Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar : Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, fabrikadan, rezidansa geçit yok!
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar : Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, fabrikadan, rezidansa geçit yok!

Mimarlar : Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, fabrikadan, rezidansa geçit yok!

LÄ°MAK’ın Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde  yapılaÅŸma isteÄŸine, bilirkiÅŸilerden ders niteliÄŸinde karar 
 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Atatürk  Orman ÇiftliÄŸi’nde,  Ã‡imento Fabrikası alanında  LÄ°MAK’ın  rezidans ,avm yapmasına olanak saÄŸlayan Çevre Åžehircilik Bakanlığı tarafından  yapılan imar planı deÄŸiÅŸikliÄŸini yargıya taşımıştı.  Davada bilirkiÅŸi raporu yayınlandı.  BilirkiÅŸiler Ankara 7. Ä°dare Mahkemesi’ne sundukları raporda,  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanlarına konut, ticaret ve sanayi kullanımlarına yer verilemeyeceÄŸini ve alanın Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ne geri kazandırılması gerektiÄŸini vurgulayarak, söz konusu plan deÄŸiÅŸikliklerinin hukuka aykırı olduÄŸunu bildirdi.


 
BilirkiÅŸilerden ders niteliÄŸinde  rapor
 
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanları Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına ve vasiyetine uygun ÅŸekilde kullanılıncaya kadar mücadelemiz devam edecek.  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde ki Çimento Fabrikası Ankara’nın imarı için Atatürk tarafından kurulmuÅŸtur.   Çimento Fabrikası neoliberal politikalarla  Ã¶nce özelleÅŸtirilmiÅŸ sonrada LÄ°MAK’a satılmıştır. LÄ°MAK Holding Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanlarında  Ã§imento fabrikası arazisine lüks konutlar ve dükkânlar yapılması için projeler hazırlamış ve Çevre Åžehircilik Bakanlığı’da yapılaÅŸmaya açılması için plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmıştı. Çevre Åžehircilik Bakanlığı, söz konusu alan olan Etimesgut Ä°lçesi Bahçekapı 3243 ada 7 nolu parsel ile Etimesgut Mahallesi 3243 ada 26 ve 38 nolu parsellerde,  1/10.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸi ile 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama Ä°mar Planı deÄŸiÅŸikliÄŸi yaparak Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanlarına rant projesinin önünü açmıştı.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak plan deÄŸiÅŸikliklerini yargıya taşıdık.   Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ne devredilmesi gereken alanı , talana açmaya çalışanlara en güzel cevap ise  yargı sürecinde  bilirkiÅŸilerden geldi. BilirkiÅŸiler ders niteliÄŸinde bir rapor sundu.”
 
Plan deÄŸiÅŸikliÄŸi hukuka aykırı,planlama alanı Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ne kazandırılmalıdır
 
Candan, bilirkiÅŸi raporunda,  yer alan “Dava konusu planlama alanına (Çimento fabrikasına) bitiÅŸik tarımsal üretim alanı tarımsal üretim alanı ve aÄŸaçlandırılacak alan kullanımları yer aldığı, AOÇ Atatürk’ün mirası olarak hazineye devrinden sonra zaman içerisinde mülkiyeti bir ÅŸekilde AOÇ dışına çıkmış dava konusu planlama alanı gibi aynı nitelikli alanların geri kazanımı yerine konut alanına dönüştürülmesi alanın bütünlüğünü bozacağı, halbuki 5524 sayılı kanun kapsamında AOÇ arazilerinde konut, ticaret ve sanayi kullanımlarına yer verilemeyeceÄŸi öngörüldüğü, dolayısıyla yasal mevzuata da aykırı planlama kararları verildiÄŸi görülmektedir. Bakanlık makamı oluru ile Etimesgut Ä°lçesi Bahçekapı 3243 ada 7 Nolu parsel ile Etimesgut Mahallesi 3243 ada 26 ve 38 Nolu parsellerde onaylanan 1/10.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸi ile 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama Ä°mar Planının üst ölçekli plana, ÅŸehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına, bölge ÅŸartlarına ve imar mevzuatına aykırılık teÅŸkil ettiÄŸi gibi mevcut yönetim-sosyal- eÄŸitim-spor tesisleri ve tarımsal üretim, araÅŸtırma ve geliÅŸtirme alanları ile birlikte hayvanat bahçesi, kent ormanı-aÄŸaçlandırma alanı fidanlık, park piknik, dinlenme eÄŸlence alanları, milli botanik bahçesi ve benzer iÅŸlevler ile uyumlu belirlenecek fonksiyon yerine kalıcı nüfus ve yapı yoÄŸunluÄŸu yaratılmasının olumsuz çevresel etkiler yaratacağı görüş ve kanaatine varılmıştır” ifadelerine dikkat çekti.
 
Çimento Fabrikası endüstri mirası olarak korunmalı, alan Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına uygun olarak aÄŸaçlandırılmalıdır
 
Candan, “5659 sayılı kanuna göre ve Sayıştay raporlarına göre kaynağı Atatürk Orman ÇiftliÄŸi olan alanlara konut ticaret yapılamaz. BilirkiÅŸiler de haklılığımızı verdikleri raporla tescil etmiÅŸtir. Bu plan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanları için bir katliamdır. BilirkiÅŸiler de, mahkemeye sundukları raporda amacı dışında kullanılan çimento fabrikası alanının nitelikli bir ÅŸekilde AOÇ’ye kazandırılması gerektiÄŸine dikkat çekmiÅŸtir. Çimento fabrikası endüstri mirası olarak korunmalı alana bir metrekare dahi yapılaÅŸma öngörmeden, alan Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına uygun olarak aÄŸaçlandırılmalıdır. LÄ°MAK alandaki yapılaÅŸma ve lüks konut ticaret iÅŸ merkezi ve her ÅŸey dahil rant alanı isteÄŸinden vazgeçmelidir ” diyerek sözlerini sonlandırdı. 


Toplam Görüntülenme : 10176
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!