Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak Sarayın yurtdışı bitkilerinin karantina sertifikaları açıklansın
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak Sarayın yurtdışı bitkilerinin karantina sertifikaları açıklansın

Kaçak Sarayın yurtdışı bitkilerinin karantina sertifikaları açıklansın

 

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'nde  yasadışı ÅŸekilde yapılan  Kaçak Sarayın peyzaj maliyetlerinin  2,5 milyar lirayı bulduÄŸunu ve peyzaj bitkilerinin %80'inin yurtdışından ithal edildiÄŸini  açıklayan Mimarlar Odası  Ankara Åžubesi bu kezde yurtdışından getirilen bitkilerin karantina belgelerini ve bitki saÄŸlık sertifikalarının açıklanmasını istedi.Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan "Yurtdışından kaçak saray için getirilen bitkilerin , bitki saÄŸlık sertifikaları ve karantina belgeleri kamuoyuna açıklansın üç kez kuruduklarına ve sürekli alım yapılıp yenileri ile deÄŸiÅŸtirildiÄŸine göre, bitkilerle taşınan çeÅŸitli hastalıkların olması muhtemel Tarım Bakanlığı sertifikaları açıklasın." dedi.

"Kaçak Saray sürekli para yutan bir kaçak kara delik"

Yabancı menÅŸeeli bitkilerle taşınan çeÅŸitli hastalıkların toprağı kirlettiÄŸini , daha önce yurtdışından ithal edilen aÄŸaçlarda nematodların ve parazitlerin çıktığını , bunlarında toprağımızı verimsizleÅŸtirdiÄŸine dikkat çeken Candan  Kaçak Saray için yurtdışından getirilen ithal aÄŸaçların 3 kez kuruduÄŸunu ve tekrar dikildiÄŸini belirterek hem maliyet açısından hemde bitkilerle çeÅŸitli hastalıklar taşıdığından toprağımız kirleniyor.2,5 milyar olan peyzaj maliyeti muhtemel hastalıklı ve adaptasyon sorunu çeken bitkilerin yenileri ile deÄŸiÅŸtirilmesi ile maliyet  giderek katlanıyor, Kaçak Saray sürekli para yutan bir kara delik oldu." dedi.

"Sakarya ve Ödemiş'teki yerli bitki üreticileri ne yapacak"

Candan şöyle devam etti ". Ankara karasal iklime sahip olduÄŸu için yurtdışından getirilen ithal boylu aÄŸaçların adaptasyonu zordur. Kaçak Saray için yurtdışından getirilen boylu aÄŸaçların tutabilmesi için iki  yıl boyunca bebek bakar gibi bakılması gerekmektedir. Aksi durumda kurur ki, Kaçak Sarayda başımıza gelen budur. Åžimdi kuruyan aÄŸaçların yerine yenileri geliyor bunların hepsi maliyet, yazlık çiçek dikim mevsimi geldi.Petunya ve ateÅŸ çiçekleri dikilmeye baÅŸlayacak 400 bin lira ek maliyet daha gelecek ve bu süreç hiç bitmeyecek. Sürekli bakım ve yenileme istemeyerek, kendi kendini idame ettiren bir yeÅŸil alan olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'nden, sürekli yenileme ve masraf kapısı ile yeÅŸillendirilen Kaçak Saraya gelindi. Yerli üreticisini desteklemeyen kendi ekonomisini düşünmeyen yöneticilerle karşı karşıyayız.Nedir bu ithal aÄŸaç sevdası.Tarım Bakanlığı kota getirmiÅŸti yurtdışından ithal bitki için.Kaçak sarayın ithal bitkileri içinde kota uyguluyor mu? Sakarya ve ÖdemiÅŸteki yerli bitki üreticileri ürünlerini ne yapacak? Geçen yıl ülkeye girmesi yasak olan  mantarlı 60 tır erik aÄŸacının Ankara'ya giriÅŸ yaptığını yerli üreticiden öğrendik. Bu erikler nereye gönderildi. Kaçak saraya yasak olan bu erikler dikildi mi? 600 metrekarelik  kaçak konut mutfağında meyve sebze kurutmak için, Kaçak Saraya hobi bahçesi ve meyve sebze bahçesi yapılmasının gündemde olduÄŸu  bilgimiz dahilinde.Ãœlkenin kaynaklarının, akıl almaz lüks ve ÅŸatafat düşkünlüğünün geldiÄŸi durum ortada. AOÇ toprakları verimsizleÅŸtiriliyor.Kaçak Sarayın, yurtdışı menÅŸeeli bitkilerinin karantina belgelerini açıklaması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yazı yazdık.Toprağımızı kimsenin kirletmeye,yerli bitki üreticilerimizi kaderiyle baÅŸbaÅŸa bırakmaya, ülkemizin kaynaklarını, hastalığı muhtemel olan bitkilere yatırmaya kimsenin hakkı yok." dedi. 


Toplam Görüntülenme : 57157
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!