Sobe Gazetesi 2024 - TOKİ Denetlenmiyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
TOKÄ° Denetlenmiyor

TOKÄ°  Denetlenmiyor

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Samsun’da yaÅŸanan sel felaketini  hatırlatarak Karabük’te bulunan TOKÄ° konutları için yetkilileri uyardı ve TOKÄ°’nin denetlenmesi gerektiÄŸini söyledi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan TOKÄ° kurumunun yetkilerinin denetim noktasında tartışılması gerektiÄŸini belirterek, “Bu sürece iliÅŸkin olarak TOKÄ°’nin uygulamalarına deÄŸinmek gerek, TOKÄ° nasıl bir kurum? TOKÄ° bakanlığın yetkilerini devralmış kamu kurumu niteliÄŸinde bir kurum, fakat hiçbir ÅŸekilde denetlenemeyen tek kurum. Yaptığı uygulamalar ve kullandığı yetkiler açısından baktığımızda endiÅŸe verici. Hem belediyelerin, hem bakanlığın yetkileri üzerinde yetkiler kullanan, planlama yapan, bir kurum haline gelmiÅŸ. Hatta daha ötesinde BaÅŸbakan’a baÄŸlı, özel ÅŸirket gibi iÅŸletilen bir kurum. Bunun hesabını verecek kiÅŸiler belli. BilindiÄŸi gibi, ÅŸu an Çevre ve Åžehircilik Bakanı olarak görev yürüten ErdoÄŸan Bayraktar TOKi BaÅŸkanıydı. Samsundaki yapılaÅŸmada kendisinin çok ciddi bir sorumluluÄŸu var” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Mesele binaların saÄŸlamlığı deÄŸil”

Hakkan, Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar’ın açıklamasına gönderme yaparak,    “Binalar ayakta duruyor” diyorlar ama insanlar ayakta deÄŸil maalesef. Çok acı ÅŸekilde vatandaÅŸlarımızı kaybettik dolayısıyla bu açıklamalrı çok yakışıksız ve samimiyetsiz buluyorum. Ä°mar kanunu açısından binaların saÄŸlam olduÄŸunu söyledi, burada ki mesele binaların saÄŸlamlığı ile ilgili deÄŸil, yer seçimi ve planlama hatalarından kaynaklı sorumluluktan kurtulmak için çok ucuz bir yol seçiyor, Kendisi inÅŸaat mühendisi fakat bunu göz göre göre söylemesi anlaşılır bir durum deÄŸil. Tüm kentlerde TOKÄ° konutlarını görüyoruz, dere yataklarına yapılıyor, neye dayanarak bu yerleri seçiyor. Binalar örnek binalar diye gösterdiler, geldiÄŸi nokta bu, plansızlık yanlış yer seçimi ve karşısındaki sorumsuzluk böyle sonuçlar doÄŸuruyor.”

“DSÄ° ne yapıyor?”

Mimarlar Odası Samsundaki 12 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirmesine neden olan sel felaketi üzerine TOKÄ° ile birlikte DSÄ°’ye de dikkat çekti. Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Ãœyesi, Ä°mran Karaman Samsundaki sel felaketine deÄŸinerek, DSÄ°’yi eleÅŸtirdi. Karaman, “DSÄ°’nin taÅŸkın planları vardı dere yataklarına iliÅŸkin, bu taÅŸkın planlarında da sanıyoruz bir kaydırma oluyor,  TaÅŸkın alanları plandan küçültülmeye baÅŸlanıyor ki bu dere yatakları konut alanına açılıyor. DSÄ° bu noktada ne yapıyor? TaÅŸkın alanları ile ilgili ne yapıyor?” sorularını yöneltti.

“TOKÄ° denetime muhtaç ”

