Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak Saray’a bir yürütmeyi durdurma daha
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak Saray’a bir yürütmeyi durdurma daha

Kaçak Saray'a bir yürütmeyi durdurma daha

"Kaçak saray katmerli kaçak hale geldi"

Danıştay Ä°dari Dava daireleri Kurulu Tarihi sit alanlarındaki kamu binaları yapılması ilke kararının yürütmesini durdurdu.  Mimarlar Odası Ankara Åžube yöneticileri, kararın tarihi sit alanı olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ndeki Kaçak saray için de yürütmeyi durdurma anlamına geldiÄŸini söyledi.

Danıştayın, "Tarihi sit" alanlarında,kamu binası yapılabileceÄŸine iliÅŸkin ilke kararının yürütmesinin durdurulması kararı üzerine 2.BaÅŸkan Ali Atakan ile basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan  "Karar sevindirici, kaçak saray katmerli kaçak hale geldi." dedi.

 AOÇ alanlarındaki plana iliÅŸkin 5. Ä°dare Mahkemesi  tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına ve tarihi sit niteliÄŸini kaldıran kurul kararının iptali için açılan davada verilen karara karşı,  Koruma Yüksek Kurulu 271 sayılı ilke kararını deÄŸiÅŸtirerek, tarihi sit alanlarına kamu binalarının yapılmasına izin veren düzenleme ile 450 bin metrekarelik beton yığınına yasal kılıf bulmaya çalıştığını söyleyen Candan  şöyle devam etti. "Yasaları ve mevzuatı hukuksuzluÄŸun bir aracı haline getirmek isteyen bir yaklaşımla karşı karşıyayız. Kaçak saray için yürütmeyi durdurma kararından 2 gün sonra 271 sayılı ilke kararı deÄŸiÅŸtiriliyor. Mimarlar Odası'nın açtığı davada, bu ilke kararının Danıştay tarafından oy birliÄŸiyle verdiÄŸi yürütmesinin durdurulması kararı ile kaçaklık perçinlendi. Atatürk orman ÇiftliÄŸi baÅŸta olmak üzere, tarihi sit alanlarında, yöneticilerin keyfiyetine göre kamu yapısı yapılamayacak,CumhurbaÅŸkanı da, baÅŸbakan da bakanlar da, hukuka uymak durumundalar.Atatürk Orman ÇiftliÄŸi ve kaçak saray mücadelemizde ne kadar haklı olduÄŸumuz ortada."dedi  ,

"AOÇ'deki diğer davalarımızı etkileyecek"

Candan kararın önemli olduÄŸuna dikkat çekerek, “ Kaçak sarayı meÅŸrulaÅŸtırma sürecini Danıştay Ä°dari Dava Daireleri Kurulu görmüş ve oy birliÄŸiyle karar vermiÅŸtir. Bu karar AOÇ alanlarında  açtığımız diÄŸer davalarımızı yakından etkileyecek.Kültür Bakanlığından, doÄŸal ve tarihi sit alanı olan AOÇ arazileri üzerinde Kaçak saray yapımına iliÅŸkin karar alan koruma kurulu üyelerine ve yürütmesi durdurulan 271 sayılı ilke kararını alanlar hakkında soruÅŸturma açılmasını istemiÅŸtik.SoruÅŸturma açmadılar ve bizde dava açtık.Åžimdi bu davamızda da, ruhsat ve iskan iptal davamızda  bu karar önemli  belgelerden birisi haline geldi.Kaçak Saray’ın hukuksuzluÄŸuna yasal kılıf yine yargıdan döndü.  Bu kılıfa  bilim ve akıl izin vermiyor. Türkiye açısından karar umut vaat edici.Bu kararla, ülkemizin  tarihsel deÄŸerlerini alt üst edecek , yapılaÅŸma dönemi hukuken bitmiÅŸtir.“ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Herkes Hukuka Uymalı "

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan : “ DoÄŸal ve kültürel sit alanları ve tarihi sit alanlarımız, geçmiÅŸten de gelen doÄŸal zenginliklerimiz. Ãœlke yöneticileri keyfi davranarak, toplum çıkarlarını göz ardı ederek, ülkenin bu deÄŸerlerini yok etmek istemeleri anlaşılır deÄŸil. Ãœlkenin geleceÄŸine ket vurmaktır. Herkes hukuka uymalı, tahripkâr davranmamalı. ” Åžeklinde konuÅŸtu. 


Toplam Görüntülenme : 58197
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!