Sobe Gazetesi 2024 - Başbakan’ın Burnunu Görüyoruz!..
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Başbakan’ın Burnunu Görüyoruz!..

BAÅžBAKAN’ın  BURNUNU GÖRÃœYORUZ !..

Gazeteciler, her türlü baskı ve yasaklamalar ve tutuklamalara raÄŸmen mesleklerini icra etmeye devam ediyor. Bugün hükümetin, anladığı özgürlüğün, demokrasilerde olması gereken basın ve ifade özgürlüğünden çok uzakta olduÄŸu aÅŸikârdır. AKP’nin  “ileri demokrasi” aldatmacasını tutuklu gazetecilerin sayısı bile ele vermeye kâfidir.  An itibariyle 70 gazeteci cezaevlerinde tutuklu bulunuyor, bu durumun kamu vicdanını derinden yaraladığını düşünüyor, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Bugün ülkemizde tutuklu gazeteciler varsa bu, gazetecilerin basın özgürlüğü tarafında olan, esir alınmak istenen iradesidir. Bugün ülkemizde tutuklu gazeteciler varsa, bu AKP diktatörlüğünün emaresidir.

AKP kendi iktidarının aleyhinde yazılar yazan gazeteyi fiÅŸliyor, gazetecilere davalar açıyor, BaÅŸbakan emri ile toplantılarına almıyor, akreditesini iptal etmeye kadar iÅŸi götürebiliyor. Bunları yaparak sadece basın emekçilerine karşı deÄŸil tüm halka karşı suç iÅŸliyor, halkın haber alma özgürlüğünü yok sayıyor. Biz biliyoruz ki AKP’nin düşünce özgürlüğünden anladığı, kendi düşüncesinin özgürlüğüdür, kendisinden olmayan her düşünceyi susturma ya da her sesi zayıflatma yoluna gitmektedir. BaÅŸbakanın her siyasi çatışmada, her toplumsal muhalefette, AKP’nin her çıkmazında dönüp medyayı azarlaması, gazetecileri paylaması sansürün ve gazeteciler üzerindeki baskıların en bariz göstergesidir. BaÅŸbakan, ifadelerini hakaret boyutuna taşımış, hatta günü gelmiÅŸ kendi ifadesiyle gazetecilere “hadlerini de bildir”miÅŸtir.  Bazı gazeteler susmayı, görmemezlikten gelmeyi ya da daha ileri giderek AKP borozancılığını tercih etse de biliyoruz ki basın özgürlüğünden yana tavır alan, tarafsız ve dürüst çok sayıda gazeteci ve basın emekçisi var.  

Bilinir ki burnunu beÄŸenmeyen II. Abdülhamit padiÅŸahlığı zamanında burnundan ötürü “burun “ kelimesini dahi matbuatlarda yasaklamıştır. Bu yasak tarihte sadece burnunu daha fazla görünür kılmış, Abdülhamit’in sansürlerini, yasaklarını ve burnunu kendisinin önüne geçirmiÅŸtir. II. Abdülhamit’in sansürünü esas alan bir anlayış AKP ile hortlayarak çalışan gazetecilerin önünde; gazete patronları-çıkar çevreleri ve iktidar iliÅŸkisiyle iç içe üstü örtük bir sansür olarak durmaktadır. Bu sansür gazete patronlarının mali sıkıştırmalarla yüz yüze kalmalarıyla da örneklenebilir.  Her özgürlüğe, her demokratik hak arayışına, kadın rahminden, doÄŸacak bebeklere kadar zorlayıcılıkla müdahale eden AKP hükümetinin “burnunun ucunu” gerçekleri yazan gazetecilerle birlikte görmekteyiz.

Bizler BaÅŸbakan’ın “burnu”nu görüyoruz! burnunun ucunu göremeyen AKP hükümetidir. PadiÅŸahlar gelip geçicidir, daimi olanlardan biri ise gazetecilik mesleÄŸi ve onurudur. Bugün birçok meslekte olduÄŸu gibi, gazeteciler bir diktatörlüğün karşısında ellerinde sadece kalemleriyle durmaktadır.

Gazetecinin olaylara, olgulara, belgeye ve bilgiye dayalı haber toplaması, araştırmalar yapması ve bunu kamuoyuna taşıması engellenmemeli, basın ve ifade özgürlüğü güvence altına alınmalıdır. Basın özgürlüğü temel haklardandır, basın özgürlüğünün tehdit altında olması, tüm eşitlik, adalet hukuk sistemlerini tepetaklak edebileceği gibi başta insan hakları olmak üzere en temel hakları da tehdit eder.

Unutmamalıyız, özgür basın özgür toplum demektir. Bu sebeplerdi ki; gazetecilerin baskılara raÄŸmen sürdürdükleri onurlu mücadelelerinin yanındayız. Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını, gazetecilerin çalışma saatlerinin ve çalışma koÅŸullarının, ekonomik ve sosyal haklarının insani ÅŸartlarda düzenlenmesini istiyor, mesleÄŸine, meslek onuruna, insanlık onuruna sahip çıkan, kalemiyle özgürlükten ve hakikatten yana duran, tüm gazetecilerin çalışan gazeteciler gününü kutluyoruz.   

 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 42. Dönem Yönetim Kurulu


Toplam Görüntülenme : 69569
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!