Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak Saray maliyetleri için tespit davası
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak Saray maliyetleri için tespit davası

Kaçak Saray maliyetleri için tespit davası

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde yasadışı inÅŸaa edilen Kaçak Saray yerleÅŸkesine iliÅŸkin tarihi bir dava açtı:  Maliyet tespiti davası

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde halk dilinde Kaçak Saray olarak anılan yerleÅŸkeye maliyeti tespit davası açtı. Maliyet tespit davasının Kongre Merkezi, Camii, ek binalar, Konut , ana binayı da kapsadığını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ Kaçak Saray yerleÅŸkesinde 60. Davamızı açıyoruz. Bu davamız bugüne kadar iddia ettiklerimiz ve söylediklerimizin delili olacak bir davadır. Kaçak Saray yerleÅŸkesi içinde bulunan yapıların tamamının kalem kalem maliyetinin tespitini istiyoruz. Bu özgün bir davadır, hakkımızda açılmış ve açılacak olan davaların delil tespit davasıdır” dedi.

Candan daha önce böyle bir dava açmadıklarını ÅŸimdiye kadar açtıkları davalardan farklı olduÄŸunu da vurgulayarak ÅŸunları söyledi: “ Kamu kaynaklarının ÅŸeffaf bir ÅŸekilde nereye harcandığını bilmek hepimizin hakkı. Yöneticiler, hukuk kararlarına raÄŸmen, Atatürk'ün vasiyetine raÄŸmen yasadışı ÅŸekilde yapılan binaya ve çevresine  harcadıkları vergilerimizin hesabını herkes vermek durumunda. Kaba inÅŸaat ince inÅŸaat dekorasyon, peyzaj, etrafındaki yol ve köprüler, ıslak hacim vitrifiyelerinden, servis malzemelerine kadar maliyetlerinin tespitini mahkeme yoluyla talep ediyoruz.  Mobilyalar, avizeler, işçilik, güvenlik maliyetleri, SPA, sinema salonu, fitnes center kongre merkezi, mermerler, ithal yurtdışından getirilen aÄŸaçlar, peyzajı, bakımı, asansör, iç teÅŸrif, aylık iÅŸletme giderleri, elektrik, su, doÄŸalgaz  güvenlik temizlik, peyzaj bakımı ve tüm maliyetlerin tespitine yönelik  açtığımız bu dava örnek bir davadır. Kamu harcamaları ÅŸeffaf yapılmak durumundadır, kamu kaynakları da kamu yararına kullanılmak durumundadır. AOÇ gibi ulusal bellek alanı olan, 1. Derece doÄŸal ve tarihi sit alanına, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına, Atatürk’ün vasiyetine ve ÅŸartlı bağışına raÄŸmen vergilerimiz israf edilmiÅŸtir. Mahkeme bu israfın tespitinin yapılması için açılmıştır. Delilerin karartılmasını istemiyoruz. Hükümetler kamuoyuna ÅŸeffaf bir ÅŸekilde nerde nasıl harcadıklarını açıklamak zorundalar.” Ä°fadelerini kullandı.

"Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin patent tescili Türkiye halkları tarafından yapılmıştır."

Candan 61. Davayı açmaya hazırlandıklarını da söyledi:  “Türk Patent Enstitüsü’ne BeÅŸtepe’nin tescillenmesi için yapılan baÅŸvuruya dava hazırlığına baÅŸladık. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi Ankara’nın en büyük kamusal alanıdır. Herhangi bir ÅŸekilde Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin isminin deÄŸiÅŸtirilerek baÅŸka bir ÅŸekilde tescil yapılmasına izin vermeyeceÄŸiz. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin patent tescili Türkiye halkları tarafından yapılmıştır. Bu yeni BeÅŸtepe tescili vicdan dışı, hukuk dışıdır. Kimse bizim belleÄŸimizi sıfırlamaya çalışmasın. 61.Davamız tescil edilmesine yönelik olacak. Dava hazırlığını yapıyoruz”

“Kaç bin aÄŸaç kesildi”

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yöneticileri de ayrıca  bireysel olarak maliyet tespit davası   açtı. Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya  ise konuya iliÅŸkin olarak : “  Bir ülkeyi demokrasi ile yönetiyorsanız ÅŸeffaf olmak zorundasınız, hukukun adaletin iÅŸletilmesi gerekiyor. Umarız açtığımız davada bilirkiÅŸi heyetlerini içeri alırlar. Daha önce söyledikleri gibi “güçleri yetiyorsa gelsin yıksınlar” demezler. Maliyet tespitinin yanı sıra, AOÇ’de kaç bin aÄŸaç kesildi, kesmeden önce tespit ettiler mi bunu da merak ediyoruz.” Ä°fadelerini kullandı.  
Toplam Görüntülenme : 57356
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!