Sobe Gazetesi 2024 - Gar Meydanı için Uluslararası Yarışma
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Gar Meydanı için Uluslararası Yarışma

Gar Meydanı için Uluslararası Yarışma

Mimarlardan Büyükşehir'in Gar Meydanı İsim değişikliği ve anıt önerisine tepki.

Gar Meydanında yaÅŸanan katliam sonrası, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi'nin meydanın ismini Demokrasi Meydanı olarak deÄŸiÅŸtirmesine ve anıt yapılması için fen iÅŸlerinin görevlendirilmesine mimarlar tepki  gösterdi.Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan " Bu iÅŸ BüyükÅŸehir Belediyesi’nin karar almasıyla  ben yaptım oldu mantığıyla olamaz. Herkes haddini bilecek.Bunu gündeme getirecek en son kiÅŸi ve kurum bile olamayacak  Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi o gün orada olmadığı gibi bu süreçte de kaybolsun. Ankara'nın onun yapacağı bir ucubeye daha ihtiyacı yok, Uluslararası yarışma açıyoruz " dedi.

"Gar Meydanı yaşanmışlıkla artık anıtsallaşmıştır."

Canlarımızın aramızdan alındığı alanın adı TCDD(Gar) meydanıdır, Dünya savaÅŸa hazırlanırken,  Gar Meydanı, Gar Binası ile birlikte, BaÅŸkentin Barışa ve ÇaÄŸdaÅŸlığa açılan kapısı olarak planlanmıştır diyen Candan şöyle devam etti: "Gar binası ile simgeselleÅŸen Gar Meydanı yaÅŸanmışlıklarıyla  meydandır. Taksim Meydanı, GündoÄŸdu Meydanı, Beyazıt Meydanı gibi. YaÅŸanmışlıklar insanların hafızasında mekanlarla birlikte kalır. O mekanın ismini ÅŸu yada bu ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirmek, hafızaları sıfırlamak, yaÅŸanmışlıkları unutturmak için kullanılan bir yoldur. Ankara Katliamı, Gar Meydanında olmuÅŸtur. Gar Meydanı yaÅŸanmışlıkla artık anıtsallaÅŸmıştır. Alanın ismi meclis kararıyla deÄŸiÅŸemez. Bunun için bile toplumsal mutabakata ihtiyaç vardır. BaÅŸkent Ankara'nın kimliÄŸini deÄŸiÅŸtirme hedefiyle, sokak isimlerini meydan isimlerini, park isimlerini deÄŸiÅŸtiren, her yeri heykel diye ucubelerle dolduran bir anlayışın aldığı karar meÅŸru deÄŸildir. Acılarımızı ve  barış taleplerimizi anlayamayan bir yaklaşımın  nasıl anıt yapacağı, bu iÅŸi Fen Ä°ÅŸleri Müdürlüğüne vererek inÅŸaai  bir faaliyet olarak görmesinden bellidir. "

"İnsanların bedenlerinin parçalandığı yerlerden hala araçlar geçiyor"

"Ä°nsanların bedenlerinin parçalandığı yerlerden hala araçlar geçiyor.Her geçen araba ile bedenlerimiz bir kez daha eziliyor.Gar Meydanın ve o alanda olacaksa eÄŸer bir anıtın, dünya ölçeÄŸinde bir ortak akılla bir fikir yarışması ile ele alınması gerekir.Yapılacak ilk iÅŸ alanın yayalaÅŸtırılması ve çevresiyle birlikte ele alınmasıdır. TMMOB'a baÄŸlı  ilgili meslek grupları ve sanatçılarla birlikte Uluslararası bir yarışma için hazırlık yapıyoruz. Bir ÅŸey yapmak istiyorlarsa buna saygı göstersinler yeter."


Toplam Görüntülenme : 55967
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!