Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ’yi korumanın yolu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geçiyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ’yi korumanın yolu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geçiyor

AOÇ’yi korumanın yolu Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan geçiyor

Meslek Örgütleri, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na UNESCO’ya baÅŸvur dedi.

Atatürk Orman ÇitliÄŸi’nin arazisine BaÅŸbakanlık binası yapılması tartışmaları sürerken, meslek örgütleri yakın zamanda UNESCO’ya baÅŸvuracaklarını ilan etmiÅŸlerdi. UNESCO baÅŸvurularının Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından yapılabiliyor olması nedeniyle AOÇ’nin kültürel peyzaj alanı olarak korunmasını talep eden Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve Peyzaj Mimarları Odası, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na bir yazı gönderdi. 

“konuyu UNESCO’ya ilet”

UNESCO’ya baÅŸvuruyu Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı yapabildiÄŸi için, Peyzaj Mimarları Odası ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, birlikte imza attıkları yazı ile Bakanlığa, AOÇ belgelerini UNESCO’ya ilet dedi.   Bakanlığa iletilen yazıda, Ankara’nın temiz hava koridoru olan AOÇ üzerinde BaÅŸbakanlık binası yapılmasının planlanmakta olduÄŸuna deÄŸinilerek, “Bu alan, birinci derece tarihi ve doÄŸal sit alanı olarak tescil edilmiÅŸ, ancak planlanan BaÅŸbakanlık binasının yapımı için sit derecesi düşürülmüştür. Halen doÄŸal ve tarihi sit özelliklerini içinde barındıran, hem ülke açısından hem de kentsel tarım konusundaki dünyadaki ender örneklerden olmasından kaynaklı Atatürk Orman ÇiftliÄŸinde BaÅŸbakanlık binasının yapılması planlama kriterleri açısından onarılmaz hasarlar açacaktır.” Ä°fadelerine yer verildi. 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve Peyzaj Mimarları Odası, AOÇ, “kültürel peyzaj” alanı olarak sadece Ankara için deÄŸil ülke ve dünya mirası açısından önemlidir, vurgusunu yaparak Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından, konunun UNESCO’ya iletilerek  “Kültürel Peyzaj Alanı” olarak tescil edilmesi için gereÄŸinin yapılmasını istedi. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde cevap vermesi bekleniyor.


Toplam Görüntülenme : 88148
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!