GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
“Hasanoğlan onurumuzdur”

“Hasanoğlan onurumuzdur”

Tarihten bugüne gözkırpan Hasanoğlan, Restorasyon çalışmaları ile yıkılmaktan kurtarılıyor.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği'nin Mayıs 2009 tarihinde başlattığı ve meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, katılımıyla Hasanoğlan Çalışma Grubu'nun oluşturulması ve çabaları Hasanoğlan tarihinin gün yüzüne çıkmasında sonuç verdi. Hasanoğlan Çalışma gurubunun, Hasanoğlan’ı yıkılmaktan kurtarmak için birçok etkinliğe imza atması, sanatçı derneklerinin, meslek odalarının desteği, Gazi Şahin’i harekete geçirdi. Kendisi de Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunu olan Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin, yerleşkedeki onarım ve yenileme çalışmaları için belediye olanakları ile Kültür Bakanlığı'na başvurdu. Böylelikle Hasanoğlan taşıdığı tarih ile yeni bir tarihe adım atarak restorasyon çalışmaları başladı.

Hasanoğlan restorasyonu, açılış töreni, Hasanoğlan’ın tüm görkemiyle yeniden can bulmayı  bekleyen, anıtsal sinema salonunda gerçekleştirildi. Açılış törenine, Hasanoğlan’ı  tarihin sislerinden “ Hasanoğlan onurumuzdur” diye seslenerek günümüze çağıran, tüm kurum ve örgüt temsilcileri katıldı.  Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Elmadağ Belediyesi, ve Kültür Bakanlığı’ndan temsilcilerin katıldığı törende konuşmayı Deniz Akdal yaptı. 

Törende Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği adına konuşma yapan Deniz Akdal Hasanoğlan’ın yıkılmaya yüz tutmuş yapılarının tüm toplum için bir yüz karasına benzediğini vurgulayarak “Bugün burada bir altın tarih sayfası üzerine düşmüş kapkara külleri, toplumsal ayıpları kaldırıp atmak için toplanmış bulunuyoruz” şeklinde başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:   

“Hasanoğlan adı çevresinde hiç kapanmayacak yeni bir sayfa açmak için 2009 yılı yazında başlattığımız “Ot Yolalım, Yol Alalım” sloganlı çalışma, “Geçmişten Geleceğe Hasanoğlan’da İkinci Perde” gibi etkinlikler, Ankara’daki dört devlet üniversitesi eğitim fakültesi dekanını bir araya getiren, Gazi Üniversitesi, ODTÜ ve Ankara Üniversitesi’nde yapılan toplantılar, diğer meslek odaları ve derneklerin katılımıyla Hasanoğlan Çalışma Grubu’nun oluşturulması önemli adımlar oldu. Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği’nin kurulması ve kısa zamanda kamuoyunda sesini duyuracak bir etkinliğe ulaşması, Mimarlar Odası öncülüğünde yapılan yaz okuluyla, çalışmalar aralıksız sürdü. , Ancak, tüm bu çalışmaların sonuç verebilmesi noktasında Elmadağ Belediye Başkan,  kendisi de bu okulun mezunu olan Gazi Şahin çok önemli adımlar attı. Yapıların onarılmasında emeği geçecek herkesi kutluyoruz.”

Hasanoğlan Kültür Merkezi önerisi

Akdal, Hasanoğlan’ın tarihine de değinerek; “İkinci Dünya Savaşı’nın yokluk ve karanlık yıllarında, Anadolu çocukları, raylar üzerinde kalas taşıyarak, kayaları kırarak, çıplak elle kendi okullarını kendileri yaptıkları gibi kurdukları yapıları Hasanoğlan halkının da yararlanmasına açtılar”dedi. Akdal HAsanoğlan’ın yapılar onarıldıktan sonra bir kültür merkezi olabilmesi çaba gösterilmesi gerektiğinin de altını çizerek,  “Yapıların, Hasanoğlan halkı ve genç kuşakların üretken kültürel çalışmalarında kullanımına olanak sağlanmalı” dedi.


Toplam Görüntülenme : 77816
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Başkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaşma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan değişikliğinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. İdare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal Yerleşik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan Değişikliğini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Şubesi,  plan değişikliği yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman Çiftliği toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!