Sobe Gazetesi 2024 - Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü’nde yangın
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü’nde yangın

Åžeker Fabrikası Genel Müdürlüğü’nde yangın

Türkiye Åžeker Fabrikaları’nın Genel Müdürlüğü’nde yangın çıktı. Mutfakta yemek yapımı sırasında çıktığı belirtilen yangın, çatıda baÅŸladı. Kısa sürede çatıyı saran yangında personelin yangını fark etmesi ve binanın tahliye edilmesiyle ölen ya da yaralanan olmadı.

Saatler sonra kontrol altına alınabilen yangında can kaybı yaşanmazken, yoğun duman arasında kalan itfaiye ekipleri zor anlar yaşadı. Kent merkezi de yangın sırasında dumana boğuldu.

Binanın Mimarı, Alman Mimar Paul Bonartz

MithatpaÅŸa Caddesinde bulunan, Cumhuriyet döneminin modernist çizgilerini taşıyan Türkiye Åžeker Fabrikası Genel Müdürlüğü, sade cephesi, ışıklı iç avlusu etrafında tasarlanan dikdörtgen projesi ile, dönemin aydınlanma sürecinin mekan yansımasının en önemli örneklerinden birisidir. 1950 yılında modernist yüksek ofis bloÄŸu tipolojisinde, cephede kullanılan taÅŸ kaplama kısımları 1940 yerel vurgularını sürdürmektedir. 

1950 li yıllarda,  tasarımı Alman Mimar Paul Bonartz’a ait olan yapının uygulama projeleri Ali Mukadder Çizer tarafından imzalanmış, 4 kat olarak yapılan bina 1969 yılında, Nezar Tansu ve Yüksel Onaran tarafından tadilatları projelendirmiÅŸtir. Binaya 3 kat daha eklenmiÅŸtir.

Binanın çatısında baÅŸlayan yangın,  bu tür önemli yapılara iliÅŸkin ciddi güvenlik önlemlerinin alınması gerektiÄŸini gündeme getirdi. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan ve Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan olay yerinde inceleme yaptı. Ä°ncelemeden sonra Binadaki yangınla ilgili, Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Sekreter  Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan, binanın  ülkemizde, Ä°kinci Dünya Savaşı sonrasında, yabancı mimarların tasarladığı önemli bir yapı olduÄŸunu, Binanın MithatpaÅŸa üzerinde, önemli bir konum üstlendiÄŸi, iç avlunun aydınlığının, cumhuriyetin ışığını yansıttığını ifade etti. Candan, yetkilileri Cumhuriyet dönemi yapılarının yoÄŸun olarak konumlandığı kent merkezindeki önemli yapılara yönelik yangın stratejisinin olması gerektiÄŸi, konusunda uyardı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan’da yerinde yaptıkları tespitte, Ankara’da geliÅŸigüzel yapılan üst geçitlerin bu tür  tehlikeli durumlarda, ciddi alan daralttığı, binanın köşesinde bulunan, üst geçitin bulunduÄŸu noktadan ciddi bir söndürme müdahalesi yapılamadığını” söyledi.


Toplam Görüntülenme : 82754
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!