Sobe Gazetesi 2024 - Gökçek döneminin ayrıcalıklı imar hakkı veren Söğütözü Rezidans’ta yanlış karar, istinaftan döndü
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Gökçek döneminin ayrıcalıklı imar hakkı veren Söğütözü Rezidans’ta yanlış karar, istinaftan döndü

Gökçek döneminin ayrıcalıklı imar hakkı veren Söğütözü Rezidans’ta  yanlış karar, istinaftan döndü 

Yargı, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi manzaralı Söğütözü rezidanslarında kamu ve hukuka aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  Çankaya ilçesi, Söğütözü Mahallesi, 16136 ada, 7 parsel ile 16373 ada, 1 parsel taşınmaza iliÅŸkin yapılan 1/5000 ölçekli KDGPA sınırı, 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar Planı deÄŸiÅŸikliÄŸi ile 1/1000 ölçekli Uygulama Ä°mar Planı deÄŸiÅŸikliÄŸinin onayına dair Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisi'nin 14.02.2017 tarih ve 347 sayılı kararının iptali istemiyle dava açmış, dava da reddedilmiÅŸti.

Fikri takipten vazgeçmeyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, red kararını bir üst mahkemeye taşıdı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5.İdari Dava Dairesi istinaf incelemesinde davayı kabul ederek söz konusu planı iptal etti.

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan,  “Söğütözü’nde YDA inÅŸaat tarafından yapılan Söğütözü rezidans ve ofise açtığımız en son davada, bilirkiÅŸi raporlarında  emsal olarak yakın parselinde bulunan Togo Ä°kiz Kulelerinin yapılaÅŸma koÅŸulları örnek gösterilmiÅŸti ve sonuçta Togo ikiz Kulelerinin başına gelen Söğütözü rezidansın da başına geldi ve mahkeme kentsel dönüşüm alanı  sınırlarını iptal etti” dedi.

  

Söğütözü rezidans plan hikayesi  Ankara’nın ikinci Togo Vakası

 “Çukurambar sizlere ömür” diyen rant odaklı kentleÅŸme politikalarına  karşı mücadeleyi  hiç bırakmadık. 2011 yılından bu yana defalarca plan deÄŸiÅŸikliÄŸi ile ayrıcalıklı  emsal artışı ile Togo benzeri bir kent suçu örneÄŸi olan, mülkiyeti Türkiye Tarım Kredi Kooperatifler BirliÄŸi Genel Merkezinde olan ve kat karşılığı  YDA inÅŸaat tarafından yapılan  Söğütözü Rezidans’ında kentsel dönüşüm alan kararları  iptal edildi.  2017 de Gökçek döneminin ayrıcalıklı imar alanlarından olan plan deÄŸiÅŸikliÄŸine açtığımız dava reddedilince, davayı bir üst mahkemeye taşıdık. Ankara Bölge Ä°dare Mahkemesi 5. Ä°dari Dava Dairesi de planları iptal etti. BitmiÅŸ olan ve  kat mülkiyetinde olan tüm yapılar hukuka aykırı hale geldi” diyen Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Kamu yararına aykırı, parçacıl ve yoÄŸunluk artışı imar planları ile yapılan zenginleÅŸmenin örneklerinden sadece birisi Sögütözü rezidans planları. Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilerek, emsal artışı ve ayrıcalıklı imar haklarından yararlanılan söz konusu 16136 ada 7 parsel ile 16373 ada 1 parselin hikayesi aynı zamanda rantın hikayesidir. Bu rant hikayeleri ülkenin  varlıklarının nasıl zenginleÅŸme aracına dönüştüğünün göstergeleridir. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi için kanun hükmündeki 5 hektar (50 bin metrekare) ÅŸartının saÄŸlanabilmesi için birbiri ile komÅŸu olmayan farklı yerlerde ve  farklı mülkiyet sahiplerine ait ve farklı kullanımlı iki parsel olan  16136 ada 7 parsel ile 16373 ada 1 parsel  aynı kentsel dönüşüm sınırına dahil edildi. Mülkiyeti Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez BirliÄŸi’ne ait 49 bin 139 metrekare olan 16136 ada 7 parsel ile ÅŸahsa ait olan bin 774 metrekare olan 16373 ada 1 parselin toplam alanı 5 hektarı geçmesi saÄŸlanılarak ve kentsel dönüşüm ilan edilerek ayrıcalıklı haklarından yararlandırıldı.   2011 yılından bu yana tam 11 yıldır süreci yakından takip ederek yargıya taşıdık. Her plan iptalinden sonra hukuk arkadan dolanılarak yeni plan yapıldı. Kentsel dönüşüm sınırları içerisinde 16136 ada 7 parsel Merkezi iÅŸ alanı (MÄ°A) , ÅŸahıs mülkiyetinde olan anaokulu alanı da sosyo kültürel merkez alanı olarak plan onaylandı  ve 19 plan notu eklendi. Bu plan notları içerisinde tıpkı Togo ikiz kulelerinde olduÄŸu gibi örtük emsal verildi. Tarım Kredi Kooperatifleri merkezine ait alanda,  depo alanları, tesisat galerileri, tesisat katları, tesisat odaları, teknik hacimler, yangın kaçış koridorları, yangın merdivenleri, kat holleri, ana merdivenler, kolonadlar, arkadlar, kolonadlı saçaklar, bina içi yapılması yasa ve yönetmelikler ile zorunlu olan müştemilatlar, iç bahçeler, balkonlar, önü açık teraslar, sıfır sıfır kotunun altında oluÅŸacak bağımsız bölümler emsal dışı bırakılarak devasa bir inÅŸaat alanı verildi. MÄ°A kullanımlarının içinde konut rezidans kullanımlarının yer alabileceÄŸi de plan notlarına eklendi. Åžahısa ait olan Anaokulundan Sosyo kültürel merkez alanına dönüşen alanda, emsal 1.5‘a çıkarılarak metrekarede %110 artış yapıldı. Sosyal ve kültürel tesis alanı olarak planlanan 16373 ada 1 parselin ve üzerine yapılacak tesisin bedelsiz olarak kamu ve/veya kamu yararına çalışan dernek ve vakıflara terki halinde herhangi bir nüfus artışı içermeyen, emsal harici maksimum  %10 oranında konfor artışı yapılabilir plan notu eklendi. Böylece %10 konfor artışından yararlanılması için 16137 ada 1 parsel el deÄŸiÅŸtirdi  ve mülkiyet Süleymaniye Kültür ve Sanat EÄŸitim ve SaÄŸlık Vakfına geçti.”

