Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar Odası Savunma Bakanlığı’na dava açmaya hazırlanıyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar Odası Savunma Bakanlığı’na dava açmaya hazırlanıyor

Mimarlar Odası Savunma Bakanlığı’na dava açmaya hazırlanıyor

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin bugün gerçekleÅŸtirdiÄŸi rutin basın toplantısında Mamak Askeri Cezaevi, AOÇ ve ulaşımı gündemine aldı. Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ve Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan katıldı.

Mamak Askeri Cezaevi proje fikir yarışması kapsamında, geçtiÄŸimiz hafta mimarlar, Mamak cezaevi önüne giderek kapıların açılması talebinde bulundu. Cezaevi kapısından geri çevrilen mimarlar, Milli Savunma Bakanlığı’na dava açmaya hazırlanıyor. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan Cezaevi’ni gezme taleplerine iliÅŸkin olarak izin verilmemesini anlaşılmaz olarak niteledi. Hakkan şöyle konuÅŸtu: “ Mamak Askeri Cezaevi’ni geçtiÄŸimiz hafta, içlerinde ÅŸehir dışından gelen öğrencilerin bulunduÄŸu, duyarlı, heyecanlı ve dinamik bir ekiple gezmek istedik. Ä°zin verilmedi. Mamak Cezaevi önüne gittiÄŸimizde, kışla komutanı, komutanlarını aradı, Ä°zin alınmadığı için, mevzuata uygun olmaması gerekçesiyle izin verilemeyeceÄŸini ilettiler. Ä°zin alamadığınız için giremediÄŸiniz gerekçesi çok anlaşılmaz, biz izin yazısını yazdık. Milli Savunma Bakanlığı’da izin yazımızı görmezden gelen izin almamız gerektiÄŸi ÅŸeklinde bir madde ile karşı çıktı. Buna dava açma kararı aldık. Mamak Cezaevi’nde gezi yapamadığımızdan, Hüseyin Gazi’ye gittik ve öğrencilerle, Hüseyin Gazi dağından bölge uzaktan da olsa tespit edildi, fotoÄŸraf alındı. Sonrasında çoÄŸu Ä°stanbul’dan gelen öğrenciler, tanıklarla anılar üzerinden deÄŸerlendirme yaptı. “Bu süreci yaÅŸamadık sadece filmlerden izledik ama küçük dokunuÅŸlarımızla bir ÅŸey ifade edebilmek için buradayız” dediler, öğrencilerin bu heyecanı bizim için anlamlı. Bu süreçte 12 Eylül ile hesaplaÅŸmak üzere mecliste komisyonlar toplanıyor ama bizlere izin vermeyerek tarihi bir fırsatı kaçırdıklarını düşünüyoruz. Biliyorsunuz, farklı kesimlerden de Sanayi Ä°ÅŸ adamlarından da Mamak Cezaevi konusunda bize destek geldi. Mimarlar Odası’nın önemli bir ÅŸey yaptığı fırsatın kaçırılmaması gerektiÄŸini söylediler.”  

“Elinizin altındaki hukuka göre davranın”

Tezcan KarakuÅŸ Candan ise Mamak Askeri Cezaevi kapılarının mimarlara açılmamasına tepkiliydi. Candan tepkisini ÅŸu sözlerle dile getirdi:  “Mimarlar Odası’nın etkinlikleri, açıklamaları galiba hükümeti rahatsız ediyor ve kendi koydukları hukuk kurallarını da hiçe sayarak bizimle yazışmalar yapıyorlar. Ä°zin vermedik diyorlar, bir örneÄŸi Milli Savunma Bakanlığı. Kendilerine hatırlatalım, açıp okusunlar; Anayasa’nın 135. maddesine göre 6235 sayılı TMMOB kanuna göre; kamu kurumu niteliÄŸinde meslek örgütüyüz. Herhangi bir sivil toplum örgütü ve dernek deÄŸiliz. Her izin vermediklerinde bunu hatırlatıyoruz. Ä°zin vermek durumunda kalıyorlar.”

