Sobe Gazetesi 2024 - Atatürk Orman Çiftliği fikirleri yarıştı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Atatürk Orman Çiftliği fikirleri yarıştı

Atatürk Orman Çiftliği fikirleri yarıştı

Mimarlar Atatürk Orman Çiftliği Kent düşleri Fikir yarışmasını halk katılımıyla gerçekleştirdi. Kentliler salona sığmadı.

“AOÇ fikirleri yarışıyor, halk buluÅŸuyor” baÅŸlığı altında gerçekleÅŸtirilen buluÅŸmada halk salondan taÅŸtı, yoÄŸun ilgi ile karşılanan etkinlikte oturacak yer bulmakta güçlük çeken katılımcılar, etkinliÄŸi ayakta takip etti. Açılış konuÅŸmasını Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan yaptı. Candan, “Bugün 12 Eylül faÅŸizminin yıldönümü.12 Eylül topluma verdiÄŸi zarar kadar AOÇ’ye de zarar verdi” dedi.

Hukukun bitirildiği bir noktada tek sığınağımız Evrensel hukuk ilkeleridir

 12 Eylül faÅŸizmi, AOÇ’den üç önemli toprak parçası koparttı. Devlet Mezarlığı, Eski hipodrom alanındaki Atatürk Kültür Merkezi ve Gazi Ãœniversitesi’ne verilen araziler 12 Eylülün AOÇ’deki  izleridir diyen Candan Şöyle devam etti: “Cumhuriyet’in özgürlükçü deÄŸerlerinin kurucu mekanı olan AOÇ  baÄŸrına saplanan kaçak saray ile birlikte yeni bir kurucu sürecin mesajlarını veriyor. Rejime karşı bir meydan okumanın mekânsal karşılığı olan Kaçak Saray, Cumhuriyet ile hesaplaÅŸmanın, zorbalığın, hukuksuzluÄŸun otoriterliÄŸin kibrin ve israfın aynası haline geldi. Bu ayna toplumun akıl tutulmasını çatlattı. Bizim bilimin ve yaratıcılığın gücü ile yürüttüğümüz mücadele ile milyonlar bu aynada gerçeÄŸi gördü, bakıyı gördü. Ä°spanya’da Franco faÅŸizmine karşı Salamanca Ãœniversitesi Rektörü Miguel de Unamuno böyle ortamlarda susmak yalan söylemektir demiÅŸti. Biz hedef gösterilsek de, tehdit edilsek de hakkımızda davalar açılsa da susmayacağız. Susmak yalan söylemektir, kabullenmektir. Susmayacağız ve AOÇ için umutlarımızı eksik etmeyeceÄŸiz. Åžu anda 60 davamız var, iptal kararlarımız var, sorulan binlerce soruya verilmeyen cevaplar var. Hukukun bitirildiÄŸi bir noktada tek sığınağımız evrensel hukuk ilkeleridir, onun için  AÄ°HM’e gitmeye hazırlanıyoruz. Bu mahkeme kararlarına yöneticilerin uymasını istediÄŸimizde, tüm yöneticilerimizin ve kiÅŸilerin hedef gösterildiÄŸi bir süreçle karşı karşıya kaldık. Tek suçumuz ise mahkemenin verdiÄŸi kararları uygulayın demek. Yarışmaya katılarak bize ümit veren meslektaÅŸlarımız ve öğrencilerimiz var. Tüm muhalefet partileri AOÇ’deki hukuksuzluk için anlamlı bir ortak tavır gösterdi. Toplumsal bir aradalığının en güzel örneÄŸi bu mücadelenin içerisinde harmanladı. Çünkü kaçak saray bir bina deÄŸildi. Onun için tüm siyasetin ana gündemi oldu. AOÇ mücadelesinde bize omuz veren destekleyen herkese teÅŸekkür ederiz.  AOÇ umudunu kaybetmedik, kaybetmeyeceÄŸiz, son sözümüz söylenmedi, ÅŸimdi düşlerimizle yeniden baÅŸlıyoruz.”

CHP  Ä°zmir Milletvekili Mustafa Balbay ve Ankara Milletvekili  Aylin Nazlıaka büyük halk jürisinde yer alan isimler arasındaydı. Aylin Nazlıaka yaptığı konuÅŸmada, “Ankara Mimarlar Odası etkili ÅŸekilde Ankara’da çözüm üretmek için mücadele eden bir yapı. AOÇ Cumhuriyet tarihi ile özdeÅŸleÅŸmiÅŸ bir yer, aynı zamanda ormancılık hatırasına sahip bir yer. Her fırsatta Ankara’nın ciÄŸerlerine saplanan bu hançeri, kaçak yapıları dile getiriyoruz. Ä°nançla yüreÄŸimizi koyarak yan yana durarak Ankara’da mücadeleyi sürdüreceÄŸiz” dedi.

Mustafa Balbay ‘da, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi için fikir üreten gençlerle bir arada olmak ümitlerimizi büyütüyor, Mimarlar Odası Ankara Åžubesinin verdiÄŸi mücadeleyi parlamentoya taşımak bizim görevimiz, bu mücadelenin yanında olacağız” dedi.

Yarışmacılar düşlerini savundu

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanlarının en geniÅŸ sınırları ve kaçak yapılaÅŸmalar üzerinde fikir geliÅŸtiren, profesyonel ve öğrenci kategorisindeki projelerin ilk deÄŸerlendirmesi jüri tarafından gerçekleÅŸtirilmiÅŸti. Yarışma jürisi, yaptığı deÄŸerlendirme sonucunda, her fikrin olumlu yanlarını öne çıkartarak, 16 fikir projesini herkesin katılacağı ortamda fikir sahipleri ile birlikte tartıştı. Kaçak sarayı yıkan ve Kaçak saray’ı tarım enstitüsüne dönüştüren, erimeye bırakan tüm yapıları yıkan ve tüm yapıları deÄŸiÅŸtiren birbirinden farklı radikal fikirler de tartışıldı. Kentliler yarışmacıları soru yaÄŸmuruna tutarken, etkili bir sunum yapan yarışmacıları terletti. Yarışmacılar, halkla ve jüri üyeleri ile tartışarak fikirlerini savundu. EtkinliÄŸin sonunda Atatürk Orman ÇiftliÄŸi ürünleri ikram edildi.


Toplam Görüntülenme : 57361
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!