Sobe Gazetesi 2024 - Melih Gökçek Başkanlık yarışmasından eli boş döndü
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Melih Gökçek Başkanlık yarışmasından eli boş döndü

Melih Gökçek Başkanlık yarışmasından eli boş döndü

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Dünya Belediye BaÅŸkanları Vakfı tarafından düzenlenen World – Mayer yarışmasına Gökçek hakkında raporlar göndermiÅŸti. Bugün yapılan basın toplantısında kent gündemiyle birlikte bu sonuçlar da deÄŸerlendirildi.  

2012 Dünya Belediye BaÅŸkanı (2012 World Mayor ) adaylılığı ile ilgili  Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ÅŸunları söyledi: “BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı World Mayer’e aday gösterilmiÅŸti bizde oraya bir deÄŸerlendirme ile müracaat etmiÅŸtik. Yarışma sonuçları açıklandı ve  Gökçek ödül alamadı. Bir taraftan da üzücü bir durumdur. BüyükÅŸehir BaÅŸkanı Gökçek keÅŸke  hak eden uygulamalar yapsaydı. Ankara da böyle bir ödülü alsaydı. Ãœlke açısından kayıp olduÄŸunu söylemek mümkündür. Yalnız yıllarca olumlu adımlar atmamıza raÄŸmen Gökçek’in Mimarları Odasına siyaset yapmakla nitelendirip kendi iÅŸlerine baksın cevabını  verdi. KeÅŸke bir arada olarak bu kenti iyi bir noktaya getirseydik. ”

“Gökçek’e geçmiÅŸ olsun”

Candan BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’e geçmiÅŸ olsun dileklerini ileterek, “ Dünya Belediye BaÅŸkanlığı’na aday olduÄŸunu öğrendiÄŸimizde bir dosya hazırlamıştık, Dünya Belediye BaÅŸkanlığı için imzasını attığı etik kodlara uyan bir uygulama süreci yaÅŸatmadığını ve oylamadan çıkarılmasını istemiÅŸtik raporumuz ulaşır ulaÅŸmaz, ilgili kurum inceleyeceÄŸini belirten bir dönüş yaptı. Ä°nternet sitesinde ilan etmiÅŸler ve yarışma sonuçlarının sadece oylarla deÄŸil iletilen , görüş ve eleÅŸtirilerle de deÄŸerlendirildiÄŸini ilan etmiÅŸler. Top 10 listesinde de Melih Gökçek yok bunun önemli olduÄŸunu düşünüyoruz.Ä°nternet üzerinden oylama yapılmış olmasına raÄŸmen oylamlar deÄŸil görüşler ve eleÅŸtiriler etkili oldu. Ä°mzalamış olduÄŸu 11 maddelik etik kodların da takipçisi olacağız, kendisine geçmiÅŸ olsun dileklerimiz iletiyoruz. Ä°nsan odaklı bir kent yapılanması kentsel yenileme ve dönüşüm yapmasını Mimarlar Odası’nı da bu sürecin içine katması gerektiÄŸini  her zaman ifade ediyoruz. Yarışmayı da Ä°spanya Bilbao Belediye BaÅŸkanı kazanmış, Gerçekçi ödülleri almaya hangi belediye baÅŸkanı olursa olsun hak kazanacaktır.

Risk altındaki Cumhuriyet Mimarisi de toplantı gündemlerindendi. Hakkan, Etibank’ı örneklendirerek şöyle konuÅŸtu: Ankara kentini önemli yapıları elden çıkarıyorlar,  en son örneÄŸini ise Eti Bank Mimarlar odası olarak kentin önemli yapılarıyla ilgili bilimsel ve akademik çalışmalar yapıyoruz. Ankara’ya  deÄŸer katan özgün yapıların bir biri elden gidiyor. Alman Kültür Merkeziyle birlikte ikinci baskısını çıkardığımız, Cumhuriyet dönemin yapılarını ÅŸekillenmesinde önemli rol oynamış Alman ve Avusturalyalı, Ä°sviçreli mimarların yapmış olduÄŸu eserleri içine alan bir yayınımız  bulunuyor. Bunu kamuoyuyla paylaşıp ciddi bir birikim sunmakla birlikte en son geldiÄŸimiz nokta Ulustan baÅŸlayıp bu yapılara ciddi bir saldırı olması. Ruhunu kaybeden Gençlik Parkı’yla baÅŸlayan süreç hep bir deÄŸersizleÅŸtirme üzerinden ilerliyor.”

