Sobe Gazetesi 2024 - Başkent Dayanışması, Hopa’da
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Başkent Dayanışması, Hopa’da

BAÅžKENT DAYANIÅžMASI  HOPA HALK Ä°NSÄ°YATÄ°FÄ° Ä°LE BULUÅžTU 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi'nin sekreteryasını yürüttüğü  BaÅŸkent Dayanışmasının oluÅŸturduÄŸu heyet Hopa halkının yaÅŸadığı felaket sonrası, Hopa’da halkla buluÅŸtu.

BaÅŸkent Dayanışması'nın oluÅŸturduÄŸu inceleme heyeti yaÅŸanan sel ve heyelan sonrası BaÅŸkentten Hopa’ya destek zincirini oluÅŸturmak ve  durum tespiti yapmak üzere Hopa’ya gitti.  Mimarlar Odası  Ankara Åžube Yönetim Kurulu üyelerinin de aralarında bulunduÄŸu heyetin amacı; risk yönetiminden, imar hukuku, halk saÄŸlığı ve teknik-bilimsel bilginin aktarımının saÄŸlanmasında BaÅŸkentten Hopa'ya dayanışma köprüsü oluÅŸturmak olduÄŸu ifade edildi. BaÅŸkent Dayanışması heyetinde bulunan,Muteber OsmanpaÅŸaoÄŸlu,Redife Kolçak,Ä°sa ÇapanoÄŸlu, Mükremin Barut Hopa'da incelemeler yapıp Kaymakamla ve halk inisiyatifi ile görüştükten sonra Cerattepe'deki mücadeleyle dayanışma zinciri kurmak üzere görüşmelerde bulundu.

BaÅŸkent Dayanışmasının Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ Merkezi otorite ve yerel otoriteler Trabzon’da, Samsun’da, Rize’de yaÅŸanandan ders çıkarmamıştır. Tüm dereler DSÄ°’nin dere ıslahı ve ÅŸev tahkimatı adı altında yarım asırdır süren derelerin kelepçelenmesi ve özgür akışlarının önüne geçilmesinin “mühendislik dehası” olarak lanse edilmektedir. Hopa’da yaÅŸanan felakette, aynı köhnemiÅŸ zihniyetin, insanlarımızın can ve mal güvenliÄŸinin elinden alınışının gerçekliÄŸiyle bir kez daha karşı karşıya kaldık, heyetimizin yerinde yaptığı incelemeler sonrasında baÅŸkentten Hopa'ya dayanışma zincirini  kuracağız” Åžeklinde konuÅŸtu.

Hopa'da derin sessizlik

BaÅŸkent Dayanışması heyetinden yapılan açıklamada, Hopa’daki afet sonrası durumu şöyle açıklandı.“Afet yaÅŸanan Hopa’da derin bir sessizlik hâkim. Ä°lk günlerin enkaz kaldırma çalışması ve yaÅŸamını yitiren yurttaÅŸların yaralarının sarılması konusunda afetin yaÅŸandığı ilk saatlerden itibaren aktif olarak yurttaşın yanında olan Hopa Halk Ä°nisiyatifinin, ilk gece sıcak yemek dağıtım organizasyonuna kadar baÅŸarı ile yönettiÄŸi kriz bu gün merkezi ve yerel otoritenin engeli ile karşı karşıya. Kurulan çadırın kaldırılması yönünde tepki veren yerel yönetim, bu gün burada bir afet olmamışçasına izleri silmeye ve bir ÅŸey yokmuÅŸ gibi davranmaya devam ediyor. Hopa Belediyesi tarafından yerleÅŸimin çanak noktasında yıllardır yapılan vahÅŸi depolama çöp toplanma noktasının kıyı bandına iniÅŸinden kaynaklı, bu gün halk saÄŸlığı anlamında yaÅŸanan olası saÄŸlık sorunlarının ortaya çıkma ve önlem alınması konusundaki atalet üzüntü verici".

Afet’in psikolojik boyutu tariflenemez

Ä°lk çalışmalarını Sugören Mahallesi’nde gerçekleÅŸtirdiklerini söyleyen heyet “Sel baskının 11. Gününde fotoÄŸraflanan mahalle de evlerin yaÅŸanılamaz hale geldiÄŸi ancak hala kiriÅŸlerinin temellerinin sel suları ile yok edilmiÅŸ hali ile bile o evlerde yaÅŸamlarını sürdüren halkın yalnızlığına tanık olduk. Sugören mahallesinde enkaz ve temizlik çalışmalarının halen yapılmıyor olması travmanın yaÅŸanmasına neden olmaktadır. Hopa halkının, enkazın altında sevgili sporcumuz Necla KakÅŸi, Taha Su, ve diÄŸer 2 yurttaşımızın olması ihtimalini konuÅŸurken, yaÅŸanan anın psikolojik boyutunu tariflemek zor” dedi.

Hopa Halk İnsiyatifi soruyor: Kullanılan su temiz mi?

Hopa Halk Ä°nsiyatifi ise “Günlerdir belediye yetkililerinden halka verilen kullanım ve içme su ÅŸebekelerindeki son durumun açıklanması konusunda belediye yetkililerinden gelen suskunluk düşündürücü” olduÄŸunu vurguladı.

Halkın sağlıklı suya erişimi olup olmadığı konusunda ilçede tereddütler devam ediyor. Bu yapılacak olan temaslarda su analizlerinin düzenli olarak yapılıp yapılmadığı, ilçe su dağıtım şebekesinde sel ve heyelandan kaynaklı bir göçük ve kirlilik bulaşması olup olmadığı konusunda çalışmalarındenetlemesi yapılacaktır.

Bileşenlerinin çeşitliliği ile dikkat çeken Başkent Dayanışması Hopa'daki incelemelerden sonra Hopa ile dayanışma zinciri için programlarını açıklayacak.


Toplam Görüntülenme : 54483
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!