Sobe Gazetesi 2024 - Ankara’nın katliamına karar verildi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ankara’nın katliamına karar verildi

Ankara’nın katliamına karar verildi

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ankara’da hızla inÅŸa edilmeye baÅŸlanan kamu yararına aykırı rant ve yaÄŸma projelerini deÅŸifre etmeye devam ediyor. Haftalık basın toplantısında Ä°ncek KızılcaÅŸarda yapılması planlan yüksek yoÄŸunluklu projenin arka planını masaya yatırıldı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Ä°ncek KızılcaÅŸar’da yüksek katlı bir yapılaÅŸma projesi yapıldığını duyurarak, “Özel Koruma Alanı olan Gölbaşı yapılaÅŸma tehditiyle karşıkarşıya.  Ä°ncek KızılcaÅŸar’da  36 bin metrekare arazi üzerine yüksek yoÄŸunluklu beÅŸ blok içinde  806 daire ve 60 adet ticari ünite yapılıyor. 38 katlı bu yapılarla 2 katlı sayfiye bölgesi olan  incek yüksek yoÄŸunluklu konut ve ticaret alanına dönüşüyor.  Ankara’nın kimliÄŸi yok ediliyor.Gelir paylaşımı karşılığı inÅŸaat sözleÅŸmeleri ile Ankara’nın katliamına karar verildi” dedi.

“GeçtiÄŸimiz hafta rantın sermaye odaklı talanına örnek olarak EGO hangarları parseli arsasına inÅŸa edilecek 38 katlı otel ve 80 katlı ofis kulesi projesini gündeme taşıyan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  BaÅŸkent kimliÄŸinin yok edilmesine, “Ankara’nın katliamına karar verildi” diyerek tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, basın toplantısında “EGO hangarlarının yerine yapılan proje ardından bu kez de Özel Koruma Alanını baskı altına alan  Ä°ncek KızılcaÅŸar’da Akfen Ä°nÅŸaatla ortak bir gelir paylaşımı projesi yapılıyor. İçinde beÅŸ blok içinde  806 daire yapılıyor 36 bin metrekare arazi üzerine, 60 adet ticari ünite yapılıyor. Ankara’nın baÅŸkent kimliÄŸi yok ediliyor.  Ankara’nın katliamına karar verildi" diye konuÅŸtu.

Büyük bir rant projesi

Candan, sözlerine şöyle devam etti:“GeçtiÄŸimiz hafta EGO hangarlarının yerine yapılacak gelir paylaşımı anlaÅŸmasıyla elde edilecek EGO parselinde yapılacak 80 katlı projeye iliÅŸkin, Çevre Åžehircilik Ä°l Müdürlüğü’ne proje tanıtım dosyası sunuldu.Süreci yakından takip ediyoruz. Dün itibariyle KızılcaÅŸar’da Ä°ller Bankası, Akfen inÅŸaat ortaklığı büyük ölçekli projeye “ÇED gerekli deÄŸildir kararı” çıktı.Projenin altını kazıyınca  bugüne kadarki kent yaÄŸmasının nasıl ÅŸekillendiÄŸine dair bir süreç karşımıza çıkıyor. Gençlik Parkının karşısında Ä°ller Bankası’nın Seyfi Arkan tarafından yapılmış  tescilli yapısı var. Ve onun yanına kocaman bir cami yapıldı. Ä°ller Bankası cami avlusunda kaldığı için yıkılmak isteniyor. Caminin yeri iller Bankası arazisiydi. Ä°ller Bankası arazisi neyin karşılığında bu caminin yerini verdi?  Bugün aslında gündeme getireceÄŸimiz rant projesinin arazisi karşılığında olduÄŸunu tahmin ediyoruz. Ä°ncek KızılcaÅŸar bölgesinde trampa ile 2014 yılında Ä°ller Bankası’na devredilen bir arazi var. Bu arazi üzerinde büyük bir rant projesi var. Bu arazi trampa usulü ile büyük bir olasılıkla Ulustaki cami alanıyla ilgili bir deÄŸiÅŸiklik süreci yaÅŸadı.”

İncek rant alanı haline geldi

Ä°ncek’in  Ankara’nın Nazım Ä°mar Planı’nda iki katlı sayfiye bölgesi olduÄŸuna dikkat çeken Candan, ÅŸunları kaydetti: “Burası  Gölbaşı’nın kenarında özel çevre koruma alanlarına yakın bir alanda iki katlı sayfiye yerleri olarak planlanmıştır.Ama son dönemde Ä°ncek tamamen  rant ve yaÄŸma alanının mekanı haline geldi. Ä°ller Bankası’nın mal sahipliÄŸinde olan trampa yoluyla elde ettiÄŸi projeyi KızılcaÅŸar’daki  Akfen Ä°nÅŸaatla ortak bir gelir paylaşımı projesi yapılıyor. Çok ciddi bir nüfus yoÄŸunluÄŸu geliyor. Bu nasıl bir iliÅŸki ağıdır ki resmi kurum alanından sosyal kültürel alana çevriliyor. Sosyo kültürel alan olmasının nedeni de bir kamusal kullanımdır orada bir sayfiye yeri var. Bu insanların kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere ayrılmış bir plandan bahsediyoruz. Yani sosyal devlet ilkesine göre  sosyal planlamanın bir parçası olarak oradaki yerleÅŸimlerin sosyal kültürel ihtiyacını karşılayacak bir alan bir anda kentsel dönüşüm alanına dönüşüyor, sonrada 38 katlı yapıların yapıldığı bir konut ve ticaret alanına dönüşüyor.”

