Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak Saray’ın Vasiyet Davasında Harç Oyunu
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak Saray’ın Vasiyet Davasında Harç Oyunu

Kaçak Saray'ın Vasiyet Davasında Harç Oyunu

Kaçak Sarayın ana davalarından olan AOÇ'de Atatürk'ün vasiyeti ihlal davasında, Maliye Bakanlığı, mahkemeye karşı beyanda bulunarak, dava değerinin tespit edilerek davacıların eksik harcı yatırmasını istedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi , Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžubesi, Çevre Mühendisleri Odası Ankara Åžubesi ve Ankara Barosu tarafından açılan Atatürk'ün vasiyeti ve ÅŸartlı bağışı ihlal  ve müdahalenin meni davasında en son bireysel müdahillikler kabul edilmiÅŸti. Maliye Bakanlığı'nın mahkemeye karşı beyanda bulunarak davada istenen harç miktarının tamamlatılmasına  iliÅŸkin açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan "Kaçak Saray'da savunacak  bir ÅŸeyleri kalmadı,davayı harç kıskacına almak istiyorlar" dedi.

"AOÇ'de Vasiyeti Ä°hlal  Davası Düşmez"

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazilerinin deÄŸer tespitinin yapılarak, bu tespit üzerinden harç yatırılmasının mümkün olmadığını, AOÇ arazilerinin maliyeti tespit edilemeyecek kadar deÄŸerli olduÄŸunu söyleyen Candan "Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazileri salt bir arazi deÄŸildir, Cumhuriyetin özgürlükçü deÄŸerlerinin kurucu mekanı olarak ulusal bellek mekanıdır. Atatürk'ün vasiyeti ile hepimize emanet edilmiÅŸ biricik kamusal alandır.Ankara'nın nefes koridor .Orada yatan kültürün ve bakış açısının simgesi olarak AOÇ arazilerinin parasal karşılığı yoktur.Atatürk'ün vasiyeti ve ÅŸartlı bağışı ihlal edilerek, mahkeme kararları gasp edilerek , vergilerimiz israf edilerek yapılan Kaçak Saray'da artık savunacak hiç bir ÅŸeyleri kalmadı.Bu hukuksuz yapı ile ilgili açtığımız davada harcın tamamlatılmasını isteyerek harç oyunu ile davamızı düşürmeye çalışıyorlar. BoÅŸa uÄŸraÅŸmayın AOÇ mücadelesi ve hukuksuz Kaçak Saray davası harç yüzünden  düşmez" dedi. 

"Bizi harçla korkutamazsınız, harç için AOÇ seferberliği ilan ederiz"

Kıraç topraklardan mücadele ve emekle yaratılan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi , maliyetini Maliye Bakanlığı'nın bile bilmediÄŸi , vergilerimizin israf edildiÄŸi Kaçak Saray yapmaya benzemez diyen Candan : "AOÇ'nin  kuruluÅŸunda, emek vardır sevgi vardır, yoktan var etmek vardır, mücadelemizi harçla korkutamazsınız, harç için AOÇ seferberliÄŸi ilan ederiz."dedi

26 Asliye Hukuk Mahkemesine sunulan karşı beyan dilekçesinde,Maliye Bakanlığı  davacılar tarafından dava dilekçesinde dava deÄŸerine yer verilmediÄŸini ; Zira 492 sayılı Harçlar Kanunun “DeÄŸer ölçüsüne göre” baÅŸlıklı 16. Maddesinde; “Harca tabi iÅŸlemlere (1) sayılı tarifede yazılı deÄŸerler esastır. Müdahalenin meni, tescil ve tapu kayıt iptali gibi gayrimenkulün aynına taalluk eden davalarda gayrimenkulün deÄŸeri nazarı alınır. Gayrimenkulün aynına taalluk eden davalarda ecrimisil ve tazminat gibi taleplerde bulunulduÄŸu takdirde harç gayrimenkulün deÄŸeri ile talebolunan tazminat ve ecrimisil tutarı üzerinden alınır. DeÄŸer tayini mümkün olan hallerde dava dilekçelerinde deÄŸer gösterilmesi mecburidir. GösterilmemiÅŸse davacıya tespit ettirilir. Tespitten kaçınma halinde, dava dilekçesi muameleye konmaz. Noksan tespit edilen deÄŸerler hakkında 30. uncu madde hükmü uygulanır.” Hükmü uyarınca davacılar tarafından açılan davada vasiyetnamenin ihlalinin tespiti yanında müdahalenin meni talep edilmiÅŸ olduÄŸundan davacıların yukarıda verilen hüküm gereÄŸince dava deÄŸerini göstermeleri zorunlu olduÄŸunu ve davacılar tarafından bugüne kadar dava deÄŸerine iliÅŸkin bir beyanda bulunulmadığından Mahkemeden davacılar tarafından dava deÄŸerinin bildirilmesi ve eksik harcın tamamlattırılması talep etmiÅŸtir.


Toplam Görüntülenme : 55379
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!