Sobe Gazetesi 2024 - Eskişehir Yolunda ATO Rantı Davalık
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Eskişehir Yolunda ATO Rantı Davalık

Eskişehir Yolunda ATO Rantı Davalık

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi bugün yaptığı kent gündemli basın toplantısında BüyükÅŸehir Belediyesinin rant projeleri konuÅŸuldu.  Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ve Ankara Åžube Yönetim Kurulu Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan katıldı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan toplantıya Melih Gökçek’in Mimarlar Odası’na yönelttiÄŸi suçlamaları yanıtlayarak baÅŸladı. Melih Gökçek’in  Dünyanın en yüksek binası Dubai Burc halife’nin fotoÄŸraflarını sosyal medyada paylaÅŸarak Mimarlar Odası için sarf ettiÄŸi “ Ankara’da ATO 70 katlı bina yapmaya kalktı, Mimarlar Odası dava açtı… Bunlara dünyayı gezdirmek gerek. Bilsem ki ideolojik saplantıdan vazgeçecekler, paralarını ben vereceÄŸim onları geziye göndereceÄŸim.” Sözlerine karşılık olarak ÅŸunları söyledi: ““Yüksek yapı yapabilirsiniz, ama bunun planlama ve ulaşım kriterleri açısından ÅŸartları var.  Bütün  Avrupa kentlerini mimarlar geziyor, Kent merkezleri içerisinde en iyi örnek Paris kentidir. Yüksek yapıları algılamazsınız bile bütün alt yapısı ulaşımı ona göre yapılmıştır. Yüksek yapıların da bunların hepsinin öngörülerek yapılması lazım, Mimarlar Odası olarak her sene iki yurt dışı gezisini düzenliyoruz. Gelsin kent merkezlerindeki parkları, yeÅŸil alanları da biz gezdirelim.”  

ATO binası mahkeme yolunda

Hakkan, Ankara Ticaret Odası’nın olduÄŸu alanda emsalin BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından artırıldığını belirterek sözlerine ekledi: “ Ankara Ticaret Odası’nın olduÄŸu alan 56 bin 334 metrekarelik bir alan. Mevcut plan koÅŸullarında 1.80 emsali var. BüyükÅŸehir Belediyesi inÅŸaat yoÄŸunluÄŸu ile beraber yeni bir düzenleme getiriyor. 4 emsale çıkıyor. 225 bin metrekare civarında bir emsal artışı öngörüyor. Bu plan dahilinde bir çok mekanında yapılacağı bilgisi var. Sosyal kültürel alanlarda yapılabiliyor. Müze, konut yapıları da yapılabiliyor, yalnız emsal harici alanlar haline de geliyor ve neredeyse 6 emsale çıkıyor. MüthiÅŸ büyük bir ölçekli bir alan olan bu alan için emsal verirken, Ticaret Odası’na bu rantı verirken, yurt binası yapma ÅŸartı getiriyor. Kendisine sorsanız kamusal mekân yaratma hedefiyle yapıyor ama orada baÅŸka bir ÅŸey var. Orada Kentsel rantın paylaşım aracı olarak kullanıldığı bir yöntem ortaya çıkıyor. Mânia hattı düzenlemesinin iptaliyle birlikte o alanda inanılmaz bir yapı adası karşımıza çıkacak anlamına geliyor buna Ä°zin vermeyeceÄŸiz ve hukuki süreci baÅŸlatacağız.”

Bire Dört Rant Veriyorlar …

Tezcan KarakuÅŸ Candan ise konunun bir rant projesi olduÄŸunu söyleyerek,  “Ankara Ticaret Odası’nın iki pareseli var, bu iki parseli birleÅŸtiriyorlar, tevhit ediyorlar, tevhit edildiÄŸinde ortaya çıkan parsele dört emsal veriyorlar. Neredeyse 1’e 4 veriyorlar, emsal dışı bırakılan yapılaÅŸmalarla, emsal neredeyse 6 altı oluyor yani bire altı veriyorlar bu inanılmaz bir rant  Belediye de mülk sahipleri ve mal sahipleri de Mânia hattının iptal edilmesi ile birlikte EskiÅŸehir yolu aksı üzerinde yapı yoÄŸunlaÅŸması ve bir dikey yükselme beklentisi içerisinde. Bu dikey büyüme plana uygun deÄŸil, oradaki yoÄŸunluÄŸu kaldıracak durumda deÄŸil. Yapı bu emsali ile birlikte oradaki en yüksek ve en yoÄŸunluklu yapı olacak” dedi.

