Sobe Gazetesi 2024 - Zamanında Samsun’da yapılaşmadan vazgeçilmiş
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Zamanında Samsun’da yapılaşmadan vazgeçilmiş

Zamanında Samsun’da yapılaÅŸmadan vazgeçilmiÅŸ

BaÅŸbakan Recep Tayip ErdoÄŸan’a suç duyurusunda bulunan Mimarlar Odası, deÄŸerlendirme ve önerilerinin zamanın kamu yönetimleri tarafından, dikkate alınarak Samsun’da bugün ölümlere neden olan yapılaÅŸmadan öncesinde vazgeçildiÄŸini açıkladı.

Mimarlar Odası, BaÅŸbakan Recep Tayip ErdoÄŸan’ın Samsundaki felaketinden sonra, meslek örgütlerine yönelik kullanmış olduÄŸu sözlerinden ötürü suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunu Samsun raporu ile birlikte basın açıklamasıyla duyuran Mimarlar Odası, yaptığı açıklamada “Meslek Örgütlerinin kamusal ve mesleki sorumlulukları gereÄŸi yaptıkları bu açıklamalardan rahatsız olduÄŸu anlaşılan BaÅŸbakan, partisinin 12 Temmuz 2012 tarihli Ä°l BaÅŸkanları Toplantısı’nda makamının ciddiyeti ve saygınlığı ile baÄŸdaÅŸmayan “ağır hakaretler” etmekte bir sakınca görmemiÅŸ ve Odalar politik rakipleriymiÅŸ gibi açıklamalarını sürdürmüştür. Hukuka inancımız gereÄŸi olarak 13 Temmuz 2012 tarihi itibariyle BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan hakkında “küfür ve hakaretleri” nedeniyle Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuÅŸtur” ifadelerine yer verdi.

“ErdoÄŸan Bayraktar inkâr ediyor”

Mimarlar Odası, Samsun’da 12 kiÅŸinin ölümü ile sonuçlanan sel felaketine giden süreci şöyle anlattı: “Samsun’da afetin yaÅŸandığı bölgede ilk yapılaÅŸma giriÅŸimi 1996 yılında gündeme gelmiÅŸ, Mimarlar Odası’nın deÄŸerlendirme ve önerileri zamanın kamu yönetimleri tarafından dikkate alınarak bu yapılaÅŸmadan vazgeçilmiÅŸtir.Daha sonra TOKÄ°’nin, Samsun BüyükÅŸehir Belediyesi ve Canik Belediyesi ile birlikte, ayrıcalıklı imar yetkilerini kullanarak, plan bütünlüğünü yok sayan, ÅŸehircilik ilkelerini dışlayan bir yaklaşımla hatalı yerleÅŸim kararları vermesi ve dere yatağına “Kuzey Yıldızı Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında konutlar yapması sonucu, bugün yaÅŸanan afete giden yol, bizzat kamu eliyle açılmıştır.Bu uygulamaların birinci derecede sorumlusu olan zamanın TOKÄ° BaÅŸkanı, ÅŸimdi Çevre ve Åžehircilik Bakanı olan ErdoÄŸan Bayraktar “suçluluk psikozu” içerisinde derenin istikametinin deÄŸiÅŸtirilerek dere yatağına konutlar yapıldığını inkâr etmekte ve kesinlikle hata yapılmadığını ifade edebilmektedir.”

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın, “ Dere kenarındaki bütün evlerin yıkılacağı” yönündeki açıklamalarının  da meslek örgütlerinin tespitlerini doÄŸrular nitelikte olduÄŸuna da vurgu yapan Mimarlar Odası “BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan’ın “TOKÄ°’nin Meslek Odaları tarafından uyarılmadığı” savının ise gerçekle uzaktan yakından bir alakası bulunmamaktadır. Ãœstelik dere yatağında binaların yapılmaması gerektiÄŸini herkes bilebilir. Bunun için mimar, mühendis veya plancı olmaya hiç gerek yoktur. Kaldı ki, ErdoÄŸan Bayraktar’ın bir “Kamu Kurumu BaÅŸkanı ve Bakan” olarak “Kuzey Yıldızı Kentsel Dönüşüm Projesi” konutlarının dere yatağına yapılmaması gerektiÄŸini bilmemesi söz konusu olamaz” dedi.

Mimarlar Odası daha önceden yapılan uyarıları şöyle açıkladı: “Afetin yaÅŸandığı Samsun’daki TOKÄ° yapılaÅŸmaları ile ilgili ise, 26 Ekim 2007 tarihinde “KENTSEL AFETLER KARÅžISINDA KENT” konulu panel ve 27-29 Kasım 2008 tarihleri arasında “SAMSUN KENT SEMPOZYUMU” düzenlenmiÅŸ ve toplantıya katılan uzmanlar tarafından “Samsun’da dere yataklarında planlanan yerleÅŸim alanlarının afetlere açık davetiye çıkardığı” vurgusu yapılmıştır. Sempozyum sonucunda hazırlanan “Kent Sempozyumu Bildiriler Kitabı” ise, 27 Åžubat 2009 tarihinde Samsun BüyükÅŸehir Belediyesi’ne ve Samsun ValiliÄŸi’ne gönderilmiÅŸtir.”

Mimarlar Odası Erdoğan Bayraktar ile görüştü

2008 yılında ErdoÄŸan Bayraktar TOKÄ° BaÅŸkanı olduÄŸu sırada, Mimarlar Odası adına bizzat Genel BaÅŸkan tarafından ziyaret edildiÄŸi ve ÅŸehircilikle ilgili kaygılar kendisine iletildiÄŸine de yer verilen açıklamada, TOKÄ°’nin uygulamalarını sorgulayan, sorunları tespit eden ve çözüm önerileri ortaya koyan pek çok panel, sempozyum ve basın açıklaması gerçekleÅŸtirilerek ve 2009 yılında hazırlanan “TOKÄ° Raporu” nun kamuoyu ile paylaşıldığına deÄŸinildi.

 

 

 


Toplam Görüntülenme : 72225
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!