Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlardan TOKİ’ye öneri geldi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlardan TOKİ’ye öneri geldi

Mimarlardan TOKÄ°’ye öneri geldi

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin bugün yaptığı rutin basın toplantısında öneri ve eleÅŸtiri isteyen TOKÄ°’ye öneriler geldi.

 

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan TOKÄ°’nin Mimarlar Odası’ndan beklediÄŸi eleÅŸtiri ve önerilere yanıt olarak ÅŸunları söyledi:  “Mimarlar Odası olarak daha önce defalarca eleÅŸtirilerimizi basın yoluyla ilettik, tek tip projeye son vermelerini söyledik, yeni mi akılları baÅŸlarına geldi.”

TOKÄ°’nin tek tipten vazgeçerek yöresel mimariye yönelme düşüncesinin ise farklı bir tek tipleÅŸme olduÄŸunu vurgulayan Hakkan “Yöresel mimariye yönelimde aslında düşündükleri Safranbolu gibi Kastamonu gibi evler. Burada da bir tek tipleÅŸtirme yapıyor, yöredeki özgün malzemeyle, ahÅŸap veya taÅŸ gibi yapıma öykünüyor. Daha önce defalarca söyledik,  Karsta yaptığı konutla Antalya’da ki konut,  Ankara da yaptığı konutla Karadeniz deki konut bir deÄŸil, farklı niteliklerde yapılmalı. Fakat yeni akılları baÅŸlarına gelmiÅŸ. TOKÄ° konutlarını tünel kalıp dediÄŸimiz tek tip bir proje ile yapıyor hızlı ve seri üretim amacıyla bu biçimde yapılıyor.  Ama her yerde aynı dokuları elde ediyor.  Farklı bir tek tiple öykünme ile yola çıkıyor, Mimarsız mimari olmaz. tek tip deÄŸil farklı nitelikte projeler yapılmalı.  Kızılay cephelerin de yapmak istedikleri tek tipleÅŸtirme çabalarına örnek verilebilir, son çıkan torba yasa ile de buradaki engelleri aÅŸma çabaları da var.” Dedi.

TOKİ yarışma açsın

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan ise TOKÄ°’ye bazı öneriler sıraladı: “TOKÄ° eleÅŸtirilerimizi ve katkılarımızı beklemesi sebebiyle bazılarını saymak gerekirse; Proje üretim sürecinde bir tasarım birimi oluÅŸturduÄŸunu ve Selçuklu, Osmanlı mimarisine yönelik yeni projeler üreteceÄŸini söylüyor.  Mimarlıkta  sınırlı bir ÅŸey içerisinde tek fikir ve tek üslup dayatılamaz bu sebeple TOKÄ° yarışma yoluyla projelerini elde etsin, çok mimarın fikri gelsin karşımıza.   Yer seçiminde dere yatakları seçilmesin, doÄŸal sit alanları yer seçimine dahil edilmesin, yer seçimleri insanların ihtiyaçları üzerinden ÅŸekillensin. Ve TOKÄ° projeleri Mimarlar Odası denetiminden geçsin, tasarım toplum yararına bir tasarım mı, enerji etkin mi ? EriÅŸilebilir mi  Güvenli mi?bunları Mimarlar Odası denetiminden geçirerek yapsın.

Candan TOKÄ°’nin üretim sürecini de eleÅŸtirdi: “TOKÄ°’nin mevzusu sadece tek tip deÄŸil. TOKÄ°’nin proje üretim sürecini deÄŸiÅŸtirmesi gerekiyor.  Selçuklu, Osmanlı tarzı yöresel mimari olacağını ifade ediyor ama mimarlık tarzlara sığacak bir ÅŸey deÄŸil. Bir heykeltaraÅŸa de ÅŸu tarzda heykel yap diyemezsiniz. Åžu yada bu tarzda yeni bir ÅŸey üretin denemez. Her dönemin farklı tarzı vardır, 2012 yılında Selçuklu dönemindeki bir tarzı alıp bugüne uyarlamak, o günün kıyafetleriyle bugünün sokaklarında dolaÅŸmak anlamına gelir ki bu da çok doÄŸru deÄŸil” dedi.

“Tek tipin çok tipi”

Candan TOKÄ°’nin tek tipi devam ettirme yolunda olduÄŸunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Tek tip yaklaşımını kabul etmediÄŸimiz gibi tarzı belirli olan Osmanlı Selçuklu mimarisini de bugünün Türkiyesi’nde doÄŸru bulmuyoruz. Aynı tarzda yapacakları projeler tek tipin çok tipi olur. Osmanlı ve Selçuklu mimarisi eskiye dönüş yaÅŸam çevrelerini deÄŸiÅŸtirerek insanların yaÅŸamını deÄŸiÅŸtirmenin adımlarıdır.  Ã–nce okul binalarını deÄŸiÅŸtirdiler sonra eÄŸitim sistemini deÄŸiÅŸtirdiler. Önce adliye binalarını deÄŸiÅŸtirdiler sonra yargı reformu yaptılar. Åžimdi konutlarımızın mimarisini deÄŸiÅŸtiriyorlar, yaÅŸam biçimlerimize müdahale edileceÄŸinin göstergesi, çünkü yaÅŸam ve yapılı çevre birbirinden kopamaz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Demir kafeste imar rantı

