Sobe Gazetesi 2024 - Danışma Kurulu’nda AKP’ye eleştiri yağdı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Danışma Kurulu’nda AKP’ye eleştiri yağdı

Danışma Kurulu’nda AKP’ye eleÅŸtiri yaÄŸdı

Mersin’de yapılan TMMOB Mimarlar Odası 43. Dönem 1. Dönem Merkez Danışma Kurulu’nda TMMOB kanunu masaya yatırıldı. Kuruldan AKP’ye eleÅŸtiri ve eylem kararı çıktı.

Mersin’de düzenlenen, TMMOB Kanunu’nun masaya yatırıldığı kurula MYK tarafından davet edilen üyeler ve 26 ÅŸube yöneticisi katıldı. Ãœye Danışma kurulunun yüksek tempolu programı, Kanun Hükmündeki Kararnameler Süreci, Oda Örgütlenme Çalışmaları, Haksız Rekabet, Mali Ä°ÅŸler Yönetmelik Taslağı ve Türkiye Mimarlık Politikası baÅŸlıklarını kapsamaktaydı. Ancak ağırlıklı olarak, Yapı Denetimi Hakkında Kanun Tasarısı adı altında gündeme gelen, içeriÄŸi ile Ä°mar, Belediye Gelirleri, Kat Mülkiyeti, Kıyı, Ä°skân, Mera, Kamu Kurum ve KuruluÅŸlarının ÃœrettiÄŸi Mal ve Hizmet Tarifeleri, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunları  ve 6235 Sayılı TMMOB Kanununda yaptığı deÄŸiÅŸiklikler sonucu bir torba yasa niteliÄŸi taşıyan kanun üzerinde tartışmalar yoÄŸunlaÅŸtı.  Genel Sekreter Necip MUTLU’nun açılış konuÅŸması ve Merkez Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Eyüp MUHCU’nun mesajının okunmasının ardından ev sahibi Mersin Åžubesi BaÅŸkanı Sinan TÃœTÃœNCÃœ, konuklarına “HoÅŸgeldiniz” diye seslenirken Ankara Åžubesi BaÅŸkanı  Ali HAKKAN da Divanda yer aldı.

Yapı Denetimi Hakkında Kanun Tasarısı adı altında kanunlarda yapılan tüm deÄŸiÅŸiklikler maddeler halinde irdelendi. Mimarlar Odası TMMOB temsilcisi Bahattin ÅžAHÄ°N deÄŸiÅŸikliklerin toplumsal, mesleki ve örgütsel ayakları üzerinden TMMOB’da yapılan çalışmaları anlattı. Ankara Åžubesinden Tezcan K.CANDAN, Ali ULUSOY, Namık Kemal KAYA, Arif ÅžENTEK, Ayhan ÇELÄ°K ve Faruk SOYDEMÄ°R söz alan ve tasarıyı eleÅŸtirenler arasında yer aldı.

“AKP tabanına kadrolaÅŸacak ortam yaratıyor”

Ankara Åžubesi Sekreter Ãœyesi Tezcan K.CANDAN, Mimarlar Odası’nın sürecin hızıyla uyumlu çalıştığını vurgulayarak, “AKP,  istediÄŸi ekonomik altyapıyı oluÅŸturacak bir operasyon yapıyor. Yapılı ve doÄŸal çevre etki altında. Çevrelerin deÄŸiÅŸmesi çehreleri deÄŸiÅŸtiriyor. YaÅŸam alanları muhafazakârlaÅŸtırılıyor, ayrımcılık yaratılıyor. Mimarlar doÄŸrudan hedef alınarak telif haklarımız sona erdiriliyor. Amaçları Cumhuriyet  Dönemi binalarının okunmasının önüne geçmek, dikensiz gül bahçesi için, totaliter rejimleri için TMMOB’yi dağıtmak, kendi yandaÅŸ örgütlerini oluÅŸturmak. Nispi seçim ile tabanına temsiliyet alanı ve kadrolaÅŸacağı ortam yaratıyor, piyasalaÅŸmaya  açıyor. Türk Tabipler BirliÄŸine, Barolar BirliÄŸine müdahale edilirken tepki gösterdiÄŸimizde bazılarımız “dar bakış açıları” ile “siyaset yapıyorsunuz” dediler. Hedefimiz yasa tasarısı meclise gelmeden kesintisiz eylemlilik olmalı, emek örgütleriyle, toplumla, diÄŸer odalar ve  uluslararası örgütlerle ortak hareket etmeliyiz. Mesele esir düşmekte deÄŸil teslim olmamakta!” dedi.  

