Sobe Gazetesi 2024 - Askeri alanlar yapılaşmaya açılmamalı. Ankara nefessiz kalır
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Askeri alanlar yapılaşmaya açılmamalı. Ankara nefessiz kalır

Askeri alanlar yapılaşmaya açılmamalı. Ankara nefessiz kalır

Askeri alanların yapılaÅŸmaya açılmasına ve rant anlayışıyla hareket edilmesine tepki gösteren mimarlar Basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan ve Yönetim Kurulu Ãœyesi Burcu AteÅŸ katıldı. Mimarlar  “ Bu kentsel bir darbedir, bunu kabul etmiyoruz. Bu bir teknik ve planlama ve mimarlık  mühendislik iÅŸi. Bu konuya iliÅŸkin bilgisi olmayanlar bu süreçten ellerini çeksinler” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi haftalık olaÄŸan basın toplantısında askeri alanların ÅŸehir dışına taşınması ve boÅŸaltılacak alanların imara açılmasını masaya yatırdı.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, kentsel ölçekte planlanmadan rant anlayışıyla hareket edilmesine ‘Kimse bilim dışında  kafasına göre karar vermesin.  Kuleli’yi otel yapıyoruz. Akıncıları piknik alanı yapıyoruz. Zırhlı birlikleri kentsel dönüşümün parçası haline getireceÄŸiz’ yaklaşımı içerisinde olunmasın. Bu bir teknik ve planlama ve mimarlık  mühendislik iÅŸi. Bu konuya iliÅŸkin bilimsel bilgisi olmayanların söylemleri kabul edilemez.Bu bir ortak akıl iÅŸidir.“diyerek tepki gösterdi.

Askeri alanların kentsel ölçekte ne anlama geldiÄŸini ve bunların taşınmasıyla birlikte nasıl bir sürecin ortaya çıkacağına dair bilgi veren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Askeri alanların yapılaÅŸmaya açılmadan, bütüncül bir planlama üzerinden ele alınması gerekiyor. Askeri alanların ve yapıların farklı kullanımlarına dair  konular ortak akılla, halkın STK’ların ve idarelerin merkezi yerel yönetimlerin meslek odalarının katılımıyla karar verilmesi gerekiyor. Burası çok iyi burasını yapılaÅŸmaya açalım, burayı otel yapalım burayı piknik alanı yapalım  yaklaşımını kabul etmiyoruz” diye konuÅŸtu.

 Ankara’da yaklaşık 40 milyon metrekare askeri alan var.

Candan, Ankara’nın yeÅŸil askeri alanlarının yaklaşık 40 milyon metrekare ye tekabül ettiÄŸini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Ankara’nın yüzölçümünün yüzde 13’ü yaklaşık olarak askeri alanlardan oluÅŸuyor. Bunun ikinci bir anlamı kiÅŸi başına düşen yeÅŸil alanı hesaplanırken BüyükÅŸehir Belediyesi göğsünü gere gere  kiÅŸi başına düşen yeÅŸil alana 19 metrekare diyor ya, bu hesaba askeri alanların halk tarafından kullanılmayan pasif yeÅŸil alanları da dahil. Ankara’nın aynı zamanda nefes alanları açık ve yeÅŸil alanları olan askeri alanlar bu kentsel yeÅŸilin aynı zamanda %13ünüde tekabül ediyor.”

“Kentsel darbeyede karşıyız”

Hükümetin bu alanları önce piknik alanı yapma yaklaşımı içinde olduğunu ancak daha sonra büyük askeri alanları ekonomiye kazandırma yaklaşımı içine girdiğini de vurgulayan Candan, şunları kaydetti:

“ Mamak, Akıncı ve Etimesgut Zırhlı Birlikler alanı, tehdit altında çünkü bu kadar alanı yeÅŸil alan yapamayız diyorlar. Buraları yapılaÅŸmaya açma geçici konaklama alanlarına dönüştürme yaklaşımları ekonomiye kazandırma söylemleri çoÄŸalıyor. Bu baÅŸkent Ankara için bir kentsel darbe niteliÄŸi taşır, nasıl siyasal darbelere karşıysak kentsel ölçekte bütüncül olmayan parçacıl ÅŸekilde bir organizasyonuna da, kentsel darbeyede  karşıyız. Askeri alanların nereye taşınacağı da bir planlama sorunu, Polatlı, Kırıkkale merkez olarak görünüyor. Nereye taşınacağına dair de bir plan yok. Bu iÅŸin ilmini ve bilimini almış insanların derli toplu yaklaşımını yönetim düzeyinde göremiyoruz."

