Sobe Gazetesi 2024 - TMMOB Mimarlar Odası 43. Dönem 1. Merkez Danışma Kurulu Sonuç Bildirisi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
TMMOB Mimarlar Odası 43. Dönem 1. Merkez Danışma Kurulu Sonuç Bildirisi

TMMOB Mimarlar Odası 43. Dönem 1. Merkez Danışma Kurulu Sonuç Bildirisi

23-24 Kasım 2012 tarihlerinde Mersin’de toplanan TMMOB Mimarlar Odası 43. Dönem 1. Danışma Kurulu’nda toplumsal, örgütsel ve mesleki gündem konuları deÄŸerlendirilmiÅŸ; siyasal iktidarca basına servis edilen, örgütsel yapımızı ortadan kaldırmaya yönelik olarak hazırlanan, içerisinde TMMOB Kanunu da bulunan 11 adet kanunda deÄŸiÅŸiklik yapılmasını içeren “Torba Yasa” niteliÄŸindeki “Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yasa Taslağı” giriÅŸiminin durdurulması için TMMOB bütünlüğünde baÅŸlatılan çalışmalar baÄŸlamında ülkemiz kamuoyu, meslektaÅŸlarımız ve demokratik örgütlerle birlikte bir mücadele kampanyasının etkin bir ÅŸekilde sürdürülmesi kararlaÅŸtırılmıştır.

Bu çerçevede Danışma Kurulumuzda yapılan tespit ve değerlendirmeler ışığında hazırlanan belli başlı görüş ve önerileri bilgilerinize sunuyoruz:

Ãœlkemizde hukuksuzluÄŸun ve demokrasi karşıtlığının “ilke” haline geldiÄŸi ve rejimin giderek daha da otoriterleÅŸtiÄŸi bir dönemden geçmekteyiz. 12 Haziran Seçimleri sürecinde çıkarılan KHK’lerle bütün meslek örgütlerini ve sivil-demokratik örgütleri de kapsayacak ÅŸekilde “tasfiye ve sindirme” operasyonları hız kazanırken; aynı zamanda yurt sathında yaÄŸmanın engelsiz sürdürülmesi için radikal adımlar atılmış ve atılmaya devam edilmektedir.

Türkiye’deki imar faaliyetlerine iliÅŸkin tüm yapı üretim sürecinin, demokratik katılım mekanizmaları dışlanarak, yerel yönetimleri de iÅŸlevsizleÅŸtirecek ÅŸekilde, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na baÄŸlanması ve adeta Bakanlığın “Türkiye Belediye BaÅŸkanlığı”na dönüştürülmesi; ülkemizdeki “otoriter yaklaşımın” yeni adımları olmuÅŸtur.

Ãœlkemiz kaynaklarını, “sıcak para” giriÅŸinin sürekliliÄŸini saÄŸlamaya yönelik olarak mali sermayenin ve iktidar çevresine kümelenmiÅŸ bir avuç sermaye grubunun emrine sunan AKP iktidarı; bu amaçla TBMM’deki oy çokluÄŸuna baÄŸlı olarak “mimarlık ve ÅŸehircilik ilkeleri” ile baÄŸdaÅŸmayan pek çok “yasa” çıkararak yürürlüğe sokmaktadır.

2B arazileri ve HES’lerle baÅŸlatılan bu yaÄŸma süreci, kamuoyunun yoÄŸun tepkilerine raÄŸmen afet gerekçesiyle 6306 Sayılı “Kentsel Dönüşüm Yasası” ve daha sonra çıkarılan “BüyükÅŸehir Yasası” ile sürdürülmüştür.

Son olarak gündeme getirilen “Torba Yasa Taslağı” ile ÅŸimdi sıranın kıyılar, kırsal alanlar, meralar ve dönüşüm sürecinin engelsiz atlatılmasına yönelik diÄŸer düzenlemelere geldiÄŸi anlaşılmaktadır. “Taslak” ile yapılan deÄŸiÅŸikliklerde bu alanlar, kısmî imar aflarını da içerecek ÅŸekilde yapılaÅŸmaya açılmakta ve halkın ortak varlığına el konulmaktadır.

Taslağın asıl gerekçesi olan “Yapı Denetimi” baÄŸlamında yapılan düzenleme ile kentsel dönüşüm uygulamalarına yönelik olarak, “teknik danışmanlık” adı altında teknik taÅŸeronların oluÅŸturulması hedeflenmektedir. Meslek hukukumuz açısından kabul edilemez nitelikte çeÅŸitli yetkilerle donatılan bu kuruluÅŸların iÅŸlevlerini engelsiz bir biçimde yapmasının saÄŸlanması için de imar yasası ve diÄŸer mevzuat deÄŸiÅŸiklikleri “Taslak” kapsamı içine alınmıştır.