Candan, hükümete ve Mamak Cezaevi’nin kapılarını kapatanlara seslenerek “Bizi sevmeyebilirsiniz. Söylediklerimiz hoÅŸunuza gitmeyebilir, tavırlarımız, kamu yararını savunmamız ve toplum yararına açıklamalar yapmamız da hoÅŸunuza gitmeyebilir ama hukuka göre davranmak durumundasınız. Ellerinizin altındaki hukuka göre davranmak zorundasınız. Bunu hatırlatmak bizim görevimiz, Milli Savunma Bakanlığı’na dava açıyoruz. Çünkü izin alınır, verilir gibi gerekçesiz izin verilmemesini doÄŸru bulmuyoruz. Hukukun dışına Bakan da olsa baÅŸbakan da olsa çıkmamalı. Milli Savunma Bakanlığı’na hatırlatmak gerekli; Mimarlar Odası inceleme yapak için giriyordur bir mekâna, bu idarelerin keyfiyeti ile ilgili bir durum deÄŸildir. Sincan F tipi cezaevinde de inceleme yaptık. Zaten teknik inceleme gezisine katılacak herkesin isimleri, kimlik bilgileri gezi öncesinde isteniyor. Herhangi bir güvenlik sorunu oluÅŸturacak durum söz konusu olmuyor. CumhurbaÅŸkanlığı’nın müzesini de elçilik yapılarını da geziyoruz, giremediÄŸimiz bir yer yok. Hukuksal yolla o kapıların açılmasını zorlayacağız.”

Candan, Mamak Askeri Cezaevi’nde bulunmuÅŸ tanıklarla öğrenci buluÅŸmasının çok duygusal anlara sahne olduÄŸunu söyleyerek, “Cezaevi’nde yatan tanıklar yarışmacılara ‘biz cezaevine girdiÄŸimizde sizden daha küçüktük, ama bütün ülkeyi dönüştürme hayallerimiz vardı’ demesi proje fikir yarışmasına katılan 19 -20yaşındaki gençleri etkiledi. Cezaevine 18 yaşında girmiÅŸ tanıklar vardı.  Ã–ÄŸrenciler ve tanıkların buluÅŸması oldukça duygusal anları yaÅŸattı bizlere. Mamak Askeri Cezaevi Proje Fikir yarışması  devam edecek, ödüller 12 Martta verilecek. 12 Eylül’den 12 Mart’a faklı bir süreci de paylaÅŸarak proje yarışmasını  hayata geçirmeyi  Ã¶ngörüyoruz. Ali Hakkan’ın da ifade ettiÄŸi gibi Mamak Cezaevi’nin kapılarının açılmaması gerçekten tarihi bir fırsatı kaçırmaktır. Ayrıca Hükümetin derdi ve niyeti 12 Eylül ile hesaplaÅŸmak deÄŸil. 12 eylül ile hesaplaÅŸmalarını beklemek hiç mümkün deÄŸil. 12 Eylül den daha öte uygulamalar yapmaktalar” dedi.

AOÇ hayvanat bahçesi alanı büyüyor

Tezcan KarakuÅŸ Candan, AOÇ sürecine iliÅŸkin olarak “ BilindiÄŸi gibi BüyükÅŸehir Belediye meclisinde hayvanat bahçesi ile ilgili alanın 7 kat büyütülmesine dair bir karar onaylandı ve bu sürecin hızlı ÅŸekilde yapılmasının bir nedeni var. Süreç şöyle geliÅŸiyor;  proje koruma kuruluna gidiyor, koruma kurulu kabul etmiyor ve bir projenin meclis kararının gelmesi gerektiÄŸini söylüyor. Hızlıca olaÄŸanüstü toplantı yapılıyor. BüyükÅŸehir Belediyesi konuyu gündeme getiriyor. Alanın geniÅŸletilmesine iliÅŸkin sabah toplantı yapıyorlar, komisyona devrediyorlar, aynı gün öğleden sonra tekrar toplanıyorlar, komisyon, o kadar donanımlı bir komisyon ki hemen bir saatte deÄŸerlendiriyor. Hemen meclisin gündemine geliyor, kabul ediyor sonrasında tekrar koruma kuruluna gidiyor. Muhtemelen de önümüzdeki hafta BüyükÅŸehir Belediye meclisinin toplantısına gelerek kabul edilecek. Kabul edilmesini bekliyoruz mücadelemiz devam ediyor. AOÇ ile ilgili talan devam ettiÄŸi sürece kampanyamız ve mücadelemiz devam edecek” yorumunu yaptı.  

