Sobe Gazetesi 2024 - Yargı Dikmen Vadisi’ni yapılaşmaya açan plan değişikliklerini iptal etti
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Yargı Dikmen Vadisi’ni yapılaşmaya açan plan değişikliklerini iptal etti

Yargı Dikmen Vadisi’ni yapılaÅŸmaya açan plan deÄŸiÅŸikliklerini iptal etti

Mimarlar: Rant vadilerine izin vermeyeceÄŸiz

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, bilim ve teknikten aldığı güçle BaÅŸkent’in doÄŸal alanlarını ve ekolojik eÅŸiklerini korumaya devam ediyor.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  Dikmen Vadisi’nin  yeÅŸil alanlarını yapılaÅŸmaya açan plan deÄŸiÅŸikliklerini yargıya taşımıştı. 

Ankara 11. Ä°dare Mahkemesi, kamu yararına ve planlama esaslarına  aykırı Dikmen Vadisi Son Etap 1. Kısım KDGPA 1/5000 ölçekli ve 1/1000 Ã¶lçekli imar planları deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisinin 11.10.2019 tarih ve 1370 sayılı kararına iliÅŸkin dava konusu iÅŸlemleri iptal etti.

 

Vadiler sistemini bitirecek ve kenti nefessiz bırakacak plan değişikliklerini yargıya taşımaya devam ediyoruz

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Pandemide en büyük ihtiyaç duyduÄŸumuz nefes alanlarımız betona ve ranta kurban edilmek isteniyor. Ankara’da kamu yararına ve planlama esaslarına aykırı plan deÄŸiÅŸiklikleriyle vadiler yapılaÅŸmaya açılıyor. BaÅŸkent’in tüm doÄŸal ve kültürel varlıklarını korumak için dün olduÄŸu gibi bugün de hukuksal mücadelemizi sürdürüyoruz. Dikmen Vadisi’ni beton duvarlarla çevirecek, vadiler sistemini bitirecek ve kenti nefessiz bırakacak plan deÄŸiÅŸikliklerini yargıya taşımaya devam ediyoruz. Yargı kararları  da verdiÄŸimiz mücadelenin haklılığını ortaya koymaya devam ediyor” diye konuÅŸtu.

Candan, mahkeme gerekçesinde yer alan  ‘Dava konusu plan deÄŸiÅŸikliÄŸinde planlama alanına gelecek nüfusa uygun olarak sosyal donatı alanının ayrılmadığı, plan notlarında belirsizliklerin yer almasının mevzuata uygun olmadığı, bu hususun ileride yanlış deÄŸerlendirmelere yol açabileceÄŸi, yapılaÅŸmada emsal deÄŸerlerin verilmemesi sebebiyle planın eksik olduÄŸu, yapılaÅŸmaya yasaklı alanların imara açıldığı, vadi tabanının daraltıldığı anlaşıldığından, plan deÄŸiÅŸikliklerinde ÅŸehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, imar mevzuatına ve kamu yararı ilkesine uyarlık bulunmamaktadır”  ifadelerine dikkat çekti.

Dikmen Vadisi plan değişikliği kamu yararına ve şehircilik ilkelerine aykırıdır

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

 “BilirkiÅŸiler de söz konusu planlarda alana getirilen nüfus ve yapı yoÄŸunluÄŸu hususlarında yargı kararlarının gereÄŸi yerine getirilmediÄŸini ifade etmiÅŸ, bu durumun  Dikmen Vadisi’nin sürdürülebilirliÄŸi yönünden önemli bir tehdit oluÅŸturduÄŸunu vurgulamıştır. BilirkiÅŸiler,  mahkemeye sundukları raporda ‘Ankara’nın önemli hava koridorlarından biri olan Dikmen Vadisi’nin detaylı analizler yapılmaksızın yapılaÅŸmaya açılması; raporda yer alması gereken plan nüfusu, yoÄŸunluklar, vb. temel planlama bilgilerinin açık olmaması ve plan notlarında yer alan yapılaÅŸmaya yönelik belirsizlikler ilgili mevzuata, planlama ilke ve esaslarına aykırıdır. Ayrıca, vadinin kentsel yeÅŸil sistemin bir parçası olarak deÄŸerlendirilmesine engel olacak yapılaÅŸma koÅŸulları getirilmesinin ve vadinin doÄŸal deÄŸerlerini koruma kullanma dengesi içinde ele alınmamasının kamu yararına, ÅŸehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırıdır’ diyerek,  vadi yamaçlarına yapılaÅŸmanın yanlışlığına iÅŸaret etmiÅŸlerdir.”

Yapılaşma yasaklı bölgeleri imara açmak ciddi felaketlerini de beraberinde getirmektedir

Candan, “Ankara vadilerini kaybediyor. BaÅŸkent’in nefesini kesmelerine ve rant vadilerine geçit vermeyeceÄŸiz.  Özellikle Ä°mrahor, Åžirindere, Hacıkadın, Zir, Dikmen, Kıbrıs, Büyükesat vadilerindeki plan deÄŸiÅŸiklikleriyle bir rant organizasyonu söz konusu, bir dolu yapılaÅŸma ile vadiler sistemini bozdular. YapılaÅŸma yasaklı bölgeleri imara açmak ciddi felaketleri de beraberinde getirmektedir. Bunun örneklerini pek çok kez yaÅŸadık. Bilime ve tekniÄŸe aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerinde ısrar etmek akla ziyan bir durumdur. CoÄŸrafyanın yol göstericiliÄŸinde Ankara’nın vadiler sistemi ve ekolojik dengesi korunmalıdır.”


Toplam Görüntülenme : 16959
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!