Sobe Gazetesi 2024 - Heykel çalınırken Büyükşehir ne yapıyordu?
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Heykel çalınırken Büyükşehir ne yapıyordu?

Heykel çalınırken Büyükşehir ne yapıyordu?

Seğmenler Parkı'ndaki ünlü heykeltıraş İlhan Koman'a ait bronz heykelin bir anda ortadan kaybolmasının peşini bırakmayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Büyükşehir Belediyesi'nden heykelin çalındığına dair resmi yazı geldiğini bildirdi. Mimarlar, "Başkentin göbeğinde, elçiliklerin olduğu bir alanda ve yüksek güvenlik önlemlerinin olduğu bir yerde bulunan heykelin çalınması çok manidar. Heykel çalındığında Büyükşehir Belediyesi ne yapıyordu?" diye sordu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Seğmenler Parkı'ndaki Türkiye'nin Da Vinci'si olarak bilinen, ünlü heykeltıraş İlhan Koman'a ait bronz heykelin bir anda ortadan kaybolmasının peşini bırakmıyor. Heykelin kaybolmasında sorumluluğu bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, resmi yazıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerine heykelin akıbetinin ne olduğunu sormuştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından 7 Haziran 2016 tarihli gönderilen resmi cevap yazısında heykelin çalındığı belirtildi.

Açıklama inandırıcı değil

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konuyu şöyle değerlendirdi:

"Bu açıklama bize inandırıcı gelmedi. Bir bölge sakini, parkın güvenlik görevlilerine heykeli sorduÄŸunda, kendisine heykelin belediye tarafından kaldırıldığı, onarımı ve bakımı yapılarak tekrar yerine konulacağı söylenmiÅŸ, Åžimdi de çalındığı ifade ediliyor. Bu çeliÅŸkili açıklamalar bize inandırıcı gelmiyor. Heyke lin peÅŸini bırakmayacağız. BüyükÅŸehir Belediyesi'nin heykeller konusunda sicili parlak deÄŸil. Önce heykellere tükürerek baÅŸladılar, ÅŸimdi de heykelin çalındığını söylüyorlar. Heykel çalınırken siz ne yapıyordunuz? YaÅŸam alanlarımızın yok edilmeye çalışıldığı bir süreçte, bir heykel çalınmış deyip geçemeyiz. Bugün yaÅŸadıklarımız sistematik bir yok etme politikasının, sanata ve mimarlığa yansımasıdır."

Tutanak ve belgeler var mı?

Candan, çalındığı iddia edilen İlhan Koman heykeli ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'ne şu soruları yöneltti:

" BaÅŸkanlığınıza heykelin 'çalınmış' olduÄŸu ihbarı tarafınıza ne zaman ( saat-gün olarak) yapıldı? ' Ã‡alındığı' ihbarı üzerine gerçekleÅŸtirdiÄŸiniz resmi iÅŸlem, tutanak ve belgeleme çalışmaları var mı? Varsa birer nüshalarının bize iletilmesini istiyoruz. Ã‡alındığı konusu kolluk güçlerine ne zaman intikal ettirildi?( gün, saat olarak ). Yazılı baÅŸvuru, konu ile ilgili belge ve telefon ihbarı var ise kim tarafından (isim) gün ve saat olarak ne zaman yapıldı? SeÄŸmenler Parkı güvenlik sisteminin ANFA tarafından yapıldığı biliniyor. Ä°lhan Koman heykelinin kaybolduÄŸu gün ve saatte vardiyada ANFA güvenlik ekibinde kaç kiÅŸi bulunuyordu? Ä°sim ve kimlik bilgilerinin tarafımıza verilmesini talep ediyoruz. Güvenlik ekibinin Ä°lhan Koman Heykeli'nin çalınması ile ilgili ifadeleri alındı mı? Alındı ise bir nüshasının tarafımıza verilmesini istiyoruz."

Açığa çıkartacağız

Candan,  "Bu parkın sorumluluÄŸu BüyükÅŸehir Belediyesi'ndedir, heykel de üç kilo deÄŸildir ki çalınsın.Bu iÅŸte iÅŸ var, açığa çıkartacağız. Bu heykel baÅŸkentin göbeÄŸinde, elçiliklerin olduÄŸu bir alanda, yüksek güvenlik önlemlerinin olduÄŸu yerde çalınamaz, çalınırsa durum çok açıktır. BüyükÅŸehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunduk. Heykelin izini süreceÄŸiz, bu basit bir olay deÄŸil" diye konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 56395
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!