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Bülent Batuman, TOKÄ°’nin kurum olarak, ve üretim açısından sorgulanması gerektiÄŸinin altını çizerek, şöyle konuÅŸtu:  “TOKÄ° konut üretimini salt niceliÄŸe indirgiyor. TOKÄ° konutlarının niteliksizliÄŸi, tek tipliÄŸi artık gazete köşelerinde mizah konusu yapılıyor. TOKÄ°’nin kamu kurumu niteliÄŸinde olması denetim dışı olmasını gerektirmez. Kamunun baÅŸka unsurları, bu tip yapıları denetleyebilir. TOKÄ° denetimden zaman içinde azade kılındı. 10 yıllık süre içerisinde TOKÄ°’nin yetkileri birdenbire artırılmadı, zaman içinde hızla 2003- 2004’ten baÅŸlayarak TOKÄ° baÅŸka bir çok kurumun yetkilerini üstlendi. Sahip olduÄŸu mal varlıklarını üstlendi. Åžimdi kimsenin denetleyemediÄŸi bir kurum. Bunun en tipik örneklerinden birisi yapı denetim örneÄŸi. TOKÄ° yapı denetiminden azade. Biliyorsunuz yapı denetimi depreme karşı 10 yıldır uyguladığımız, sıkıntıları da olan yalnız sıkıntılar olmasına raÄŸmen TOKÄ° bundan bile muaf. Muaf tutulmasının mantığı, zaten TOKÄ° kamu olduÄŸu için hiçbir hata yapmayacağı gibi inanılması güç bir argüman ve tabii Samsun’da olan da bunun aslında ne denli faciaya yatkın bir yaklaşım olduÄŸudur.”

Batuman, TOKÄ°’nin kamu kaynaklarını kullandığını hatırlatarak ÅŸunlara deÄŸindi:

“ BildiÄŸiniz gibi bir soru önergesine cevaben Çevre ve Åžehircilik Bakanı TOKÄ° ile ilgili açıklamalar yaptı. Bakanın açıkladığı rakamlara göre, yaklaşık 23 bin kiÅŸi dava açmış TOKÄ°’ye,  konutu geç teslim etmesinden dolayı. Yani dava açan kiÅŸi sayısı bu, yani 100 binden fazla nüfus anlamına geliyor. Ãœlkemizde sadece dava açanlardan bahsetsek 100 bin kiÅŸi TOKÄ°’nin maÄŸduru durumunda gibi bir rakamdan söz edilebilir, Bu davalara karşı ödenen tazminatların durumu da yaklaşık 100 milyon. Kamu kaynakları bu fütursuzluÄŸun ve plansızlığın tazmin edilmesi için ödeniyor. Ä°nsanlar ciddi ÅŸekilde maÄŸdur ediliyorlar ama buna dair yaklaşımda bir anlamda “parası neyse veririz” ÅŸeklinde. Bu kabul edilebilir bir yaklaşım deÄŸil. Dava açan insan sayısıdır bu rakamlar, dava açmayan,“ zaten alamadığım konutumu hiç alamayabilirim” “almakta olduÄŸum kira yardımını alamayabilirim”, “mahkemelerde mi sürüneceÄŸim? gibi kaygılarla dava açmayan bir sürü insan var, bunun tipik bir örneÄŸi aslında, Ankara’da Kuzey Ankara kent giriÅŸi projesi, bu proje 2007 yılında bitirilecekti. Böyle bir vaat vardı. Toplamda 7 yıldır evsiz durumdalar, ancak teslimi vaat edilen tarihten 5 yıl sonra dava açmaya karar verdiler. Böyle baktığınızda TOKÄ°’nin maÄŸdur ettiÄŸi insan sayısının çok daha fazla olduÄŸunu görebilirsiniz. Böyle baktığınızda bir de siyasi sonucu ortaya çıkıyor, Hükümet TOKÄ° ile yaptığı müthiÅŸ, iyi icraatın sonucunda halktan destek aldığını söylüyor ama aslında bunu tersten de okumak mümkün. TOKi aracılığıyla teslim edilmeyen konutlar aracılığıyla insanların rehin alındığını söylemekte mümkün.” 

Karabük uyarısı

Ali Hakkan Mimarlar Odası Ankara Åžubesine baÄŸlı temsilciliklerinin bulunduÄŸu alanlardaki konutları hatırlatarak, Karabük için uyardı ve ÅŸunları söyledi:TOKi’nin yapıldığı konut alanlarında, dere yatakları baÅŸka yerlere kaydırılarak, ya da kanallar açılarak bu alanlara, konutlar yapılıyor. Samsun’da feci ÅŸekilde can veren 12 yurttaşımız var. Bize baÄŸlı yirmiye yakın temsilciliÄŸimiz var. O bölgelerde de sorunlar bulunuyor, Karabük’te Vadinin tabanına yapılan konutlar tehlike oluÅŸturuyor.  2005’te bizim yine dava açtığımız alanlar mevcut. “Karabük’te Cennet Vadisi yükseliyor” diyorlar, doÄŸru, konutların yanındaki yol ile binalar arasındaki yükseklikte yedi kat var, yükseklik 30 metre. Burası bir akarsu yatağıydı. Biz bugünden yetkilileri uyarmak istiyoruz. Buralarda ciddi sorunlar yaÅŸanabilir.”


Toplam Görüntülenme : 81620
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!