Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ’de halk jürisi 12 Eylül’de
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ’de halk jürisi 12 Eylül’de

AOÇ’de halk jürisi 12 Eylül’de

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi için Kent düşleri fikir proje yarışmasında 12 Eylül’de kentlilerin karşısına çıkacak projeler  bugün Mimarlar Odası’nda yapılan basın toplantısıyla  tanıtıldı.  

AOÇ Kent Düşleri Fikir Proje Yarışması’nın deÄŸerlendirme jürisinin toplantısının sona ermesinin ardından 12 Eylül’de yapılacak, AOÇ Büyük jüri toplantısı için geri sayım baÅŸladı. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, fikir projeleri hakkında kısa bilgi verdi. 12 Eylül de halkın karşısına çıkacak projeleri öne çıkan yönleri ile tartışılacağını belirten Candan  Projelerin halk tartışmasına çaÄŸrılmasının nedenlerini şöyle açıkladı: “ AOÇ için açtığımız fikir proje yarışmasında, 12 Eylül’de proje paftaları halka açık tartışmaya sunulacak. Yarışma katılımcılarının fikirlerini halkla tartışacağı  katılımcı bir yöntem belirledik. Her fikirde jüri üyeleri olarak eleÅŸtirdiklerimiz olsa da tüm projeleri olumlu yönleri ile halk tartışmasına davet ettik. Çok radikal fikirler var; örneÄŸin; Sadece iki proje devlet mezarlığını kaldırmış. Devlet mezarlığını kaldırarak AOÇ ‘yi eski iÅŸlevine dönüştüren fikirler  var. Kaçak sarayın olduÄŸu alanı tamamen kaldırarak demokrasi meydanı ve özgürlük tepesi haline gelmesi yaklaşımının kaynaklı tartışmaya davet edilen projeler var.  DiÄŸer bir proje, Kaçak Sarayın iÅŸlevlendirmesinde Sarayı enstitü olarak deÄŸerlendiriyor Ankara bulvarını kaldırarak raylı sistemi öneriyor. AOÇ’yi bir üretim mekanizması olarak planlayan proje de tartışma için çaÄŸrıldı. Ankara çayının yeniden yeÅŸille buluÅŸturan projeyi halk tartışmasına davet ettik. AOÇ nin mevcut durumunu analiz etmiÅŸ, 4 paftamız var. Hatırlatma mekanı olarak algılayan temsiliyet olarak gören proje fikirleri var. 12 eylülde tüm projelerin bu özellikleri ile tartışılmak üzere  halkın karşısına çıkmasına karar verildi.”

Candan, Mimarlar Odası’nın proje çizmediÄŸi gibi bir algı oluÅŸturulduÄŸunu hatırlatarak, “Mimarlar Odası proje çizmiyor diyorlar, evet çizmiyoruz. Mimarlar Odası’nın anayasal görevi denetimi yapmaktır, proje çizmek deÄŸildir. Bir fikrin nasıl oluÅŸacağına dair yöntem önerebiliriz. Ulucanlar Cezaevi’nin müze olmasında da Kent düşleri böyle bir yöntemdi. Ortak aklın hakim olmasını, AOÇ’deki yapıların ve Kaçak sarayın kamusal alan olarak kullanılmasını öneriyoruz.” 

Mimarlardan yöntem dersi


Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan: “Bir tarafta kapalı kapılar ardında AOÇ tahrip edildi. Katılımcılıktan ve çaÄŸdaÅŸ modern anlayıştan uzak sipariÅŸ dayalı bir yapılaÅŸma görüyoruz. DiÄŸer taraftan baktığınızda ÅŸeffaf katılımcı halka ait bir alanın katılımcılarla nasıl yönlendirildiÄŸini görüyoruz nasıl fikir üretildiÄŸi görüyoruz. Yöntem böyle olur . Mimarlar Odası Ankara Åžubesi  bu çalışmasıyla yöntemin nasıl olacağı konusunda da bir fikir ortaya koymuÅŸtur.” dedi. 



AOÇ mücadelesi ile ilgili kitap yazma aÅŸamasında, AOÇ arazilerindeki devir iÅŸlemlerini çapraz sorguyla yaptıklarını vurgulayan Candan: “AOÇ arazileri kanunla devrediliyor,  satışı yapılıyor.  83 yılına kadar AOÇ arazilerinde satışın, devrin, kime yapılacağı kanunlarda dahi  belirtilmiÅŸ durumda. Günümüzde ise kanunla birlikte satış ve devirlerine baktığımızda farklı bir süreç karşımıza çıktı. Ön yazışmalarını yaptığımız için bilgileri kesinleÅŸtirdiÄŸimiz zaman kamuoyu ile paylaÅŸacağız. AOÇ mahallelerindeki Devlet Denetleme Kurulu raporları ve Sayıştay raporlarına baktığımızda AOÇ arazilerinin bir süre sonra sahipsiz ÅŸekilde el koyma süreçlerinin iÅŸletildiÄŸini fark edebiliyorsunuz. Önümüzdeki süreçteki davalarımız ve mücadelemiz AOÇ’nin toprak bütünlüğüne yönelik olacak” dedi.

Gökçek’i kızdıracak Güvenpark cevabı

Güvenparkla ilgili Melih Gökçek’in Odalara çaÄŸrısı olduÄŸunu hatırlatan gazetecinin odaların ne karşılık vereceÄŸi sorusuna ise Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ Melih Gökçek 22 yıldır bilimsellikten uzak bir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı olarak önce görevini yapmasını bekliyoruz, her yaÄŸmurda her tarafı göle çevrilen Ankara için görevini yapsın. Yazılı olarak ve basın aracılığıyla yaptığı çaÄŸrıyı ciddiye almıyoruz. Önce Ankaparktaki milyarlık oyuncaklarından vazgeçsin, Kaçak sarayı mühürlesin, halktan özür dilesin , 1 metre metro yapamamasının cevabını versin, ondan sonra dikkate alır mıyız, ciddiye alır mıyız almaz mıyız karar verebiliriz. Gökçek önce yerini doldursun” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan ise, “Bir kentin tarihsel dokusunu hiçe sayan, bilim ve teknikten uzak verilerle çalışan, biri Mimarlar Odası’nın muhatabı olamaz. Hiçbir yasaya uymadığı halde, en son  sanki yasa tanıyormuÅŸ gibi Mimarlar Odası’nı hedef göstererek provokatörlük yaptı. ÇaÄŸrısını da samimiyetsiz buluyoruz” dedi. 


Toplam Görüntülenme : 55417
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!