Sobe Gazetesi 2024 - SIRA ATAKULEYE GELDİ : Yıkım Projesi hazır
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
SIRA ATAKULEYE GELDİ : Yıkım Projesi hazır

SIRA ATAKULEYE GELDİ : Yıkım Projesi hazır

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün düzenlediÄŸi basın toplantısı gündeminde Meclis Binası ve Atakule’ye yer verdi. Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ve Ankara Åžube Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan katıldı. 

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan Atakule’nin yıkılacağını söyledi. Hakkan, yıkıma itiraz ederek ÅŸunları söyledi: “Atakule 1989’da yarışma ile elde edilmiÅŸ bir proje, Ankara’nın baÅŸkent olduÄŸu gün açılışı yapıldı. Mimarlar Odası’nın da içinde yer aldığı süreçte yapı dalında ödül aldı. Åžimdi ise Atakule’nin AlışveriÅŸ merkezi olan kısmı yıkılıyor ve yerine farklı projeler hazırlanmış durumda.”

“Biz söylemiÅŸtik”

Hakkan, Ankara’da 28 tane AVM olduÄŸunu belirterek, farklı bir AVM gerçeÄŸine dikkat çekerek “ Bundan beÅŸ yıl önce AVM’lerin giderek birbirini yok edeceÄŸini söylemiÅŸtik, mevcut AVM’lerin baÅŸka bir ÅŸeye dönüşebileceÄŸi konusunda öngörülerimizi belirtmiÅŸtik. AVM’ler giderek yenisi açılıyor, 28 tane AVM bulunuyor Ankara’da. Bu kadarına ihtiyaç var mı tartışılır, buraya giden insanlar aynı insanlar. Atakule ilk AVM’dir, ardından Karum ve diÄŸerleri açıldı. Bunlar tüketim kültürünün de önünü açan projeler, daha çok üretime yönelik yapılaÅŸma süreçlerinin önünün açılması gerekiyor.” Dedi. Hakan bu konuda Emek Ä°nÅŸaat sürecini hatırlatarak, Müellifin muafakatı olmadan projelerin onaylanmamasını, bu konuda Çankaya Belediyesine yazı yazarak uyardıklarını söyledi.

“Atakule simgedir”

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan da Atakule’nin anıtsal bir formu olduÄŸunu belirterek ÅŸu ÅŸekilde deÄŸerlendirdi:  “Atakule DoÄŸal Sit alanı olan Botanik Parkı’nın üzerinde, yerleÅŸkesi çok önemli bir mevkide yerinin önemli olmasının yanında simgesel bir yapıdır. 6 bodrum kat yapılması düşünülen yeni projede -20.00 kotuna kadar inilebiliyor. Bu noktada, Botanik Parkını besleyen yeraltı sularına nasıl etkiliyor bakmak gerekli. Ekonomik ömrünü tamamlamamış  yapıların yık yap kültürü ile  ÅŸekillenmesi doÄŸru deÄŸil.”dedi.

“Yabancı mimar çiziyor, Türk mimar imzalıyor”

Candan, telif hakları konusuna da deÄŸinerek, mimarları da uyardı. Candan “Burada, telif hakları da önem taşıyor, heykeltıraşın nasıl telif hakkı varsa, eser bir yapı ise telif hakkı mimarındır. Mimarların da önemsediÄŸi haklardan biridir. Eserin telif hakkı devrediyorum dendiÄŸinde, devredilemez. Mimarının bilgisi olmadan Atakule’de herhangi bir ÅŸey yapılmasını doÄŸru bulmuyoruz. Meslekte bir taÅŸeronlaÅŸma da söz konusu, bu taÅŸeronlaÅŸma şöyle oluyor, yabancı mimarın imza yetkisi olmadığı için, yabancı mimar çiziyor Türk mimar imzalıyor. Bunlar kentin ÅŸekillenmesi açısından çok önemli, burada mimarları da uyarmak gerekiyor.”dedi.