Bir puzzle’ın parçaları

Mimar ve Çankaya Belediyesi BaÅŸkan Yardımcısı Ali ULUSOY, düzenlemelerin BaÅŸkanlık sistemine geçiÅŸinde bir parçası olduÄŸuna dikkat çekerek şöyle konuÅŸtu: “AKP iktidara geldiÄŸinden beri demokratikleÅŸme adı altında ve topluma böylece AB’ye girilecek mesajı vererek yasal düzenlemeler yaptı. Bu sırada TMMOB siyasal iktidarın karşısındaki en güçlü örgüt oldu. Odalar Ä°stanbul‘da Taksimde yapılanlara, Çamlıca’ya cami projesine, Ankara’da AOÇ talanına karşı çıkıyor. Hükümet, insanlar sokaÄŸa çıkmasın istiyor. Ä°dari yapı deÄŸiÅŸiyor, BaÅŸkanlık sistemine geçiliyor. Van depremi bahanesiyle Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunla ranta yönelik düzenlemeler yapıldı. BüyükÅŸehir Belediyesi kanunu ile köyler yok ediliyor. Hepsi ‘puzzle’ın parçası. Kırsal da kentsel dönüşüm para kazanma alanlarına dönüşüyor. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerekirken, yetkiler büyük ÅŸehirlere geçti.  Bu ülke insanı 29 Ekim’de alanlara koÅŸtu. Ä°nadına sokaÄŸa çıkacağız, diÄŸer örgütlerle ortak zeminde bir araya geleceÄŸiz”

Mimarlar Odası’nın Merkez Danışma Kurulu’nda Nisan 2013’te gerçekleÅŸtirilmesi planlanan seçimsiz Genel Kurulun da gündem maddesi olacak hususlar tartışıldı. Gelecek Genel Kurul’da gündem maddelerine de  karar verilen danışma kurulu, sürekli mücadele ve eylemlilik kararının vurgulandığı Sonuç Bildirgesi’nin okunmasıyla sona erdi.

Okunan sonuç bildirgesi’nde ÅŸu ifadelere yer verildi: “Ãœlkemizde bütün meslek örgütlerini ve sivil-demokratik örgütleri de kapsayacak ÅŸekilde “tasfiye ve sindirme” operasyonları hız kazanırken; aynı zamanda yurt sathında yaÄŸmanın engelsiz sürdürülmesi için radikal adımlar atılmış ve atılmaya devam edilmektedir. Türkiye’deki imar faaliyetlerine iliÅŸkin tüm yapı üretim sürecinin, demokratik katılım mekanizmaları dışlanarak, yerel yönetimleri de iÅŸlevsizleÅŸtirecek ÅŸekilde, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’na baÄŸlanması ve adeta Bakanlığın “Türkiye Belediye BaÅŸkanlığı”na dönüştürülmesi; ülkemizdeki “otoriter yaklaşımın” yeni adımları olmuÅŸtur.Ãœlkemiz kaynaklarını, “sıcak para” giriÅŸinin sürekliliÄŸini saÄŸlamaya yönelik olarak mali sermayenin ve iktidar çevresine kümelenmiÅŸ bir avuç sermaye grubunun emrine sunan AKP iktidarı; bu amaçla TBMM’deki oy çokluÄŸuna baÄŸlı olarak “mimarlık ve ÅŸehircilik ilkeleri” ile baÄŸdaÅŸmayan pek çok “yasa” çıkararak yürürlüğe sokmaktadır. Son olarak gündeme getirilen “Torba Yasa Taslağı” ile ÅŸimdi sıranın kıyılar, kırsal alanlar, meralar ve dönüşüm sürecinin engelsiz atlatılmasına yönelik diÄŸer düzenlemelere geldiÄŸi anlaşılmaktadır. “Taslak” ile yapılan deÄŸiÅŸikliklerde bu alanlar, kısmî imar aflarını da içerecek ÅŸekilde yapılaÅŸmaya açılmakta ve halkın ortak varlığına el konulmaktadır.”

Mimarlar Odası’ndan eylem kararlılığı

Danışma kurulu’nun ardından ortaya çıkan eylemlilik kararlılığı ise ÅŸu sözlerle ifade edildi:

“ Örgütsel yapımızı ortadan kaldırmaya yönelik olarak hazırlanan, içerisinde TMMOB Kanunu da bulunan 11 adet kanunda deÄŸiÅŸiklik yapılmasını içeren “Torba Yasa” niteliÄŸindeki “Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yasa Taslağı” giriÅŸiminin durdurulması için TMMOB bütünlüğünde baÅŸlatılan çalışmalar baÄŸlamında ülkemiz kamuoyu, meslektaÅŸlarımız ve demokratik örgütlerle birlikte bir mücadele kampanyasının etkin bir ÅŸekilde sürdürülmesi kararlaÅŸtırılmıştır.”


Toplam Görüntülenme : 82035
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!