 Bilimin yolunda bütüncül olarak ele alınmalı

Candan, bu askeri darbe girişimiyle cezaların alanlara kesilmesinin tartışmalı olduğuna da dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“ Mekanın kendisine dair bir ceza kesip üzerinden bir ÅŸey yapmak doÄŸru deÄŸil. Buradan çok açık ÅŸekilde bir fırsatçılık çıkıyor özellikle Ankara ve büyük kentler ölçeÄŸinde ortaya çıkacaktır. Askeri yapıların baÅŸka kiÅŸilere satılması iÅŸlevlerinin deÄŸiÅŸtirilmesi, ‘ekonomiye kazındırılması’ gibi süreçlerle karşı karşıya kalacağız. Ankara’da da kentsel dönüşüm, yapılaÅŸmaya açılma söz konusu.  Bu bölgedeki askeri alanlar çok deÄŸerli alanlar olmaya baÅŸladı. Kentin geliÅŸim noktalarına baktığınızda betonlaÅŸmaya doÄŸru gidildiÄŸinde, bu alanlar birçok rantiyenin iÅŸtahını kabartıyor. Bu bir fırsatçılık olarak deÄŸerlendirilir. Her darbenin bir ekonomi politiÄŸi vardır. Bu alanların ekonomi politiÄŸi de askeri alanlara kesilmiÅŸ durumda. Mimarlar Odası ve TMMOB’a baÄŸlı odalar olarak sürecin kamusal kullanımla bilimin ve tekniÄŸin halka hizmet edecek ÅŸekilde bütüncül bir ÅŸekilde ele alınması sürecini koordine etmeye çalışacağız. Yöneticiler kamu yararı dışına taÅŸarlarsa da mücadeleyi devam ettireceÄŸiz”

“YeÅŸil Alanlar Korunmalı”

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Ankara’nın geliÅŸimi açısından baktığımızda çevre yolu dışında kalan Akıncılar Ãœssü, Etimesgut Zırhlı Birliklerinin ve Mamak Askeri Muharebe Okulunun  taşınması gündemde.  Bu üç alan Ankara’nın üç geliÅŸme alanında bulunan yerler. Bu üç alanın kent dışına taşınması durumunda çok ciddi yapılaÅŸma tehdidi altında kalacak.Yaklaşık 26milyon metrekarelik alan için iÅŸtahlar kabarmış durumda.  Hatta Akıncı Hava Ãœssü etrafında arsa fiyatlarının çok yükseldiÄŸini emlakçılardan sorup öğrenebilirsiniz.  Kentteki askeri alanların kent dışına taşınması durumunda bunun kentsel planlama ölçeÄŸinde ele alınması gerekiyor.  Bu anlamda askeri alanların yeÅŸil  koridordaki iÅŸlevinin  korunması gerekiyor . Dışarı taşınacaksa birlikte Ankara’nın yeÅŸil aksıyla birlikte  planlanmalı.”

 AOÇ’ye tekrar iade edilmeli

Özellikle  güvercinlik ve Etimesgut  hava alanlarının olduÄŸu yerlerin AOÇ’den kanunla  Mili Savunma Bakanlığı’na verilmiÅŸ yerler olduÄŸunu da bildiren Candan,  “Bu yeÅŸil aksın bir parçası olarak görünüyorlar. Bu yeÅŸil aksın içinde kopartılan yerler tekrar AOÇ’ye verilmeli. Onun ötesinde bu alanlar içinde çok önemli askeri yapılar var.  Genel Kurmay BaÅŸkanlığı, MSB BaÅŸkanlığı, Kara Harp Okulu eÄŸitim ve spor okulları gibi bir dolu askeri yapıda kültürel miras tescillenmiÅŸ,  Clemens Holzmeister tarafından simgesel yapılar inÅŸa edildi. Bu yapılar Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸ felsefesini ifade etmiÅŸ bütün yapılardır.  Milli Savunma Bakanlığı, Genel Kurmay BaÅŸkanlığı, Orduevi, TBMM gibi yapılar onun eseridir.Bu yapılarında envanterinin çıkartılarak korunması ve gelecek kuÅŸaklara aktarılması gerekiyor.” diye konuÅŸtu.

Candan askeri yapılarla ilgili, mimarlık fakültelerinin de duyarlı olması gerektiÄŸini altını çizerek, askeri yapılara ve alanlara  iliÅŸkin araÅŸtırma ve tezlerin çoÄŸaltılması için üniversitelere ve araÅŸtırmacılara görev düştüğünü belirtti.  
Toplam Görüntülenme : 58585
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!