“Cami projesinde mekan yanlış”

AOÇ arazisinde bulunan camii projesine deÄŸinen Candan, dava açtıklarını hatırlatarak, “ önümüzdeki günlerde bölgede Camii projesinin yapılacağı alanda bilirkiÅŸi keÅŸfi yapılacak. Açtığımız davaya Camii yaÅŸatma ve yardımlaÅŸma derneÄŸi ilginç bir ÅŸekilde müdahil olmak istedi. Burada ne yapılmak istendiÄŸini tahmin ediyoruz, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi herkesin dini inancına saygılıdır, ibadetini yapmak isteyen herkesin istediÄŸi mekânsal ölçütlerde ibadetini yapmasını uygun görür. Önemli olan uygun alan ve mekânın seçilmesidir. AOÇ’deki kullanılmak istenen arazi yeÅŸil alandır. Seçilen alan, yerleÅŸim bölgesine yürüyerek ulaÅŸma mesafesinde deÄŸildir. Halkı yoracak bir ulaşım aksı içerisindedir ve yaya ulaşımı yoktur bölgenin. AOÇ gibi özellikle birinci derece doÄŸal ve tarihi sit alanı içerisinde bulunan 1/10.000’lik plana göre bu alanın üzerinde böyle bir talebin olmaması gerekiyor.Ä°nsanların ibadetlerini yeÅŸil alan dışında, planlanmış, tasarlanmış yerlerde yerine getirmelerini isteriz. YeÅŸil alanların talan edilerek, camiinin orada yapılmasını doÄŸru bulmuyoruz,  alanın deÄŸiÅŸtirilmesi gerekiyor ve daha iyi bir mekânda caminin yapılması gerekiyor. Orada, yaya aksının olmadığı yerde camii yapılması karşıdan karşıya geçiÅŸlerde çok fazla trafik kazasına da neden olacaktır.” Åžeklinde konuÅŸtu.  

AOÇ’de 35 bin imza toplandı

Ali Hakkan yeÅŸil alanda yapılacak olan camii projesine iliÅŸkin “ Projenin yapılması için sekiz bin de imza toplanmış, keÅŸke sekiz bin duyarlı vatandaşın, caminin nerede yapıldığına dair de duyarlılıkları olsaydı. Bu duyarlılıklarını baÅŸka yerler için de gösterselerdi. Ä°statistiklere göre Ankara’da 2817 tane camii var, daha ilginci, 28 tane tiyatro binası, bir tane  güzel sanat galerisi, okul sayıları ise içler acısı. Nüfusa kıyasla ilköğretim 1007 tane var. SaÄŸlık Bakanlığı ve EÄŸitim Bakanlığı bütçesine baktığımızda ise Diyanet Ä°ÅŸlerinin bütçesi ile arada iki katı ve fazlası farklar olduÄŸu basına da yansımıştı. Bölge açısından, camiye ihtiyaç olabilir ama yapıldığı yere bakmalı ve  baÅŸka ÅŸeylere de bakmalı. Ankara’da bir tane opera salonu yok. Bugün opera diye geçen yer sergievi olarak yapılmıştı, sonradan dönüştü. Ä°ki tane opera projesi var ortada hala temelleri asılı ÅŸekilde yatıyor, insanlar biraz buna da sahip çıkmalı. Operası olmayan tek baÅŸkent Ankara’dır. Ä°mza önemli ise 35 bin imza ile AOÇ’deki talanın engellenmesi için imza kampanyamız devam ediyor. ” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Yapılan toplantıda Candan yerel yönetimler ve 2014 yılında yapılması planlanan seçim süreçlerine deÄŸindi. Candan, “ Yerel yönetim seçimleri Mart 2014 yılında yapılacak. Bugünlerde görüşülen BüyükÅŸehir Belediye Kanunu önemli. Ä°ktidar yerel yönetimlerin hepsini ele geçirmeye yönelik bir belediye kanunu çıkartmak üzere, yerel katılımı  bitiren ve merkezi iktidarı yerelde güçlendiren bir sistemin alt yapısını öngörmekte. Belediye kanunu için Ä°htiyaç deniyor, yalnız hükümet kendi ihtiyaçlarına göre hareket ediyor, zaten toplumun ihtiyaçları üzerinden geliÅŸtirilmiÅŸ bir kanun sitemi bugüne kadar görülmedi. Kanun yapma açısından antidemokratik bir süreç görüyoruz. BüyükÅŸehir Belediye kanununa karşıyız, bizim açımızdan yerel seçimler önemli. Yerel seçimlerin Mimarlar Odası açısından hep bir ağırlığı vardır, muhtemelen bu yerel seçimlerde Mimarlar Odası’nın ÅŸubeleri aktif bir rol oynayacak ve tavır belirleyecek. Çünkü kente dair talan, yerel eliyle yapılmaya baÅŸladı ve meslek alanımızı daraltan uygulamalar, yerel yönetimler üzerinden yapılmaya baÅŸlandı. Dolayısıyla yerel yönetimlere yönelik bir kampanya içerisinde olacağız. AKP iktidarının yerel yönetimlerinin kenti talan etmesi ve yaÅŸanmaz hale getirmesine karşı; bizler meslektaÅŸlarımızla insanların saÄŸlıklı bir çevrede yaÅŸama hakkını ve katılımcı bir yerel yönetim oluÅŸmasındaki talebimizi daha güçlü bir ÅŸekilde ifade edeceÄŸiz” dedi.

