GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
“Ben Ankara” meydan defilesi yaptı

“Ben Ankara” meydan defilesi yaptı

Başkent’in çılgın projelerle kültürel ve sosyal fiziksel dönüşümüne karşı eylemlerini sürdüren Başkent Dayanışması bileşenleri bugün Zafer Meydanı’nda defile düzenledi.

Sivil toplum örgütleri, meslek odaları, derneklerin, sanat kurumlarının ve siyasi partilerin oluşturduğu Başkent Dayanışması - Ben Ankara, “Ankara için defileye katıl” çağrısıyla Zafer Meydanı’nda toplandı. Çağrıya kulak verenler arasında CHP Ankara milletvekili Bülent Kuşoğlu ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da vardı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yürütücülüğünü üstlendiği Başkent Dayanışması bileşenleri, Zafer Meydanı’nda gerçekleştirdiği defilede, Ankara’da yok edilen tüm meydanların fotoğraflarını taşıdı.

Ankara’nın meydanlarını, meydanlara taşıdılar

Başkent Dayanışması- Ben Ankara bileşenleri Zafer Meydanı’nda, kırmızı halı üzerinde eski Ankara fotoğraflarıyla boy gösterdiler. Bu kentin her rengine meydanlarına sahip çıkıyoruz diyerek Meydanların, yok olmadan önceki eski fotoğraflarını, kırmızı halı üzerinde yürüttüler. Kırmızı halı üzerinde yürüyen meydanlar arasında, eski Sıhhiye Meydanı, eski Ulus Meydanı, eski Zafer Meydanı da vardı. Yerel yönetimlerin meydanları yok eden uygulamalarına cevap olarak, yok olan eski Ankara meydanlarını, fotoğraflarla ve defileyle meydanlara taşıdılar. Ellerinde defler ile gerçekleştirdikleri defile de “Başkentimize dokunanları def ile def edeceğiz” mesajını verdiler. Meydanların yok olmasına karşı, Zafer Meydanı’nı eylem alanı olarak seçen Başkent Dayanışması bileşenleri, Büyükşehir Belediyesi’ne, bir şarkı ile seslendi:  “ Ankara’ma dokunma, dokunursan yanarsın… dokunursan yanarsın… seçim geldiği zaman… Al, oyları sayarsın…”

“Meydanlarımızı katlettiler”

Meydanlarını geri isteyen “Ben Ankara”nın, defilenin ardından yaptığı basın açıklamasını, Başkent Dayanışması adına, Yaygara güncel sanat inisiyatifi okudu. Açıklamada, “bizi belleksizleştirmek isteyen hükümetler, meydanlarımızı katlettiler. Ulus Meydanı, Kızılay Meydanı, Tandoğan Meydanı, Sıhhiye Meydanı, Hergelen Meydanı ve Zafer Meydanı bir bir çalındı. . Bir kentte meydan yoksa orada demokrasi yoktur… Bir kentte gece sokaklarına güvenle çıkılan kent merkezleri yoksa Orada özgürlük yoktur… Bir kentte, bizden öncekilerin izleri yoksa, o kentte geçmiş yoktur… Bir kentte, yöneticiler benden başka bilen yok diyorlarsa, O kentte, öfke çoktur” ifadelerine yer verildi. Basın açıklaması okunurken, kırmızı halı üzerine, üç çift ayakkabı bırakılması gözlerden kaçmadı. Halı üzerine bırakılan ayakkabılar için, “Söyleyecek bir çift sözümüzün yanında bir çift ayakkabımızı bırakacağız…

Anlarlar mı bilmeyiz… Ama biz biliyoruz… Ankara’ya, yaşamımıza dokunduğunuz her dakika aramızdan birisi ayrılıyor demektir. Ankara’ya dokunduğunuz her an, kapının önüne bir ayakkabı koyuluyor demektir. Ankara’nın ayakkabıları sokaklara bırakılmış, yaşarken ölenlerin şehri olmasını istemiyoruz. Hükümeti ve Yerel Yöneticileri Uyarıyoruz…” açıklaması yapıldı. 


Toplam Görüntülenme : 80060
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Başkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaşma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan değişikliğinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. İdare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal Yerleşik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan Değişikliğini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  plan değişikliği yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman Çiftliği toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!