Sobe Gazetesi 2024 - İller Bankası tasfiye ediliyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
İller Bankası tasfiye ediliyor

İller Bankası tasfiye ediliyor

İller Bankası arazileri ve binaları elden çıkarılıyor

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Cumhuriyet’in planlı kalkınmada örnek kuruluÅŸu Ä°ller Bankası’nın mülkiyetinde olan arazilerinin ve binalarının elden çıkarıldığını bildirdi. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, “Ä°ller Bankası mülkiyetinde olan arazileri ve kamu binalarını gözden çıkarma hakkını kendinde gören iktidar, müsrif evlat gibi tüm deÄŸerlerimizi öğüten makineye dönüşmüştür. Ä°ller Bankası’nın geldiÄŸi durum ülke ekonomisinin hazin çöküşünü gösteriyor” diyerek tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, “Cumhuriyetin planlı kalkınmada örnek kuruluÅŸu Ä°ller Bankası, Ulus’taki tescilli kültür varlığı Seyfi Arkan’ın tasarım binasının yıkılmasının ardından kiraya çıkmıştı. Åžimdi de Ä°ller Bankası’nın sosyal tesislerinin 153 bin metrekare arazisi konut ve ticarete açılıyor ve 24 adet taşınmazının satılması için 11 Mart’ta ihaleye çıkılacak" dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Ä°ller Bankası mülkiyetinde olan arazileri ve kamu binalarını gözden çıkarma hakkını kendinde gören iktidar, müsrif evlat gibi tüm deÄŸerlerimizi öğüten makineye dönüşmüştür. Ev sahibi iken tarihi binasını yıktı.  Çukurambar’da  kiraya çıktı kiracı oldu.  Åžimdi sosyal tesislerini elden çıkartıyor. 11 Mart’ta yapılacak ihale ile Ankara’da 6, Ä°stanbul’da 15, Elazığ’da 2, Gaziantep’te 1 olmak üzere 24 taşınmazını da satışa çıkartıyor. Ä°ktidarın elindeki Ä°ller Bankası,  sonrası meçhule giden bir kurum haline geldi” diye konuÅŸtu.

Ä°ller Bankası’nın geldiÄŸi durum ülke ekonomisinin hazin çöküşünü gösteriyor

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Çevre ve Åžehircilik Ä°l Müdürlüğü tarafından 11 Åžubat 2019 tarihinde askıya çıkarılan planda; Yenimahalle Ä°lçesi Çamlıca Mahallesi, 43309 ada 5 parsel ve 13248 ada 18 nolu parseller Ä°ller Bankası A.Åž. Sosyal Tesisleri ve Ankara Bölge Müdürlüğü Binası ile, Ä°ller Bankası A.Åž. mülkiyetinde olan 96.452 m2 ile yaklaşık 100 bin m2, Ä°ller Bankası Lojman Alanı ve KreÅŸ Binası bulunan 52.746 m3 arazisi ile yaklaşık 153 bin m2 arazi konut-ticarete açılıyor. Pervasızlık diz boyu. Ä°ller Bankasının geldiÄŸi durum ve ülke ekonomisi hazin çöküşü göstermektedir. Yenimahalle’de bulunan sosyal tesis alanının plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin ardından, 11 Mart’ta yapılacak ihale ile de 43309 ada 5 parselin satışı gerçekleÅŸtirilecek. Hem plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yap ranta kapı aç,  sonra plan askıdayken satış ihalesine çık, zincirleme rant iliÅŸkisi ile karşı karşıyayız. Ä°haleyi kimin alacağı da muhtemelen bellidir. Halkın vergileri ve emeÄŸi ile bu güne kadar gelmiÅŸ, Cumhuriyetin tüm kavram ve deÄŸerlerinin içi boÅŸaltılıyor. Ä°ller Bankası ve birçok kurumda kamusal mal varlıklarımızın da ranta konu edilecek ÅŸekilde konut ve ticarete dönüşen yapısı ekonominin iflah olmaz bir duruma doÄŸru sürükleniÅŸinin göstergeleridir. Ä°ller Bankasının, Yenimahalle Macunköy’deki taşınmazların kök parselleri (daha önceki maliki) Ä°ller Bankası olmasına raÄŸmen, bu alanda Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nca yapılan plan kabul edilemez. Ä°ller Bankası taşınmazlarının satışa çıkartılması ise kamu mülkiyetinin  tasfiye edilmesi ve peÅŸkeÅŸ çekilmesidir.”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Basın Birimi  


Toplam Görüntülenme : 42836
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!