Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı’na hapis cezası
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı’na hapis cezası

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı’na hapis cezası 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesinin 2013 yılında yayın deposu baskınında çıkardığı kitapları tutuklanan, dağıtımı yasaklanan yayınlar için 2012-2014 yılları arasında Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanlığı görevini üstlenen Ali Hakkan’a hapis cezası verildi. Mimarlar kararı siyasi bir karar olarak deÄŸerlendirdi.

"Mücadele edenlere tehdit niteliğinde bir siyasi karardır"

Mimarlar Odası Ankara Åžubesinin önceki dönem Åžube BaÅŸkanı  Ali Hakkan hakkında fikri ve sınaî haklar mahkemesi 10 ay hapis cezası ve mesleÄŸini 5 yıl yapamayacağına seçme ve seçilme hakkının kullanılamayacağına  karar verdi. Ceza hükmün açıklanmasını geriye bırakılması ilkesince 5 yıl ertelendi. Karara tepkisini dile getiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Sürekli kamu yararına mücadele veren bir örgüt olarak bilimsel bilgimizi yayın yoluyla topluma aktarmak üzerine yaptığımız yayınların olduÄŸu depomuz basıldı ve bir dava süreci baÅŸladı. Ali Hakkan o dönemde  Åžube baÅŸkanımız olarak yargılandı. Verilen karar mücadele edenlere tehdit niteliÄŸinde bir siyasi karardır.5 yıl boyunca demokratik hakkının kullanılmasının önünü kesen bir prangadır."dedi

"O kaçak saray boşaltılacak,Cumhurbaşkanı da hukuka uyacak"

Bu ülkede mahkeme kararlarına raÄŸmen yasadışı ÅŸekilde CumhurbaÅŸkanı AOÇ’de kaçak sarayda oturacak, bizim baÅŸkanlarımız hakkında hukuk böylesine siyasi bir karar verecek .Bu adaletsizliÄŸin kendisidir iÅŸte.Biz hukukun verdiÄŸi karara uyuyorsak CumhurbaÅŸkanı da uyacak, o kaçak sarayı boÅŸaltacak. Biz AOÇ ve Kaçak saray mücadelesini yürütüyoruz ,  bu hukuksuzluÄŸu ve haksızlığı kamuoyuna anlattığımız dönemlerde  yayın depomuz basılıyor,Oda’mıza dinleme cihazı koyuluyor, yöneticilerimiz üstü örtülü tehdit alıyor, hakkımızda suç duyuruları yapılıyor , biz yargılanacağız hukuk bize iÅŸleyecek, CumhurbaÅŸkanına baÅŸbakana ve dönemin tüm sorumlularına iÅŸlemeyecek böyle adaleti kabul etmiyoruz. Önceki dönem Åžube BaÅŸkanımız yargılanacak, 5 yıl boyunca seçme seçilme hakkı elinden alınacak, mesleÄŸini yapma hakkı elinden alınacak, 10 ay hapis cezasına çarptırılacak. Ceza HAGB nedeniyle ertelenecek Ortada bir adaletsizlik var, Bu mücadele eden insanlar için tehdit deÄŸil de nedir? Bu ülkede hukuk varsa o hukuka CumhurbaÅŸkanı da uyacak. 42. Dönem Åžube BaÅŸkanımıza haksız bir karar veriliyor, burada hukukun üstünlüğü olsa onur olarak taşırız. Ãœstünlüğün hukukunun iÅŸlemeyeceÄŸine iliÅŸikin toplumun %60'ı  tercihini seçimlerde kullanmıştır."dedi  

Ortada zarar ve ticari amaç yok

Mimarlar Odası önceki dönem BaÅŸkanı Ali Hakkan ise hakkında verilmiÅŸ cezaya iliÅŸkin olarak, mahkemenin ceza vermek üzere hareket ettiÄŸine dikkatleri çekti: “Davanın gidiÅŸatında hukuksuzluk var. Mimarlar Odası’nın yayın deposuna gelmelerinin bir anlamı vardı.  Kamu yararına çalışan diÄŸer kurumların bandrolsüz çalışmalarını açıkladık, buna raÄŸmen o kurumların bandrol cezası almamasını bir anlamı var. Bu kurumların içinde Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, TOKÄ° ve BüyükÅŸehir Belediyesi var.  Zaten bandrol benim BaÅŸkanlık ettiÄŸim dönemde vardı, bizden önceki dönemlerde çıkmış yayınlarda yoktu. Yayınlar satılmıyor,  kültür Bakanlığı ne dediÄŸi soruldu Kültür Bakanlığı ÅŸikayetçi olmamıştır. Taraf olmamıştır çünkü zarar görmemiÅŸtir. Zarar gören yoktur. Tüm delilleri, mahkemeye sunmamıza raÄŸmen ilk duruÅŸmadan itibaren beraat kararı vermemiÅŸtir. Burada ceza alacağımızı fark ettik.  Kurumun yayınlarına kiÅŸi olarak ceza veriyor mahkeme siyasi karar vermiÅŸtir.  10 ay hapis cezası ile bitlikte,  görev yapıyoruz kararın siyasi olduÄŸunu düşünüyoruz. Hükmün açıklanması geri bırakıldığı için ceza infaz edilmeyecek. 

"Korsan yayın muamelesi manidardır"

Mimarlar Odası Kamu kurumu niteliÄŸinde anayasal bir kuruluÅŸtur,bilimsel yayınlarımızın korsan yayın muamelesi görmesi çok manidardır diyen  ÅŸube 2. baÅŸkanı Ali Atakan şöyle devam etti. “Burada ticari amaç yok yani  suç yok. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi kamu yararına çalışan bir örgüt olarak zaten korsan yayın yapamaz. Kamuoyunda da Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ne karşı bir operasyon ve tehdit süreci mücadelenin paralelliÄŸinde her zaman vardır. Meslek Odalarına yönelik baskıdan kaynaklanmıştır, bu kararı kabul etmiyoruz.Kararı verenler tarihe karşı sorumludur” dedi.

Sindirme amaçlı

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya ise  “burada sistematik bir ceza ve siyasi bir tutum var. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin yürüttüğü  SaraçoÄŸlu, ODTÃœ, AOÇ mücadelesinden rahatsızlığın sonucudur.  Yayın depomuz basıldığında, bunu ÅŸikayet üzerine basıldığını söylendi. Åžikayetçiyi sorduÄŸumuzda ise yanıt yok. Tarafı  da yok ÅŸikayetçi de yok, çünkü kamu yararına çalıştığımız için buradan zarar gören de yok. Bu diÄŸer adaletsizce sürdürülen mahkemelerdeki gizli tanık sistemine benziyor. Mimarlar üzerinden insanları sindirme amaçlı yapıldığını düşünüyoruz.” Åžeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 62816
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!