Sobe Gazetesi 2024 - Dünya Konut Günü Saraçoğlu’ndan başladı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Dünya Konut Günü Saraçoğlu’ndan başladı

Dünya Konut Günü SaraçoÄŸlu’ndan baÅŸladı

Dünya Mimarlık ve Konut Günü’nde SaraçoÄŸlu Mahallesi Ankara’da Mimarlık Haftası’nın start verildiÄŸi yer oldu.

Tüm dünyanın aynı anda kutladığı Dünya Mimarlık ve Konut gününde Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve BaÅŸkent Dayanışması SaraçoÄŸlu Mahallesi’ndeydi.  SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde bulunan Çankaya Kaymakamlık önüne siyah çelenk bırakmak isteyen gruba polis izin vermedi. Grup üyeleri “kaymakam istifa” sloganını attı. Siyah çelenk bırakmakta ısrarcı olan grupla emniyet güçleri arasında kısa süreli bir arbededen sonra siyah çelenk Kaymakamlık’ın bahçe önüne bırakıldı. Kaymakamlık önünde konuÅŸan Mimarlar Odası Ankara Åžube baÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “SaraçoÄŸlu Mahallesi Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanı ve kültürel mirasımızdır. SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin ranta açılmasına, ticarethaneye dönüştürülmesine ya da TÃœRGEV’e verileceÄŸi söylentilerine kulak tıkamayacağız  ve susmayacağız. Bugün, her yıl ekim ayının ilk Pazartesi günü Dünya Mimarlık ve Konut günü için olduÄŸu için kentteki en deÄŸerli ve anlamlı yerlerden birini SaraçoÄŸlu Mahallesi’ni seçtik. SaraçoÄŸlu Mahallesi’ndeki zorla tahliyeler ve insanların konut dokunulmazlığına karşı yapılan ihlaller nedeniyle Kaymakamlık’ı protesto etmek amacıyla siyah çelenk bırakmak istedik ama çelenk bırakmamıza engel olmak istiyorlar. Hukuksuz bir ÅŸekilde kapılar kırılarak, insanlar yerlerde sürüklenerek SaraçoÄŸlu Mahallesini  insansızlaÅŸtırmaya çalışan Kaymakamlık, devletin kaymakamlığı deÄŸildir. Herkes hukuka uyacak, CumhurbaÅŸkanı AOÇ’de Kaçak Saray yapmayacak, Kaymakam, konut dokunulmazlığını  ihlal etmeyecek. Biz nasıl hukuka uyuyorsak, CumhurbaÅŸkanı da BaÅŸbakan da Kaymakam da uyacak. Uymayan yargı önünde bugün deÄŸilse yarın hesap verecek. Cumhuriyetin yüz akı, mimarlığın yüz akı SaraçoÄŸlu Mahallesi’ne böyle kapıları kırarak girmek yok bir daha, bugün dünya mimarlık ve konut günü, çelengimizi buraya bırakıyoruz ve insanların konut dokunulmazlığını ihlal etmemeleri için, hukuka uymaları için yetkililere çaÄŸrı yapıyoruz. SaraçoÄŸlu Mahallesi kente aittir, hepimize aittir, 1.derece doÄŸal sit alanı cumhuriyetin bize biricik emaneti mimarlığın yüz akıdır. Öyle kapılarını kırıp girmeyi bir daha denemeyin ” ifadelerini kullandı.

Candan bu yıl konut günü temasının “iklim”  olarak belirlendiÄŸine dikkat çekti: “ Dünya Mimarlar BirliÄŸi konut günü temasını bu yıl “iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi” olarak belirledi. Ormanlarımız, meralarımız, kentteki yeÅŸil alanlarımız talan edilerek, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine sebebiyet verecek ÅŸekilde dönüştürülüyor. Bu kent yaÄŸmasına karşı sessiz kalmayacağız. Ä°klim barıştan, demokrasiden, insanlıktan yana dönüyor  ” dedi.

 

Saraçoğlu kırımızı kurdelelerle donatıldı

Mimarlar Odası Ankara Åžube yöneticileri ve BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenlerinin katıldığı etkinlik Kaymakamlık’a siyah çelenk bırakılmasının ardından da devam etti. SaraçoÄŸlu Mahallesi’ndeki tescilli yapıların kapılarına ve Mahalle’nin tescilli aÄŸaçlarına kırmızı kurdeleler baÄŸlandı. Çınarları kırmızı kurdelelerle süslemeye çalışan ekip yıllanmış çınarların devasa gövdesine kurdeleleri baÄŸlarken zorlandı. Yoldan gelip geçenler ise alkışlarla grup üyelerine destek verdi. 

Toplam Görüntülenme : 56943
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!