“Rant kartellerine yönelik mücadelemiz devam edecek”  

Candan, şunları kaydetti:

“Tarım Kredi Kooperatiflerine ait olan alanda, 2010 yılında kat karşılığı inÅŸaat için çıkılan ihalede yolsuzluklar olduÄŸu suç duyurularının yapıldığı kamuoyunun gündemine düştüğünü, YDA inÅŸaat tarafından sürdürülen inÅŸaatların, hukuk arkadan dolanılarak tamamlandığını, daire fiyatlarının 10-15 milyon aralığında olduÄŸu bölgede hukuksuz ilan edilen kentsel dönüşümün ayrıcalıkları ile elde edilen emsal artışı ile büyük bir talan yapıldığının altını çizerek, 2017 yılında gerçekleÅŸen kentsel dönüşüm ilanı kararına açtığımız davada Ankara 8.Ä°dare Mahkemesi 2020 yılında davamızı reddetti. Mimarlar Odası olarak Ankara Åžubesi olarak Bölge Ä°dare Mahkemesi’ne baÅŸvurduk. BilirkiÅŸilerin verdiÄŸi rapora göre ayrıcalıklı imar hakkını onaylayan ve binalar bittiÄŸi için halka mal olduÄŸu, kazanılmış hak olduÄŸu ve çevredeki TOGO ikiz kuleleri gibi yapılaÅŸma yoÄŸunluÄŸunu emsal  göstererek bilirkiÅŸi raporuna istinaden davamızı reddeden 8.Ä°dare Mahkemesinin kararını Ankara Bölge Ä°dare Mahkemesi bozdu ve kentsel dönüşüm sınırı ilan edilmesinin iptaline karar verdi. Dayanağı kentsel dönüşüm ve geliÅŸim proje alanı ilanına yönelik iÅŸlem hukuka aykırı bulunduÄŸundan, bu iÅŸlem çerçevesinde tesis edilen 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında da hukuka uyarlık görülmemiÅŸtir diyerek çok önemli bir karara imza attı, rant kartellerine yönelik mücadelemiz devam edecek.”  


Toplam Görüntülenme : 13444
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!