Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak saray çevreye zehir saçıyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak saray çevreye zehir saçıyor

Kaçak saray çevreye zehir saçıyor

Kaçak sarayın hava kirliliÄŸindeki rolünü araÅŸtıran mimarlar, kaçak sarayın karbon ayak izini hesaplayarak sera gazı  salınımını açıkladı

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazisine yapılan Kaçak Saray’ın elektrik ve doÄŸal gaz giderleri üzerinden   karbon ayak izini hesaplayan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kent izleme Merkezi çarpıcı rakamlar verdi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ Kaçak Sarayın kirlilik maliyeti de oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.  Kaçak Sarayın elektrik ve doÄŸal gaz giderleri üzerinden yıllık deÄŸeri 1200 metric ton  bulundu. Kaçak sarayın yıllık sera gazı salınımlarını veren Candan, “ Kaçak sarayın bir yıllık sera gazı salınımı, 2526 aracın yaydığı sera gazına, bir aracın 28 milyon 571 bin 420 km boyunca yaydığı sera gazına eÅŸittir. Kaçak saray'ın yıllık CO2(Karbondioksit) salımı 313 bin 890 akkor ampulun florans ampule dönüştürülmesiyle açığa çıkan CO2 miktarına, 27 bin 907 varil benzinin tüketimiyle açığa çıkan CO2 miktarına ,500 bin mutfak tüpünün kullanımıyla açığa çıkan CO2 miktarına eÅŸittir. Kaçak sarayın yıllık CO2 tutumu ise 307 bin692 fidanın 10 yıl boyunca ihtiyacı olan CO2 miktarına, 39 bin 804 dekar bir ormanın bir yıl boyunca ihtiyacı olan CO2 miktarına eÅŸittir. Yani kaçak sarayın 1 yıllık CO2 tutumu 35 bin dekar olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazisinin bir yıllık ihtiyacı olan CO2 miktarına 5 milyon 846 bin 616 kömür yakımı ile açığa çıkan karbondioksit tutumu miktarına eÅŸit. Kaçak saray evrenin  ve dünyanın kirletilmesine de neden oluyor. KirliliÄŸine hizmet edecek iÅŸlemlerin maliyetinin karşılığı yok. dünyaya  ve evrene verilen bu zararın karşılığı yok. Çocuklarımızın aldığı nefesin kirlenmesin karşılığı yok. ” Ä°fadelerini kullandı.

"Kaçak saray eşittir 4.5 milyon çöpün sera gazı"

Sera gazı salınım deÄŸerlerini de çöp ile kıyaslayan Candan Kaçak saray 4,5 milyon ton çöp kadar sera gazı yayıyor , hukuka olan deÄŸerlerimizi, alt üst eden kaçak saray dünyamızı evrenimizi de  kirletmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya : “ Ãœlkenin bütçesini hazırlarken bilime ve teknolojiye yer ayrılmazsa, bilimsel deÄŸerlerle açıkladığımız çevreye verilen zararı da hesaplayamazlar.” Åžeklinde konuÅŸtu. 


Toplam Görüntülenme : 91076
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!