Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlara Cezaevi kapıları kapalı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlara Cezaevi kapıları kapalı

Mimarlara Cezaevi kapıları kapalı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Mamak Askeri Cezaevi önüne giderek tespit gezisi yapmak istedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi 12 Eylül de baÅŸlatmış olduÄŸu Mamak Askeri Cezaevi Fikir proje yarışması kapsamında proje katılımcıları mimar ve mimarlık öğrencileri ile birlikte Mamak Askeri Cezaevi önündeydi. Ä°stanbul, Ä°zmir, EskiÅŸehir ve çevre illerden gelen Mimarlık öğrencileri ile birlikte Mamak Cezaevi önüne giden mimarlara Cezaevi’nin kapıları açılmadı.

Mimarlar, mimarlık öğrencileri ve Oda yönetiminin bulunduÄŸu iki otobüste Askeri Cezaevi’nin karşısında durduruldu. Cezaevi önüne gitmelerini polis engelledi. Cezaevi yetkilileri ile görüşen Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ve Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan cezaevi kapılarının tespit gezisi için açılmasını ve araziyi görmek istedi. Mimarlara Cezaevi’ne giriÅŸ izni çıkmadı. Ankara Åžube baÅŸkanı Ali Hakkan izin verilmemesine üzgün olduklarını belirterek “ bizim isteÄŸimiz cezaevini mimarlar, tanıklar ve öğrencilerle birlikte gezebilmekti. Mamak cezaevi proje fikir yarışması kapsamında yetkililer buna izin verebilirlerdi. Bizlere mevzuat gereÄŸi izin verilemeyeceÄŸini söylüyorlar baÅŸka bir gerekçe sunmuyorlar. Ama bugün deÄŸilse de yarın bu cezaevi’nin kapıları açılacaktır” dedi.

“HesaplaÅŸmada Sahici olmadıklarını gördük”

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan ise “ 12 Eylüle hesaplaÅŸmanın bir aracı olan Mamak Cezaevi yarışması ile mekansal bir hesaplaÅŸmayı baÅŸlattık. Yarışmaya katılanlarla birlikte  bugün  Mamak  Cezaevini gezmek istedik. 12 Eylüle  sahici hesaplaÅŸmak isteyenler, Cezaevi’nin kapılarını açarlardı.Bugün cezaevinin kapıları fikir üretmek isteyenlere kapatıldı. 12 Eylülle hesaplaÅŸmak isteyen hükümetin, gerçke yüzü ortaya çıktı sahici olmadıklarını bir kez daha gördük dedi. Mimarlar Odası’nın Mamak Proje Fikir yarışmasına destek vermeyenler, cezaevinin kapılarını açmayanlar tarihi bir fırsatı kaçırmışlar, hesaplaÅŸmada sahte olduklarını kanıtlamışlardır, tüm karşı koyuÅŸlara raÄŸmen  bu kapılar elbet bir gün açılacak ve Mamak Cezaevi tarihsel ve siyasal bellek mekanı olarak kentteki yerini alacak” Dedi.

“Mamak Cezaevi’ne Zirveden Bakış”

Mamak Askeri Cezaevi’nin kapısından geri çevrilen mimarlar, tanıklar ve öğrencilerle birlikte oda yönetimi Hüseyin Gazi dağının yolunu tuttu. Mamak Askeri Cezaevi yerleÅŸkesinin Hüseyin Gazi Dağının zirvesinden görülüyor olması sebebi ile Hüseyin Gazi Dağı  tercih edildi. Hüseyin Gazi’de çevre gezisi yaparak uzaktan da olsa Mamak Askeri Cezaevi’ni görme imkânı buldular. Kapıları açılmayan Cezaevi’ne kuÅŸbakışı bakan mimarlar yine Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin açtığı yarışma projesi ile ayakkabıcılar çarşısı olmaktan kurtarılarak, müzeye dönüştürülen ve  kamuya açılan Ulucanlar Cezaevi’ni gezmek üzere yola çıktı.

Hakkan, burada yaptığı açıklamada, "Öğrenciler, Mamak Askeri Cezaevi’ni göremedi,  Ulucanlar'ı görmek istediler, Ulucanlar Cezaevi’nde bulunmuÅŸ olan dönemin tanıklarıyla Ulucanları geziyoruz, öğrencilerin, geçmiÅŸteki yaÅŸanmışlıklara, mekânlar üzerinden sahip çıkmak isteÄŸine destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Mamak Askeri Cezaevi'ni göremeseler de, eza mekânlarında hücre hücredir." dedi.  

