Sobe Gazetesi 2024 - Danıştay’tan Ulus’a yürütmeyi durdurma
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Danıştay’tan Ulus’a yürütmeyi durdurma

Danıştay'tan Ulus’a yürütmeyi durdurma

Dava Daireleri Genel Kurulu  Ulus’ta yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bakanlar Kurulu'nun 2010 yılında aldığı Ulus Tarihi Kent Merkezinin yenileme alanı ilan edilmesine yönelik Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ile birlikte meslek odalarının açtığı davada yürütmenin durdurulması istenmiÅŸti. Danıştay 14.Daire yürütmeyi durdurmayı reddetmiÅŸti. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve meslek odaları Dava Daireleri Genel Kuruluna  itiraz etti. Dava daireleri  Danıştay 14.Dairenin  yürütmeyi durdurmayı red kararını kaldırdı.

“Yanlış hesap BaÄŸdat’tan döner”

 Konuyla ilgili açıklama yapan  Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan "Yanlış Hesap BaÄŸdattan döner " dedi. Candan "Ulus tarihi kent merkezi bizim açımızdan oldukça önemli, Ulus'ta Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen yenileme alanı sınırları içerisinde kalan bölümün, yıpranmış ve özelliÄŸini kaybetmeye yüz tutmuÅŸ olup olmadığının yerinde incelenmesi, böyle bir araÅŸtırma yapılmadan hazırlanan bilirkiÅŸi raporuna göre, yürütmeyi durdurmayı  red etmesini dava daireleri genel kurulu kabul etmemiÅŸ yeni bir bilirkiÅŸi incelemesine karar vermiÅŸti. Dört etaptan oluÅŸan  oluÅŸan yenileme alanı içerisinde, Ankara Kalesi, Ulus,  Hacıbayram, Hergelen meydanı ve Erken Cumhuriyet dönemi yapılarının da içerisinde olan geniÅŸ bir alanı kapsıyordu.Bugünlerde Ulus'a yönelik bir yıkımın gündeme getirildiÄŸi, tescilli yapıların tescillerini kaldırılmaya cüret ettiÄŸi bu günlerde, yargından gelen  yeniden bilirkiÅŸi raporu alınana kadar yürütmeyi durdurma kararı verilmesi bizim açımızdan sevindirici.Yanlış hesap BaÄŸdattan döner" ÅŸeklinde konutu.  

“Ulus hepimize ait”

Danıştay 14.daire tarafından verilen bu karar Ulus'ta Koruma Amaçlı Nazım Ä°mar Planı ile ilgili yeni açacağımız dava açısından önemli  bir geliÅŸme diyen Candan "Bilimsel bilgiden yoksun, kamusal yarar düşünmeden, kültürel ve tarihsel mirasımızın ranta teslim edilmesine ortam saÄŸlamaya çalışanlara geçmiÅŸ olsun.Ulus taşıdığı tüm deÄŸerlerle hepimize ait ranta teslim etmeyeceÄŸiz" ifadelerini kullandı. 


Toplam Görüntülenme : 76106
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!