Kent gündemine de deÄŸinilen toplantıda Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan hukuki iÅŸlem için Demir Kafes planlarını beklediklerini ifade ederek gizli çalışmalar olduÄŸunun altını çizdi. Hakkan : “Ankara’da uzun süredir, böyle kötü bir yapı yok, Demir yığını nitelemesi çok yakışıyor. Biliyorsunuz bir taraftan Demir Kafesi söküyorlar,  alanı yeniden ihale ettiler, dönüştürme çabaları var.  Yalnız, sıkıntı ÅŸu ki çok ciddi bir imar rantı var. 27 bin metrekarelik alan da 3.2 emsalde bir yapılaÅŸma görünüyor. Gizli çalışmalar var, toplantılar var, plan aÅŸamalarının geciktirildiÄŸini düşünüyoruz. Mania hattının kaldırılması ile birlikte bölgede ciddi yoÄŸunluklar olacaktır, bölge aynı bölge mania hattının kaldırılmasıyla birlikte  6 emsali bile gördük ATO binası örneÄŸinde. Planlar açıklandığı andan itibaren bölgeyle ilgili söylemimizin arakasında durarak gerekli hukuki iÅŸlemleri baÅŸlatacağız.” Dedi.

Demir Kafes sürecini ÅŸeffaflık noktasında deÄŸerlendiren Candan “Örtülü toplantı iÅŸleri bitirilmeli, Örtülü toplantıda yerel yönetimlerden doÄŸru baÅŸlayan, tüm hükümete yansıyan bir süreç var. Bu geleceÄŸimiz ve kentler açısından hayırlı bir durum deÄŸil.” Yorumunu yaptı.

“Gökçek zeytinyağı gibi üste çıkıyor”

Toplantıda BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’in açıklamalarına da deÄŸinen Candan Gökçek’in metro ile ilgili ilginç açıklamalarda bulunduÄŸunu belirterek, “ 4 metroya yapılan yatırımla bir metroyu bitirebileceÄŸini ama dört metronun altyapısını atamayacağını, hükümet dört metroyu bitirsin diye yaptım bilinçli yaptım diyor. BaÅŸbakanı hükümeti düşürdüğü konum belli: onlar beceriksiz Gökçek becerikli ki onların önünü açıyor metroyu bitirsinler diye.  Dört metro deÄŸil bir metrelik metro hattı döşemedi zeytinyağı gibi üste çıkıyor, bunu kime söylediÄŸinin farkında deÄŸil” Dedi.

“çocuklar, bizim çocuklarımız”

BaÅŸbakan’ın Göktürk uydusunu izlemek için dün Orta DoÄŸu Teknik Ãœniversitesi’ne gitmesi ODTÃœ’deki öğrencilerin protestosu ile sonuçlanmıştı. Ãœniversitedeki olaylarda toplantı gündemindeydi. Hakkan öğrencilere yapılan saldırıları şöyle deÄŸerlendirdi: “BaÅŸbakan gidiyor, gittiÄŸi yer üniversite.  Ä°nanılmaz ÅŸekilde savaÅŸa gider gibi gidiyor, peÅŸinden 3500 polis  ve 105 koruma aracıyla ODTÃœ’ye giriyor. Çok ilginç bir olay, Öğrencilere saldırılarda çok üzücü.”

Candan konuya iliÅŸkin olarak, “Bir baÅŸkentte, bir üniversite yerleÅŸkesine BaÅŸbakanın ordu ile gidiyor olması, korunmaya ihtiyacı olduÄŸunun ve ne kadar çok kendisini koruması gerektiÄŸi düzeyde politika izlediÄŸinin göstergesi. Polisle ODTÃœ’yü iÅŸgal etmek, baskı araçlarıyla iÅŸgali ODTÃœ’ye taşımaktır. SavaÅŸ çığırtkanlığına karşı çıkışları ve öğrencilerin tepkisi yerindedir ve duyarlıdır. Orta DoÄŸu Teknik Ãœniversitesi’nin böyle bir geleneÄŸi vardır zaten, her zaman bütün baskıcı rejimlere karşı tepki göstermiÅŸlerdir. Bu öğrencilerin barışçıl tepkisine karşılık,  gazlı sopalı bir saldırıda bulunmaları kabul edilebilir deÄŸil. Yaratılan ÅŸiddet ortamındaki çocuklar bizim çocuklarımızdır, bu ülkenin çocuklarıdır” dedi. 


Toplam Görüntülenme : 75856
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!