Hakkan, Atatürk Bulvarı’nda bulunan Büyük sinema’yı da örneklendirerek, “Büyük Sinema  Ankara’nın sosyal hayatında rol oynamış bir bina, Kızılay’daki Büyük Sinema’yla Ankara sosyal hayatında önemli olan Ankara meydanına ismini veren Kızılay binası  kaybedildi. Yıllarca hayalet gibi yükselen bir bina oldu ve AVM’ye  dönüştürüldü. Cumhuriyet dönemi mimarlığına bu saldırıların devam edeceÄŸini düşünüyoruz. Bu aksın içinde Güvenpark, Sit alanı olmasına raÄŸmen iÅŸgal edilen otapark, dolmuÅŸ, büfeler, bütün kimliÄŸini boÅŸaltmış bunlarla mücadele ediyoruz. Bu süreç devam ediyor. “ dedi.

“Belediye Kanunu yeniden düzenlenmeli”

Candan da Cumhuriyet deÄŸerlerine bir saldırı olarak dönemin yapılarının risk altında bulunduÄŸunu söyledi. Candan : “Cumhuriyet dönemi ile Ankara’nın ilk ÅŸekilleniÅŸi ortaya çıktı. Alman bilim adamlarının da projeleri ile ÅŸekillenen bir süreçti Ankara. Özellikle AKP hükümeti ile birilikte Cumhuriyet dönemin yapıları risk altındadır. Özellikle risk altında olan, Ulus Bakanlık hattı üzerindeki akstır. Bunların her biri tehlike altındadır. Etibank bir gecede yıkıldı. Cumhuriyet döneminin kamusal açıdan önemli bir ofis yapılanmasıydı. Tescilsiz bile olsa o yapı bilimsel olarak literatür kaynaklarına girmiÅŸ ise o yapı hakkında karar verilirken iyi düşünülmeli Etibank öyle bir yapıydı.  Herhangi alelade bir yapıya yıkım ruhsatı vermiyorsunuz. Belediye kanununda  bu dikkate alınmalı, yıkım ruhsatı verdikleri yapının tarihini bilmeliler. ”

Candan  Akademisyenlerle dün bir toplantı gerçekleÅŸtirdiklerini kaydederek, “Kamu yapılarını envanterlerinin ortaya çıkarılarak özellikle koruma kuruluna baÅŸvurulup tescil edilmesini saÄŸlayacağız.  Eminiz ki devletin elinde olmayan arÅŸivler bizim elimizde var. Bu birikimden yetkililerin yararlanabilmeleri lazım.”

“AKP hükümeti bunu bir ideolojik saldırı olarak planlamıştır. Cumhuriyet deÄŸerlerinden birisi AOÇ’dir.” Åžeklinde konuÅŸan Candan, Atatürk Bulvarı üzerindeki binaların Osmanlı-Selçuklu mimarı dış cephesi dönüşümünün BüyükÅŸehir’in 2013 bütçe planlarından görüldüğünü belirterek Mimarlık sosyal çevreleri ve yaÅŸam tarzını belirleyen mekânlar olduÄŸunu, Milli eÄŸitimin müfredatının deÄŸiÅŸmeden önce medrese gibi okullar yapılarak okul yapılarının deÄŸiÅŸtiÄŸini vurguladı. Candan, “ Ulustan KuÄŸulu Park’a kadar bütün yapıların Osmanlı- Selçuklu mimarisiyle yenilendiÄŸini düşünün, 2013 yılında nerde yaÅŸadığımızı unutturacak bir süreç yaÅŸanıyor.  Kimlik sorunu yaÅŸatmaya çalışıyorlar. Bunun kasıtlı olduÄŸunu düşünüyoruz. Hedefimiz Oda olarak bu süreçle mücadele etmek. Unutan topluma bunu hatırlatmak ve toplumsal hafıza yaratmak. Cumhuriyet yapıları tek tek tespit edilecek. Her birin korunması doÄŸrultusunda kurumlarına yazı yazılıp Atatürk Bulvarı’ndaki esnafla ve dükkan sahipleriyle ve mimarlarla toplantı yapılıp kent kültürü ve kültürel miras bilincini geliÅŸtirilmesi için çalışma yapacağız. Bu ülkeyi yönetenler kültürel mirastan anlıyorlar mı?  Anlamakta zorluk çekiyorum.” Dedi.

