Sobe Gazetesi 2024 - "Daha iyi bir dünya için görev başına"
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
"Daha iyi bir dünya için görev başına"

"Daha iyi bir dünya için görev başına"

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  Dünya Mimarlık Günü etkinliklerini yıkım tehdidi ile karşı karşıya olan Ulus’taki Ä°ller Bankası önünde basın bildirisiyle baÅŸlattı. Daha iyi bir dünya tasarlamak için mimarları göreve çağıran Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, “OHAL’de ve HERHAL’de mücadeleye devam ediyoruz. Yıkım tehdidi altında olan Ä°ller Bankası’na ve tehdit altındaki tüm mimari eserlere Dünya Mimarlık Günü'nde bir kez daha dikkat çekiyoruz” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan ve bu yıl ki teması Uluslararası Mimarlar BirliÄŸi (UIA) Dünya Mimarlık Günü etkinliklerini,  OHAL'de- BAÅžKA HAL’de- HERHAL'de mücadeleye devam ediyoruz’’ ÅŸiarıyla 3-29 Ekim tarihlerinde kutlayacak.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, bu kapsamda yıkım tehdidiyle karşı karşıya olan Ulus'taki Ä°ller Bankası Binası önünde  Dünya Mimarlık Günü Basın Bildirisi’ni kamuoyuyla paylaÅŸtı

Ankara’da mekan ve yaÅŸam tehdit altında

Basın açıklamasına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Şube Sekreteri Gökhan Yıldırım, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, Muteber Osmanpaşaoğlu, Ayşen Gül Şimşek ve Burcu Ateş katıldı.

Bildiriyi okuyan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü'nün bu yıl ki teması Uluslararası Mimarlar BirliÄŸi tarafından  ‘Daha iyi bir dünya tasarla’ olarak belirlendi. Böylece mimarların toplumsal sorunlara karşı sorumluluk almalarının gerekliliÄŸi ve önemi bir kez daha hatırlatıldı. BaÅŸkent Ankara'da mekânın ve yaÅŸamın tehdit altında olduÄŸu, demokrasinin ve özgürlüklerin askıya alındığı, barış kelimesini telaffuz edenlerin bilimden uzaklaÅŸtırıldığı olaÄŸanüstü hal koÅŸullarında Dünya Mimarlık Günü'nü karşılıyoruz” diye konuÅŸtu.

OHAL’de ve HERHAL’de mücadele edeceÄŸiz

Daha iyi bir dünyayı tasarlamak için BaÅŸkent'in mimarları olarak OHAL'de ve  baÅŸka halde, her hal ve durum altında mücadele içinde olmanın önemini vurgulayan Candan sözlerine şöyle devam etti:

“ Mimarlığın eÄŸretileÅŸtirilerek iktidarın hegemonyasının bir aracı haline getirildiÄŸi bir dönemde mesleÄŸimizin sorunları, ülkemizin sorunlarının bir parçası. Mimarlığın ideoloji ve sermayenin baskısı altında araçsallaÅŸtırıldığı bir ortamda; mimari tasarım özgürlüğü ‘iÅŸ alma prangası’ ile kuÅŸatılmış,  Ã¶zel sektörde ücretli çalışan meslektaÅŸlarımız kiralık işçilik yasası ile güvencesizleÅŸtirilmiÅŸ, kamuda çalışan mimarlar ‘hükümetin memuru’ olma baskısı ile örselenmiÅŸ, üniversitede bilim üretenlerin özgür düşüncesi tutsak edilmiÅŸ, mimarlar görevden alınmış bilimden uzaklaÅŸtırılmış, mimarlığı üretenlerin teslim alınmaya çalışıldığı, mimarlık eserlerinin ise öfkenin esareti ile yok edilmeye çalışıldığı Dünya Mimarlık Günü'nde, mimarların mesleklerine, kentlere ve ülkeye sahip çıkma ve daha iyi bir dünyayı tasarlama kararlılığı ile modern mimarlığın en önemli eserlerinden olan Seyfi Arkan'ın yapısı Ä°ller Bankası binası önündeyiz. Yıkım tehdidi altında olan bu kültür varlığına ve tehdit altındaki tüm mimari eserlere Dünya Mimarlık Günü'nde bir kez daha dikkat çekiyoruz."

 Ãœlkeye kültürsüzlük reva görülüyor

Candan, hukuksuzluÄŸun ‘hukuk’ olmaya baÅŸladığını belirterek, ÅŸunları söyledi:

“YaÅŸam deÄŸerlerimizle birlikte mimari deÄŸerlerimizi yok etmek isteyenler, kültürsüzlük ve yozluÄŸu bu ülkeye reva görmektedirler.”Dünya Mimarlık Günü'nü Ä°ller Bankası binası önünde mücadeleyle karşılıyoruz. Daha iyi bir dünyayı tasarlamak için özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesinin sürdürülmesi kararlılığında, etkinliklerimizi mücadele sözü ile baÅŸlatıyoruz. OHAL'de baÅŸka halde ve her halde Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Olarak bu ülkeye demokrasi, özgürlük ve barış gelene kadar mücadeleye devam edeceÄŸiz.”


Toplam Görüntülenme : 59643
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!