diyen Candan şöyle devam etti:  “Hükümetin uyguladığı doğal ve kültürel mirasın talan edilmesine karşı meslek odaları 60 yıldır mücadele ediyor. Talan  sürecinde, açtığı davalarla bilimsel bilgisini kamuoyu ile buluşturarak hizmet veriyor.  Niyet var olan karşı görüşlerin  sesini kısmak . Mali olarak denetimden korktuğumuz yok, kamuoyu önünde şeffaf ve izlenebilir durumdayız. 3 bin ağaç keserek katlettikleri, tüm hukuku alt üst etmelerine karşı   Atatürk Orman Çiftliği mücadelemizde, 48 bin lira harcadık. Kaçak saray’daki bir koltuk parasına dahi denk gelmiyor.  Bu parayı da açtığımız davalara harcadık. Tüm kararlarımız, kararlılığımızla yönetim kurulunda oy birliği ile alınıyor,mücadelemizin kararlığı ortada.  Herkes yönetim Kurulu toplantılarımıza katılıp fikir beyan edebileceği şekilde de şeffafız.  Bizi denetleyenlerin de aynı şeffaflıkta olması gerekir. Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü denetleyecekmiş. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 1. Derece sit alanını 3. Dereceye çevirerek, Kaçak Saray’a onay veren  müdürlük değimlidir?. TMMOB bugün kendisine Anayasa tarafından verilen sorumluluk ve yetkiyi halkının hizmetinde kullanmaktadır. Atatürk Orman Çiftliği’nde vergilerimiz üzerine şekillenen Kaçak saray ile karşı karşıyayız. Kaçak saray’ı denetleyebiliyorlar mı? Ne harcanan paraları açıklıyorlar? Ne maliyet sorularımıza cevap veriyorlar. Sayıştay raporlarını meclisten kaçırıyorlar. Bizi denetleyeceklerse aklansın gelsinler. 17 Aralık sürecini unutmadık. Bir ülke öfkeyle yönetilmez bir ülke eşitlik adalet hukuk ile yönetilir. Şunu defalarca söyledik idari mali denetim de gelse söylemeye devam edeceğiz. Kimsenin malına el koymadık, kimsenin parasını çarçur etmedik, kimsenin vasiyetini ihlal etmedik. Odaları kapatmak isteyebilirler, denetlemek isteyebilirler ama gerçeği  ve hukuksuzluğu kamuoyundan saklayamazlar.”

“Meslek Odalarını devre dışı bırakmak istiyorlar”

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan : “Ülkemizde muhalefet baskı altında, topluma doğru bilgilendirme yapılmayan bir ortamda yaşıyoruz. Toplum içerisinde bireylerin kendini ifade edeceği demokratik  bir yönetimi yaşamamız gerekirken her gün bir yönetmelik yasa ile toplum baskı altına alınıyor.  Ülkeler bu baskı ile yönetilemez demokratikleşip toplumun söz hakkı olacağına gün geçtikçe baskı artıyor. İstanbul da Taksimi,  Anakara’da AOÇ’yi yok etmeye çalışıyorlar. Lüks ve toplumla ilişkisi insanlar madenlerde ekmek parası için canlarını verirken böyle lüks bir saray yapıyorlar. Baskıcı rejim anlayışında bir saray inşaa ediliyor. Havaalanından, Çankaya köşküne kadar olan güzergâhta Cumhuriyet dönemi yapılarına saldırıyorlar. Şuan Ulus’ta İller bankasının korunan binası yıkım tehlikesi ile karşı karşıya. Amaç, bu yıkımlara karşı çıkan meslek odalarının sesinin kısılarak devre dışı bırakılması. Ülke yöneticilerini, bu toplumun değerlerine, özgürlüğe saygı göstermeye ve yasalara uymaya davet ediyoruz.” dedi.

“hükümet şeffaf olsun”

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya : “ 12 yıldır AKP hükümetinin ülkeyi yönetmesinde geriye dönüp baktığımızda bir çok hata yaptıklarını görüyoruz. Verilemeyecek hesapları artıyor, hesap vermemek için TMMOB’ye bağlı kuruluşları yönetmeliklerle susturmak istiyorlar. Susmak gibi bir niyetimiz yok. AOÇ’de 3 bin ağaç keserek yaptıkları katliamı unutmadık, unutmayacağız. Bizlerin topu tüfeği yok hukuku savunuyoruz, hukuku savunmaya devam edeceğiz. Her şekilde şeffaflıktan yanayız, şeffaf olmaya devam edeceğiz, hükümeti de aynı şeffaflıkta davranmaya çağırıyoruz” dedi.

Başbakanlık’tan ilginç yazı

Başbakanlık Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne bilgi  vermedi. Ardından mimarlardan bilgi vermediğinin bilgisini istedi. Başbakanlık, Mimarlar Odası’na yazı göndererek Bilgi edinme Kanununa aykırı davranan kurum ve kuruluşları sordu. Candan, Mimarlar Odası’nın Başbakanlığa Kaçak saray maliyetlerini sorduğunu ve Başbakanlıktan bilgi verilmediğini hatırlatarak, “  Başbakanlık bize soruyor, bilgi edinme kanununa aykırı davranan kurum ve kuruluşlar kimlerdir? Bilgi edinme kanununa ilişkin bilgi vermeyen Başbakanlıktır. Başbakanlığa başvurduk cevap vermediniz, şeklinde Başbakanlığa cevap yazacağız. Kimi kime şikayet edeceğimiz, kimi kime anlatacağımızı bilemediğimiz süreçteyiz. Bilgi edinme Kanuna göre bize bilgi vermeyen de soruyu soran da Başbakanlıktır. Cevap olarak yazacağız Başbakanlıktan istedik Kaçak saray kaba inşaat  maliyetini, bahçe  bakım masraflarını, işçilik ücretlerini ve buna benzer bir çok sorumuza cevap verilmedi ” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.


Toplam Görüntülenme : 138622
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Başkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaşma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan değişikliğinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. İdare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal Yerleşik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan Değişikliğini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  plan değişikliği yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman Çiftliği toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!