DoÄŸrudan mesleÄŸimizi ve örgütselliÄŸimizi ilgilendiren Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) ve TMMOB Kanunu bu “Torba Yasa” kapsamında deÄŸiÅŸtirilmek istenmektedir.

FSEK ile ilgili değişiklikleri içeren taslağın 51 ve 52. maddelerinde;

  • “Görev, yetki ve sorumlulukları Bakanlık tarafından çıkarılacak Yönetmelikle belirlenen ve yerel yönetimler bünyesinde kurulan mimari estetik kurullarca özgün fikir ifade ettiÄŸine karar verilen ve tescil edilen mimari proje, tasarım ve maketler eser kapsamına alınacağı”
  • “Yapı sahibi vefat ettiÄŸinde telif hakkının son bulacağı” belirtilmek suretiyle mesleÄŸin özgün yapısına açık ve pervasız bir saldırı niteliÄŸinde bir deÄŸiÅŸiklik önerilmektedir.

Cumhuriyet dönemi modern mimari mirasımızın ve mimarlık kültürümüzün yok edilmesine kaynaklık edecek bu giriÅŸime ve aslî haklarımız olan telif ve müelliflik haklarımızı yok sayan bu yaklaşımın mutlaka durdurulması gerekiyor.

TMMOB’nin KHK’lerle Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na baÄŸlı iÅŸlevsiz bir “müdürlük” haline getirilme süreci, bu deÄŸiÅŸiklikle meslek örgütlerinin aslî niteliklerine yönelik bir biçim kazanmıştır. TMMOB ve baÄŸlı Odalar, yapısal olarak bir yandan parçalanmakta ve dağıtılmakta, diÄŸer yandan “piyasalaÅŸtırılmaya” çalışılmaktadır.

TMMOB ve Odaların görüşü alınmadan, baÅŸka bir kanun adı altında Anayasa’ya açık aykırılıklar içeren bir düzenlemenin yapılması hukuksuzluÄŸun boyutları bakımından ibret vericidir. Bu düzenleme hem “torba” niteliÄŸi, hem de yangından mal kaçırırcasına hızla yapılan hazırlık süreci açısında suçu “ikrar” etmektedir.

Çünkü TMMOB ve Meslek Odaları ülkemizdeki toplumsal-kentsel demokratik muhalefetin başat unsuru olarak halen baskılara direnmekte, toplum sözcülüğü görevini sürdürmektedir.

Siyasal iktidar “otoriter ve yaÄŸmacı” yaklaşımının bir sonucu olarak bütün toplum kesimlerini “zapturapt” altına almak isterken; toplumsal barışı, kardeÅŸlik duygularını ve birarada yaÅŸamı zedeleyen uygulamalara hız vermektedir. Her türlü demokratik talebi zorla bastırmak suretiyle kamuoyunda “iktidarının mutlak olduÄŸu” yanılgısını yaratmaktadır. Oysa ülkemizde “demokratik, özgür ve barışın egemen olduÄŸu bir ülke” talebi giderek daha kapsamlı bir ÅŸekilde dile getirilmektedir.

SALDIRI, TÜM YAŞAM ALANLARIMIZA ve MESLEĞİMİZE YÖNELİKTİR!

TMMOB Mimarlar Odası 26 Åžubesi ile birlikte, bu süreci durdurmak için TMMOB koordinatörlüğünde baÅŸlatılan mücadele sürecinin yaygınlaÅŸtırılarak sürdürülmesi için kararlılığını ve kendi birikiminin bir ifadesi olan “Mimarlar Odası Toplum Hizmetinde, Toplum Hizmetinde Mimarlık” hedefinden asla vazgeçmeyeceÄŸini bir kez daha vurgulamaktadır.

KAMU VE TOPLUM YARARINI YOK SAYAN;
KENTLERÄ°MÄ°ZE, KIYILARIMIZA, MERALARIMIZA ve KIRSAL ALANLARIMIZA,
MESLEKLERİMİZE VE TOPLUMSAL- KENTSEL DEMOKRATİK HAKLARIN SAVUNUCUSU ÖRGÜTLÜ BİRLİĞİMİZE YÖNELİK
SALDIRI NÄ°TELİĞİNDEKÄ° “TORBA” YASA GÄ°RİŞİMÄ°NÄ° DURDURALIM!

Değerli kamuoyumuza saygı ile duyurulur.

TMMOB Mimarlar Odası 43. Dönem 1. Danışma Kurulu


Toplam Görüntülenme : 77629
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!