TBMM Ek hizmet binası projesinde tahribat

Dikmen Caddesi’nde yapımı devam eden TBMM ek hizmet binası için projesinde tahribat olduÄŸunu söyledi. Candan Meclis ek hizmet binası sürecini ÅŸu ÅŸekilde aktardı: “ TBMM binası tıpkı Atakule gibi simgesel bir yapı. TBMM’nin görev binası Ankara’da. Holzmeister tarafından projelendirildi., Behruz Çinici tarafından yapılan ek hizmet binası da Holzmeister’in projesiyle bütünlük içinde kurgulandı. Ancak ÅŸimdiki kütüphane, arÅŸiv ve ziyaretçi kabul yeri olarak yapılan bina yarışmada birinci oldu.Yarışmada 3 katlı yapı olarak birinci olan yapı 6 -7 kata çıkarıldı. Bu doÄŸru deÄŸil, Mimarların ve kara veri,cilerin buna dikkat etmesi gerekli. 7 katlı aliyle Holzmeister’in yapsını ezen bir yaklaşım içerisinde. Yarışmanın da ruhuna aykırı bir ÅŸekilde, yapım aÅŸamasında tahribat yapılmış durumda. Meclis binasında, insan unsurunu içine katmayı hedefleyen bir yaklaşım vardır, bu Cumhuriyet’in katılım unsuru olarak mekana yansımasıdır. Bugün yapılan ise koskocaman bir duvar gibi görünen yapı. Yolun sonunda kocaman bir duvara çarpıyorsunuz. Bu duvar Meclisin yeni yapısı… Bu  duvar yapı hükümetin TBMM’de ben bilirim ben yaparım  katı tutumun binalara yansıması olarak deÄŸerlendirilebilir. Ä°htiyaca binaen 3 kat projeyi 6-7 kata çıkarıyoruz demek sadece komisyon üyelerinin meclis baÅŸkanının verebileceÄŸi bir karar deÄŸildir.” BaÅŸbakanın her alandaki tek adamcılığının   Meclis inÅŸaasına yansımadır.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ise Proje müelliflerini de eleÅŸtirdi. Hakkan, “ Bu yeni ek hizmet binası meclis binasını algılanamaz bir yapıya dönüştürüyor. Meclis hissedilemez durumda, meclisin siluetini yok eden, bizleri rahatsız eden bir yapı ile karşı karşıyayız 3 kattan çıkarılmış. Meclis binası projeleri ile ilgili çalışmamız olacak. Proje müellifleri de binayı üç kat yapmış, doÄŸru geldiÄŸimiz noktada üstüne beÅŸ kat daha çıkar meclisi eziyorlar, bu katlarla müellifleri de eleÅŸtirmek gerekiyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesi ile birlikte adım atarız

Hakkan Ankara’da BüyükÅŸehir Belediyesi’nin başı çektiÄŸi kentsel dönüşüm sürecine de deÄŸindi. Hakkan, “ Kentsel dönüşümde BüyükÅŸehir Belediyesi dört bölgeyi riskli alan ilan etti. Mamak, Hıdırlıktepe, Dikmen,Yenimahalle. Afet yasası ile ilgili hukuksuz bir sürecin iÅŸletildiÄŸini daha önce de söylemiÅŸtik. Kentsel dönüşüm sürecinde, haklar meselesi önemli. Barınma hakkını önemsiyoruz.  Belediye süreçte atacağı adımları iyi düşünmeli. Mimarlar Odası olarak, daha yaÅŸanılabilir projeler ve süreci kolaylaÅŸtırıcı adımları BüyükÅŸehir Belediyesi ile birlikte atabiliriz ama BüyükÅŸehir Belediyesi barınma hakkı konusunda adım atmak istemiyor” dedi.  

“Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı bizi çağırmadı”

Candan ise kentsel dönüşüm üzerine Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın iddialarını yanıtlayarak, “ Basına da yansıyan, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan, Mimarlar Odası’nı çağırdık gelmediler gibi açıklamalarda bulunuluyor. Böyle bir çaÄŸrıları yok. Biz tam tersine sürekli fikirlerimizi paylaşıyoruz, Mimarlar Odası’nın hiçbir çaÄŸrıya icabet etmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Afet yasası gündeme geldiÄŸinde konuyla ilgili bir rapor hazırladık. Rapor tüm milletvekillerine gönderildi. Milletvekillerinden tüm partilerden randevu alındı ve afet yasası konuÅŸuldu. Bize randevu talep etmemize raÄŸmen randevu vermeyen tek parti AKP’dir. Mimarlar Odası kamu yararına çalışan bir örgüt olduÄŸu için, ısrar etsek de sürecin içinde yer alamıyoruz. Åžimdi de çağırdık gelmediler demelerini etik bulmuyoruz.  ” ÅŸeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 108698
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!