Hakkan ise iyi bir örnek olarak ÅŸimdiki TED Ãœniversitesi’ne iÅŸaret etti. Hakkan şöyle konuÅŸtu: “Avrupa kentlerinin en büyük özelliÄŸi 150 -200 senelik yapıları her gittiÄŸinizde aynı kimliÄŸi ile görmeniz. O binadan asla vazgeçmiyorlar ve içini düzenleyerek, koruyarak, tekrar yaÅŸatıyorlar. Bunun bir örneÄŸi Ankara’da oldu. TED kolejinin binası iyi bir örnek olarak burada var. Biliyoruz ki orada farklı bir okul vardı ama Ãœniversite olarak ÅŸimdi ayakta ve Özgün kimliÄŸi ile orada duruyor. Etibank’ta bu yapılardan biri yıkmak çözüm deÄŸil, ‘bina ömrünü yitirdi’ gibi bir savunma yapacaklardır ama böyle bir ÅŸey yok. Bunlara çözüm üretilebilir. Gençlik Parkı’nda öğrencilik yıllarında gittiÄŸim izleri bulamıyorum. Kenti unutacağız böyle olursa.”

“BaÅŸbakanlık binasını mühürlüyoruz”

Hakkan, AOÇ’de BaÅŸbakanlık binası yapılması ve son olarak  TBMM’ye kongre ve kültür Merkezi inÅŸa edilecek olmasıyla ilgili mücadeleye devam ettiklerini belirterek eylem planını açıkladı. Hakkan: “AOÇ sürecine iliÅŸkin milletvekilleri ile toplantı yaptık, milletvekillerinin atacağı bir imza kampanyasına dönüşüyor. Ä°mza kampanyası baÅŸladı,yazıları yazıldı,  milletvekillerine açıldı. 18 Ocak ‘ta kaçak inÅŸaatı mühürleme ve bir eylem planı çerçevesinde yürüyüş yapılacak. YoÄŸun bir katılım saÄŸlayacağız.  Kamuoyunun dikkatini AOÇ’ye çekmeye çalışıyoruz. Ankara Ä°KK, Ben- Ankara platformu ve milletvekilleri  orada olacak.” Dedi.

Red-Hack’ten belge desteÄŸi

Candan konuya iliÅŸkin olarak , “ Cumhuriyet döneminin rekreasyon alanı tarım insan iliÅŸkisini gösteren önemli alanlardan bir tanesi. Bira fabrikası, lojmanlar, okul bir yaÅŸam kültürürnü de ifade eden mekanlardır. Ernest Egli tarafından tasarlanmıştır. Egli Siyasal da ÅŸehir planlama kürsülerinde  ders vermiÅŸ, Avusturyalı, almanca konuÅŸan bir mimardır.  Koruma kurulundan geçen kararla birlikte Egli’nin bira fabrikası yıkılarak, TBMM kongre merkezi  yapılması planlanıyor. Burası mimarının kimliÄŸinden kaynaklı Uluslararası bir deÄŸer taşımaktadır. Mimar Sinan’ın Makedonya’daki eseri gibidir. Alman Kültür Merkezi ve Avusturya BüyükelçiliÄŸi ile iletiÅŸime geçildi.  Tescil raporları da hazırlandı ve koruma kuruluna baÅŸvuracağız. Koruma kurulunun bu kez vicdanlı davranmasını umuyoruz, Kurul 1. derece sit alanından 3. dereceye dönüşmesi ile ilgili tüm topluma haksızlık etmiÅŸti.  AOÇ mücadelesi büyüyor, her yerden belge bilgi akıyor bize, dün itibari ile Red- Hack’in tüm kamuoyuna ilan ettiÄŸi belgeler var. Bunlarda bizim için yol gösterici belgeler olabilir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 111702
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!