Sobe Gazetesi 2024 - Ehliyeti Anayasa’dan aldık
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ehliyeti Anayasa’dan aldık

Ehliyeti Anayasa’dan aldık

AOÇ'de ruhsat iptali davasına red kararına mimarlardan sert yanıt.

TMMOB  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'nde  inÅŸaa edilen Kaçak Saray'ın eklentisi  olan konuta iliÅŸkin açılan  ruhsat iptali davasında  idare mahkemesinin ehliyetten red kararına sert çıktı. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı  Tezcan KarakuÅŸ Candan " Yüksek yargı gereken cevabı verecektir, Meslek Odaları olarak  dava açma ehliyetini Anayasanın 135 .maddesinden aldık" dedi.

"Bireysel başvuru ile kurumsal başvuruyu karıştıran bir yargı ile karşı karşıyayız"

Kararı veren mahkemenin dayanak olarak gösterdiÄŸi Anayasa Mahkemesi kararının Oda baÅŸkanlarının bireysel baÅŸvurusunu olduÄŸunu ifade eden Candan şöyle devam etti. " Yargının içine düştüğü durum  gerçekten içler acısı. Mahkeme Anayasa mahkemesine yapılan bireysel baÅŸvuruda anayasa mahkemesinin verdiÄŸi  karara atıfta bulunarak benzerlik var diyerek, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi'nin ruhsat iptali davasını  oy çokluÄŸu ile ehliyetten reddetmiÅŸ durumda. Elma ile Armut  arasında ne kadar bir benzerlik varsa, bireysel baÅŸvuru ile anayasal bir kuruluÅŸun kurumsal baÅŸvurusu arasında o kadar fark vardır. Bireysel baÅŸvuru ile kurumsal baÅŸvurunun ne anlama geldiÄŸini yüksek yargı mahkemeye anlatacaktır. "

"Temyize BaÅŸvurduk"

Candan bu tür süreçlerle ilk defa karşılaÅŸmadıklarını belirterek , "Atatürk Orman ÇiftliÄŸi ve Kaçak Saray mücadelesinde, süreci uzatmak üzere verilen bu kararlar yüksek yargıdan geri dönüyor.Aynı ÅŸekilde, Kaçak Sarayın yapılması için imzalanan protokole de dava açmıştık.Mahkeme ehliyetten red vermiÅŸti. Ama yüksek yargı mahkemenin verdiÄŸi kararı reddetti.Anayasanın 135.maddesine göre kurulmuÅŸ meslek örgütlerinin  kamu yararına dava açma ehliyetleri anayasal güvence ile korunmaktadır. Temyiz baÅŸvurusunda bulunduk. Hukuk kararlarını anlamak derinlik ister.Masa başından tweet atmaya benzemez " ÅŸeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 55689
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!