Hakkan: Belediye Başkanı ısrarlı

Hakkan, BüyükÅŸehir Belediyesi’nin Ankara’ya metrobüs atağına tepki göstererek ÅŸunları söyledi:  “ Ankara’daki ulaşım üzerine epeyce ÅŸey söyledik ama BüyükÅŸehir Belediyesi ısrarlı. 250 tane metrobüs ile ulaşım sorununu çözmenin mümkün olmadığını söylemek isteriz. ÇözmeyeceÄŸini biliyoruz. Asıl yapacağı iÅŸleri yapmayan bir Belediye BaÅŸkanı bu tür geçici çözümlerle aslında Ankara kentinin ulaşımını daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. BütünÅŸehir yasası ile ilgili olarak ise Ankara çeperlerinde ciddi deÄŸiÅŸiklikler olacak, köy yerleÅŸim alanları mahalleye dönüşerek, kentsel dönüşüm alanları ve rant yaratacak alanların önünü açıyor. Tartışmalı bir konu. Yerel yönetimler için de Ankara ölçeÄŸinde belediyeleri yakından izleyen tek kurumuz Mimarlar Odası olarak. Belediye meclislerini, aldıkları kararları bütçelerini inceliyoruz ve deÄŸerlendirmeler yapıyoruz. Her belediye ne söylemiÅŸ ne yapmış takip ediyoruz paylaÅŸacağız yakında, olumlu ve olumsuz hepsini kamuoyu ile paylaÅŸacağız”

“özür dilemek yetmez”

Yapılan basın toplantısında bir gazetecinin kentsel dönüşümdeki son geliÅŸmeleri nasıl deÄŸerlendirdikleri sorusu üzerine, Tezcan KarakuÅŸ Candan ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı: “Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Kuzey Ankara Kent GiriÅŸi bölgesindeki kentsel dönüşüme iliÅŸkin özür diledi ve hatasını kabul etti. Özür dilemek yetmez ortada bir hak kaybı var. Åžu anda kentsel dönüşüm ile ilgili 21 bin dava açıldı. Kentsel dönüşüm süreci ile birlikte davalar da devam edecek gibi görünüyor. Bu kentsel dönüşüm sürecinin ele alınış biçiminin yanlış olduÄŸunu ortaya koyuyor. Tabii ki yenileme sürecine ihtiyaç var, insanların daha saÄŸlıklı konutlar da yaÅŸamasını herkes istiyor ama özellikle gelir durumu düşük insanları ÅŸehir dışına iterek, kenti daha asil bir noktaya getirerek insanları yerinden etme doÄŸru deÄŸildir. Bunun makul ÅŸekilde insanların yaÅŸadıkları yerde, doydukları yerde yaÅŸamalarına olanak saÄŸlayacak ÅŸekilde çözülmesi gerekir. Meslek odaları gibi kuruluÅŸların alanların da deneyimli kuruluÅŸlarında bu sürecin içinde durması gerekir. Siz meslek odalarını sürecin dışına iterseniz toplum yararına uygulama yapacağım derseniz, yapamazsınız. EÄŸer toplum yararına ise yaptığınız kentsel dönüşüm, toplumda içinde olacak.”  


Toplam Görüntülenme : 116703
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!