Sobe Gazetesi 2024 - Bilirkişiler: Gölbaşı’nda tarım alanını yapılaşmaya açan plan değişikliği, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Bilirkişiler: Gölbaşı’nda tarım alanını yapılaşmaya açan plan değişikliği, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı

BilirkiÅŸiler: Gölbaşı’nda tarım alanını yapılaÅŸmaya açan plan deÄŸiÅŸikliÄŸi, ÅŸehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi kapsamında kalan ve tarım alanı olan alanın yapılaşmaya açılmasını yargıya taşımıştı. Davada bilirkişi raporu yayınlandı, bilirkişiler raporda, söz konusu plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu yönünde görüş sundu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, davaya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre Åžehircilik Bakanlık Makamı’nın 22/01/2020 tarihli ve 275393 sayılı oluru ve 1 No’lu CumhurbaÅŸkanlığı TeÅŸkilatı hakkında CumhurbaÅŸkanlığı Kararnamesi’nin 109. Maddesi uyarınca onaylanan ‘Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’ kapsamında Ankara Ä°li Gölbaşı Ä°lçesi, KaraoÄŸlan Mahallesi sınırları içerisinde hazırlanan Kentsel Çalışma Alanına iliÅŸkin 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸi teklifinin iptali için dava açtık. BilirkiÅŸiler de,  Ankara 16. Ä°dare Mahkemesi  BaÅŸkanlığı’na sunulan raporda, söz konusu imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸinin imar mevzuatına, üst kademe plana ve planların kademeli birliktelik ilkesine, ÅŸehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı yönünde görüş sundu. Bu rapor haklılığımızın tescilidir”.

Üst ölçekli planlara aykırı, ticaret ve turizm kullanımı vaziyet planında belirsiz

Candan, raporda yer alan şu ifadelere de dikkat çekti:

 “Marjinal ve dikili tarım alanı kullanımında kalan alanlar  dava konusu plan deÄŸiÅŸikliÄŸi ile yapılaÅŸmaya konu edildi. Bu bakımdan dava konusu plan deÄŸiÅŸikliÄŸinde üst kademe 1/25.000 ölçekli nazım plana ve planların kademeli birliktelik ilkesine aykırılık oluÅŸturduÄŸu, tarım alanlarının korunmasının esas olması karşısında dava konusu plan deÄŸiÅŸikliÄŸine ‘tarım görüşü’ yönünden belirsizlik bulunduÄŸu ve deÄŸiÅŸikliÄŸin bu dayanaklı ve uygun olmadığı, söz konusu plan deÄŸiÅŸikliÄŸinde üst kademe 1/25000 ölçekli nazım imar planına ve planların kademeli birliktelik ilkesine aykırılık oluÅŸturduÄŸu görülmüştür.  Plan notlarında, ticaret – turizm alanlarına iliÅŸkin ‘Parsel alanında tamamen ticaret kullanımı(yüzde 100) tercih edilebileceÄŸi gibi istenilmesi durumunda tamamen turizm kullanımı da  (yüzde 100) tercih edilebilir. Ä°ki kullanım türünün de parselde yer almasının öngörülmesi durumunda kullanım oranı mimari proje ve vaziyet planları ile belirlenir’ plan notu dikkat çekmektedir.  Söz konusu plan notu ile alan kullanımına iliÅŸkin kararların, mimari proje ve vaziyet planına bırakılarak belirsizlik yaratıldığı görülmektedir. Bu durum Mekânsal Planlar YönetmeliÄŸinin 4. Maddesine aykırılık oluÅŸturmaktadır.”


Toplam Görüntülenme : 15804
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!