Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar: Ankara Büyükşehir Belediyesi Bütçesi İdeolojik
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar: Ankara Büyükşehir Belediyesi Bütçesi İdeolojik

Mimarlar: Ankara Büyükşehir Belediyesi Bütçesi İdeolojik

Mimarlar Odası Ankara Åžubesinin rutin yaptığı basın toplantısının gündemlerinden birisi de Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi Bütçesinin irdelenmesi idi. Åžube BaÅŸkanı Ali Hakan Ve Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan’ın katılımıyla gerçekleÅŸen toplantıda, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesini Bütçeyi hazırlarken bile ideolojik davrandığı ifade edildi.

Bütçe Performans Programı Kitapçığında Atatürk’ün fotoÄŸrafı kaldırıldı

BüyükÅŸehir Belediyesi’nin 2013 bütçesini inceleyen ve BüyükÅŸehir Belediyesini yakından takip ettiklerini söyleyen Tezcan KarakuÅŸ Candan bütçeyi aktarmadan önce bütçe performans kitapçığını basına gösterdi. BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından hazırlanan 2012 ve 2013 bütçe performans kitapçıklarını, Tezcan KarakuÅŸ Candan ve Ali Hakkan ellerinde tutarak, aynı anda sayfalarını çevirerek, 2013 kitapçığına eklenmeyen, 2012 kitapçığında varken 2013 kitapçığından kaldırılan Atatürk fotoÄŸrafının bütçenin başında nasıl bir anlayışla yapıldığının göstergesi dedi.

“BüyükÅŸehir Belediye Bütçesi Ä°deolojiktir”

Bütçenin içeriÄŸinin de ideolojik olduÄŸunu söyleyen Candan ÅŸu ÅŸekilde konuÅŸtu:  “2012’de Atatürk fotoÄŸrafı yer alıyor, 2013’de fotoÄŸraf yok, Tayyip ErdoÄŸan’ın arkasındaki duvarda yer alan Atatürk portreli fotoÄŸraf da deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ , başından itibaren ideolojik ve bu süreç bütçenin tamamına yansımış.  Bütçede yer alan plan ve projeler Cumhuriyet döneminin yapılı çevresini dönüştüren projelerdir. AOÇ’deki hayvanat bahçesi, katlı kavÅŸaklar, temapark, köprülü kavÅŸaklar, baÄŸlantılar, bunların istimlak deÄŸerleri ile AOÇ’nin talan edilmesi konusu 2013 bütçesinde de yerini koruyor. Yine Cumhuriyet’in mimarisinin hedef alınarak bir Selçuklu ve Osmanlı mimarisi oluÅŸturmaya çalıştığı, Atatürk Bulvarı’na 50 milyon bütçe ayrılmış durumda. Cumhuriyet’in mekânsallığı hedef alındığı için bütçe ideolojiktir.”

Atatürk evine bütçe yok

Candan, bütçelerde bazı ÅŸeylerin simgesel olduÄŸunu belirterek şöyle devam etti: “ Bütçede gündeminizde olmayan bir konu için 1 Türk liralık bir fasıl açarsanız. Sonra ona fasıl aktarırsınız bu aynı zamanda, bu konu ile uÄŸraÅŸmayacağım planlarımda yok demektir. BüyükÅŸehir Belediyesi’nin hedeflerin de olmayanlara bakarsak. AOÇ’deki Atatürk evinin çevre düzenlemesi ve önüne yapılacak yol gibi ÅŸeyler için 1 TL simgesel bütçe koymuÅŸ. CHP Genel Merkezi’nin önündeki yol ve kavÅŸak düzenlemesi için 1 TL bütçe koymuÅŸ, TürkeÅŸ’in anıtmezarının çevre düzenlemesi için 1 TL bütçe koymuÅŸ ama Kuzey Ankara Kentsel dönüşüm alanındaki bir caminin yapılması için 15 milyon liralık bütçe koymuÅŸ.  Bunlara baktığımızda ayrımcı bir bütçe görüyoruz.