Candan, 136 bin metrekarelik bir alan artışının yaratıldığına dikkat çekerek şöyle konuÅŸtu: “ 136 bin metrekarelik alan artışında bir rant var. Karşılığında yirmi dört derslikli yurt binası, meslek lisesi, spor salonu yap diyerek bu ÅŸekliyle buradaki ranta toplumu ortak etmeye çalışıyor. Tabi biz bu rantın tamamı kamuya dönüyor mu diye inceledi. Bu rantın tamamı kamuya dönmüyor.  Artan 136 bin metrekarelik bir alanda, çok büyük bir okulda yaptırmış olsanız, aÅŸağı yukarı 64 derslikli bir okul yaklaşık 9 milyona mal oluyor. Ortalama 1000 yataklı bir yurt yapsalar, maliyeti 14 milyon lira, en yüksek noktalardan bile aldığınızda 134 bin metrekarelik artışın, kamuya dönüşü en küçüğünü bile karşılayacak durumda deÄŸil. BüyükÅŸehir Belediyesi bu tür rant projelerini sanki kamusal yarar gözetiyormuÅŸ gibi yaparak, kendisine baÅŸka bir alan yaratmakta diye düşünüyoruz. Emsal dışı verecekleri alanlarla birlikte 225 bin metrekarelik alan 300 bin metrekareye kadar çıkacak. Mimarlar Odası olarak planlama ilkelerine aykırı, yoÄŸunluÄŸu artırıcı, trafiÄŸi artırıcı, iÅŸlevleri bir araya getirdiÄŸi için dava açacağız.”

“Gökçek, 10 kiÅŸilik eve 40 kiÅŸi sığdıramaz”

Candan Gökçek’e yanıt olarak planı iliÅŸkisini basitçe anlattı:  “ Dünyanın en yüksek binası Burc el Halife’ye çıkarak, basıncında etkisiyle, ATO’da 70 katlı bina yaptıracaktı Mimarlar Odası karşı çıktı dedi. Niye karşı çıkıyoruz söyleyelim, plan ile ilgili. Siz 10 kiÅŸilik eve 40 kiÅŸi getirmek isterseniz o plansız bir iÅŸtir. Mimarların yüksek bir yapıya karşı tavrı yoktur. Plansız ve rant amaçlı plan deÄŸiÅŸiklikleri ile oluÅŸacak dikey büyümeye karşı bir tavrı vardır. Yurt dışında gezen baÅŸkanın, Belediye baÅŸkanlığının son dönemini yurt dışında gezerek geçirmesini temenni ederiz. Ama gittiÄŸinde de Central Parkı, Hyde Parkı, Prater Parkı’da da gezmesini isteriz ki bu tür yeÅŸil alanları ve meydanların önemini Ankara’ya taşımak konusunda örnek alsın isteriz. Sadece yüksek yapıları görmesin, öyle yükseklere çıkıp bizlere yüksekten laf atmasın, basıncın etkisiyle konuÅŸtuÄŸunu düşünüyoruz.”  

Cami’nin yeri yanlış  

Celal Bayar Bulvarı üzerinde yapılması planlanan camiye tepki gösteren Hakkan yer seçiminin yanlış olduÄŸunu dile getirdi . Hakkan “Cami planı Ankara için çok önemli bir alan üzerinde yer alıyor. Devlet demiryolları müzesi ve benzin istasyonu olan bir alanın yakınında, AOÇ’den baÅŸlayarak Kızılay kent merkezinden Sıhhıye’ye kadar giden yeÅŸil aksın üzerinde bir yer. Ãœlke gündeminde camileri çok tartışılıyor, Ä°stanbul Çamlıca camisi çok tartışılıyor, AOÇ alanı içerisinde BeÅŸevlerdeki yeÅŸil alan üzerinde bir camii yapma niyeti var derken ÅŸimdide önemli bir alanda kent merkezinde 5400 metrekare bir alanı olan bir camiye ihtiyaç var mı çok tartışmalı?  Sadece cami yapmıyorlar yeni konseptte altını ticari dükkanlar ve ticari yerler oluyor. Hızlı tren istasyonuna servis verecek bir mekân gibi görünüyor” yorumunu yaptı.

Celal Bayar Bulvarı üzerinde yeni bir camii yapılmasına iliÅŸkin olarak camilerin ve mescitlerin yaÅŸam alanlarında sıklıkla ortay çıktığını belirten Candan “Camii konusu çok hassas hükümette bunu kullanıyor. Cami için seçilecek yerler farklıdır. Ä°deolojik olarak camii kararları alınıyor, yer seçimlerinin kararları ihtiyaç üzerinden alınmıyor. Lokomotif müzesinin yanına bir cami yapılıyor, aktif bir nüfus da yok. Hızlı trenden gelen insanlar ibadet yapsın diyerek oysaki insanlar seferiyken yapmayadabilirler. YaÅŸam alanımızın her yerine yoÄŸunluklu ÅŸekilde cami, mescit girmeye baÅŸladı. Öğrencilerin kıyafet serbestîsi de bizi baÅŸka noktalara götürecek adımların kararları diye düşünüyorum.”


Toplam Görüntülenme : 129627
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!