Tanıklarla Mamak Askeri Cezaevi

Mimarlar ve mimarlık öğrencileri Ulucanlar gezisini tanıklardan dinleyerek tamamladı. Farklı illerden gelen öğrenciler arasında Ulucanlar Cezaevi’ni ilk kez görenler de vardı. Ulucanlar Cezaevi gezisinin tamamlanmasının ardından Mimarlar Odası’na gelen öğrenciler, Mamak Askeri Cezaevi zihinsel harita atölyesi çalışmasına katıldı. Yapılan atölye çalışmasında tanıkları dinleyen öğrenciler tanıklara gezmelerine izin verilmeyen Mamak Cezaevi’nin mekânlarına dair sorular yöneltti. Gezi ve atölye çalışmasına katılan tanıklar arasında; Fevziye AltıntaÅŸ, Kanber AteÅŸ, Mustafa KantaÅŸ, Sema Tanal, Özgür Ovacık, Ela Dinçel, Hüseyin yer aldı.

Cezaevi’nde yaÅŸanmışlıklarını ve 12 Eylül dönemini anlatan tanıklardan Özgür Ovacık iÅŸkenceden mekanları göremez olduklarını belirterek, “ Mamak Cezaevi’nde 24 saatimiz farklı iÅŸkencelerle geçiyordu. Bir gün bir arkadaşıma bir ÅŸey anlatırken havalandırmada saÄŸdaki voleybol direkleri tarifini verdiÄŸimde ‘voleybol direÄŸi mi var?’ cevabını aldım. Voleybol direÄŸini göremeyecek kadar, mekanlara dikkat edemeyecek kadar bizi iÅŸkenceye maruz bırakıyorlardı.” Dedi. Ovacık bir diÄŸer anısını ise şöyle anlattı: “ Kadınlar koÄŸuÅŸuna gülüşmeler geliyor diye pencereden kurÅŸun dahi sıkmış olan, Mamak Cezaevi’nin iÅŸkenceci albayı Raci Tetik’in söylediÄŸi bir sözü asla unutmam, ‘Bana kalsa Mamak Cezaevi’ni tek kiÅŸilik cezaevi haline getiririm”. Kast ettiÄŸi; kendisine yetki verseler, cezaevine yeni glen olduÄŸu zaman bir önceki eskiden kalanı öldürmekti. Mamak Cezaevi’nde 9 yıl kaldım. Bir inanca baÄŸlı olduÄŸumuz için, dayanışma içinde bugünlere geldik” dedi.

Dönemin tanıklarından Fevziye AltıntaÅŸ görüş zamanlarında ailelerinin önünde dayak atıldığından bahsederek “Anne ve babaların önünde çocuklarının dövülmesi çok baÅŸka bir ÅŸey. Çünkü bir ÅŸey yapmak , engel olmak istiyorlar, olamıyorlar. Bu ailelere de iÅŸkence yapmanın baÅŸka bir yöntemiydi. Bu nedenle ailelerimize çoÄŸu zaman görüşlere gelmemelerini de üzülerek söylerdik.” Ä°fadeleriyle yaÅŸadıklarını anlattı.

“Darbe sürecindeki Ä°ÅŸkence yöntemleri dünyanın her yerinde aynı”

Mamak Cezaevi zihinsel harita atölyesinin çalışmaları sonunda söz alan, Tezcan KarakuÅŸ Candan ise Cezaevleri ve iÅŸkence mekânlarına dair ÅŸunları söyledi: “ Ä°ÅŸkence yapılan mekanlar ve iÅŸkence sistematiÄŸi, özellikle darbe yapılan ülkelerde aynı. Åžili’de de aynı Türkiye’de de. Ä°nsanın bir mahremi vardır, kendine özel bir ÅŸeyleri vardır. Tanıkların bahsettiÄŸi gibi cezaevine girenlerin ilk olarak her tarafı parmaklıklı kafeslere konmaları ve saÄŸdan sodan her taraftan görünür kılınmaları iktidarın, “ burada size ait bir ÅŸey yok” demesinin bir baÅŸka yolu bu size ait bir ÅŸey yok yani sizin bir özeliniz yok demek. Sağınıza da dönseniz, solunuza da dönseniz herkesin ortasındasınız. Kaşınızı da kaşısanız görürüz, bizim kontrolümüzdesiniz demenin mekansal yansımasıdır. Ä°nsandan kendine ait olanı almak için, kendisine ait bir benlik bırakmamak için yapılan, tasarlanan mekanlardır. Ä°ÅŸkencecilerde, bu açığa çıkmıştır, CIA tarafından panama okullarında eÄŸitim almışlardır. Onun için darbe dönemlerindeki iÅŸkence yöntemleri aynıdır, çünkü iÅŸkence yapanlar Panama’dan sınıf arkadaÅŸlarıdır” yorumunu yaptı.

Mamak Cezaevi Fikir proje yarışmasına başvurular devam ediyor, ödüller 12 martta sahiplerini bulacak..


Toplam Görüntülenme : 88921
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!