Büyükşehir Belediyesi Bütçesi Ayrımcıdır.

Candan BüyükÅŸehir Belediyesinin kendisine oy verenlere hizmet götürdüğünü iddia ederek, bu durumun bütçeye yansıdığı ifade etti. Bir ÅŸehirde kime oy verirseniz verin hizmetlerden herkes eÅŸit faydalanmalıdır. Ama bütçede görüldüğü gibi hizmette eÅŸitsizlik var. Oy alamadığı yerlerdeki projeler rafa kaldırılmış. Oy alamadığı yerlerle ilgili kapsamlı bir hizmet çalışması yok. 2012’de Büyükesat Vadi’sine ciddi bir bütçe ayrılmışken 2013’de 1 TL bütçe koyarak rafa kaldırmış. Bir taraftan da kendisine oy vermeyen insanları cezalandırılıyor. Kent merkezindeki çevre düzenlemesi v.b iÅŸler için ise sadece 100 bin lira ayırmıştır.”

Bütçe Bilimsel Kriterlerden Uzak

Bütçenin bilimsel kriterlerden uzak hazırlandığını belirten Candan “Alt- üst geçit , otopark, kavÅŸak ve yol baÄŸlantılarının yoÄŸun olduÄŸu bütçe, ana ulaşım planından yoksun bir ÅŸekilde programlanmış. KavÅŸak ve köprüler yapılıyor, teleferik için kamulaÅŸtırmalar yapılıyor Ama ana ulaşım planı yok.  Melih Gökçek kafasına göre bütçe yapıyor, bilimsel deÄŸil ideolojik davranıyor.

Bütçe Hesapsız.

Candan Büyükşehir belediyesinin kamu kaynaklarını verimsiz bir biçimde hesapsızca kullandığını iddia etti. Denk bütçe yaratamadığı için 3 milyar 400 milyonluk bütçenin 250 milyon lirasını iç borç alarak dengeliyor.

Büyükşehir Bütçesi Şeffaf değil Örtülü

Candan BüyükÅŸehirin bütçesinin sadece bununla açıklanamayacağını, bütçenin büyük bir bölümünün belediyeye baÄŸlı 8 ana ÅŸirket ve onların kurduÄŸu yedi ÅŸirketle birlikte 15 ÅŸirkette döndüğünü, bunlara dair, mali raporları biz göremiyoruz, web sayfalarından baktık, faaliyet raporlarını ve mali durumlarını kaç personel çalıştırıldığını cirolarını göremiyoruz. 

Bu açıdan baktığımızda topyekün bütçenin ÅŸeffaf olmadığını örtülü bir bütçe olduÄŸunu söyleyebiliriz. BüyükÅŸehir Belediyesi’nin bütçesi yerel seçimlere yönelik kendi seçmenini saflaÅŸtırmak için hazırlanmış ideolojik ayrımcı, hesapsız, bilimsellikten uzak, plansız, ÅŸeffaf olamyan ideolojik bir bütçedir. dedi.

Åžube BaÅŸkanı Hakkan ise, Åžubemiz adına hazırlanan bütçe deÄŸerlendirmesinde çok çarpıcı sonuçlar var,  “ Ä°mar ve Åžehircilik Müdürlüğünün bütçesine baktığımızda neredeyse hiçbir ÅŸey yok.” Çünkü bütün hizmetleri ÅŸirketler aracılığıyla özelleÅŸtirmiÅŸ durumda. Yatırım programı, yatırımları, hedefleri, kullanılacak kaynağı, geriye dönüşleri hiçbir ÅŸekilde bilinmiyor yani ÅŸeffaf bir bütçe yok ortada” ifadelerini kullandı ve BüyükÅŸehir Belediyesinin tüm uygulamalarını takip etmeye devam edeceÄŸiz dedi.


Toplam Görüntülenme : 77210
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!