Süreci takibe alıyoruz

Candan, planlama  hiyerarÅŸilerindeki karmaşıklığa da iÅŸaret ederek, “Burada planlama hiyerarÅŸisi  diye bir ÅŸey kalmamış belediye artık bu planların içinde yer  alıyor mu, almıyor mu belli deÄŸil. Birbirine karışmış durumda. Arsa ofisi, Çevre Åžehircilik Bakanlığı, belediye  plan yapıyor. Ä°ÅŸin ilginci büyük sermaye ve gayri menkul ortaklığıyla çalışan ÅŸirketlerde  bu iÅŸin bir parçası. Halk için planlanan ve sosyal ve kültürel tesis alanı olan bir alanı gasp edilerek bir rant ve yaÄŸma alanına dönüştürmüş durumdalar. Bunu kabul etmemiz mümkün deÄŸil bu sürecide takibe alıyoruz. Yargı süreçleri baÅŸlatacağız ve gerçekten bu rantın kimlere dağıtılacağının izlerini süreceÄŸiz” dedi.

Tapu deÄŸiÅŸim hareketleri kamuoyuna sunulsun

Mimarlar odası Ankara Åžubesi’nin 2012 yılından bu yana çalışma ve mücadele yöntemlerine kattığı fikri takip sürecini Ä°ncek’teki KızılcaÅŸar bölgesinde de ele aldıklarını belirten Candan, rant ve yaÄŸma sürecinin nasıl iÅŸlediÄŸinin görülmesi için KızılcaÅŸar’daki tapu deÄŸiÅŸim hareketlerinin kamuoyuna sunulmasını talep etti. Candan,  milletvekillerinin konuyu Meclis’te gündeme getirmesini gerektiÄŸini de ifade ederek, ÅŸunları söyledi:“TBMM milletvekilleri KızılcaÅŸar’da bu rant ve yaÄŸma sürecinin ortaya çıkartmak istiyorlarsa KızılcaÅŸar bölgesindeki tapu hareketlerini açıklamalarını önergeyle sunmaları gerekiyor. KızılcaÅŸar bölgesinde, tanıdığımız bizi yönetenlerin çıkması çok büyük olasılık.Bu bölge Gölbaşı’nın nadide bir yeri, özel koruma alanı içinde üç tane Türkiye’deki özel koruma alanlarından birisi.Bu alanın kamu eliyle böyle bir rant iliÅŸkisi içersine sokulması kabul edilemez”  

Ankara’yı gözden mi çıkarıyoruz?

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Gökhan Yıldırım ise Ankara’daki dikey mimariden bahsederek, “Ego Hangarları arazisinde yapılması öngörülen proje ve ÅŸimdi de Ä°ncek'te yapılması gündeme gelen proje ile Çukurambar’la baÅŸlayan BaÅŸkent’in göğe yükselmesi aslında tüm Ankara genelinde devam ediyor. Ankara’nın ne mimari yapısına ne de kültürüne uymayan yapılaÅŸma öngörülüyor” dedi.

Bu süreçte BaÅŸbakan’ın ‘Metropol kentlerde yatay mimari öngörüyoruz’ sözlerini de hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti: ''EÄŸer yatay mimariyi böyle öngörüyorlarsa vay halimize. EÄŸer bahsettiÄŸi gibi bir sorumluluk alacaksa kendisini Ankara’nın mimari kültürünü yok sayan bu projelerini durdurmaya çağırıyorum. Tarihi kentler içinde ‘TOKÄ° ÅŸehirlerin tarihine uygun projeler yapacak. Bizzat görmediÄŸim hiçbir TOKÄ° projesi hayata geçmeyecek’ demiÅŸti. BaÅŸbakan hangi mimarlık fakültesini bitirmiÅŸ ki, bunları kontrol yetkisine sahip, ÅŸehrin mimari niteliÄŸini neye göre tanımlıyor? Ayrıca parti merkez binalarına dönüp baksınlar Ankara'nın tarihine, mimarisine ve kültürel deÄŸerlerine uygun mu? Metropoller için de yalnız Ä°stanbul’dan bahsetmiÅŸ Ankara’yı yok mu sayıyoruz, gözden mi çıkarıyoruz? Ãœlkenin baÅŸkenti Ä°stanbul oldu da haberimiz mi yok? Bu süreci ben Türkmenistan'daki Türkmen Beyinin yaklaşımlarına benzetiyorum. Orada da yapılacak her bina, Türkmen Beyinin kiÅŸisel beÄŸenisinden geçtikten sonra inÅŸa edilebiliyor. Sokaklardan geçeceÄŸi zaman saatler öncesinde sokaklar boÅŸaltılıyor, kepenkler kapatılıyor. Ãœlkemizi de bu hale mi getirmek istiyorsunuz?”


Toplam Görüntülenme : 55935
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!